Εάν το παιδί σας κάνει εμετό κάθε φορά που οδηγείτε, ξέρετε πόσο ενοχλητική μπορεί να γίνει η ναυτία στα ταξίδια σας. Η ναυτία της κίνησης εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, αλλά αυτό το φαινόμενο μπορεί να τους επηρεάσει όλους σε κάποιο βαθμό. Ακόμη και τα μωρά μπορεί να το αντιμετωπίσουν.

Η ναυτία της κίνησης συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με την κίνηση του σώματος και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την αισθητηριακή ασυμφωνία που οδηγεί σε ναυτία και έμετο. Υπάρχουν επίσης τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων όταν δεν μπορείτε να τα αποτρέψετε από το να συμβούν.

Τι είναι η ναυτία κίνησης;

Η ναυτία είναι ένας τύπος ασθένειας κίνησης, η οποία μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε σκάφος ή αεροπλάνο. Η ναυτία εμφανίζεται όταν τα σήματα που στέλνουν το μάτι και το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο για να υποδείξουν ότι το σώμα βρίσκεται σε κίνηση συγκρούονται με τα σήματα από το δέρμα, τους μυς και τις αρθρώσεις ότι το σώμα κάθεται ακίνητο.

«Μερικές φορές, με υπερβολική ή παρατεταμένη κίνηση, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται ευαίσθητα στα αντικρουόμενα σήματα και να αισθάνονται αυτό που περιγράφουμε ως ασθένεια κίνησης», εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό οδηγεί σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως κόπωση, πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία και έμετο.

Γιατί κάποια μωρά και παιδιά την παθαίνουν;

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί μερικά μωρά και παιδιά παθαίνουν ναυτία στο αυτοκίνητο, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ειδικά τα παιδιά.

Το να κάθεστε στο πίσω κάθισμα καθιστά δύσκολο να κοιτάξετε έξω από το μπροστινό παράθυρο, το οποίο παρέχει την πιο ακριβή οπτική αναπαράσταση της κίνησης του αυτοκινήτου. Επιπλέον, τα παιδιά συχνά είναι απασχολημένα σε μεγάλες διαδρομές κοιτάζοντας από ψηλά βιβλία, tablet ή παιχνίδια.

Το βλέμμα σε ένα σταθερό σημείο, ευθεία, μπορεί συχνά να βοηθήσει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί καλύτερα τα σήματα που παίρνει.

Πώς θα τα βοηθήσετε

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά. Αν και μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε την οδήγηση, η μείωση της συχνότητας των μεγαλύτερων διαδρομών μπορεί να είναι χρήσιμη. Εξίσου χρήσιμα είναι τα διαλείμματα εάν τελικά το ταξίδι σας είναι μεγάλο.

Είναι χρήσιμο να ενθαρρύνετε ένα διστακτικό παιδί να κοιτάζει ευθεία μπροστά: έξω από το μπροστινό παράθυρο αν είναι στραμμένο προς τα εμπρός ή από το πίσω παράθυρο εάν είναι σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου που βλέπει προς τα πίσω.

Το καλύτερο σημείο για ένα παιδί που βιώνει ναυτία συχνά το μεσαίο κάθισμα στις πίσω θέσεις, καθώς προσφέρει λιγότερα εμπόδια στην θέα μπροστά του. Προσπαθήστε να αποφύγετε να ζητήσετε από το παιδί σας να διαβάσει ένα βιβλίο ή να κοιτάξει μια οθόνη.