Τα παιδιά σας απεχθάνονται το ψάρι; Έτσι θα το αγαπήσουν

Έξυπνα tips για να κάνετε τα παιδιά σας να τρώνε ψάρι
2 Αυγούστου 2022 | 08:00

Το μυστικό για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το ψάρι είναι να το εισάγεται από νωρίς στην διατροφή τους, ως μέρος του συνηθισμένου τους μενού. Η υπομονή και η συνέπεια είναι αρετές σε αυτή την προσπάθεια! Αλλά, ακόμη κι αν χάσατε το πρώτο μέρος της εισαγωγής, ποτέ δεν είναι αργά να παρουσιάσετε τα ψάρια στα παιδιά σας.

Πώς ωφελούν τα ψάρια τα παιδιά;

Τα ψάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο και τα οστά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (συγκεκριμένα το DHA), ασβέστιο και βιταμίνη D. Ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, η γόπα, ο κολιός, τα λαβράκια, ο ξιφίας και η τσιπούρα είναι πλούσια σε ωμέγα-τρία λιπαρά οξέα. Τα θαλασσινά αποτελούν, επίσης, καλή πηγή πρωτεΐνης.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ως μέρος ενός εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής μπορούν να θωρακίσουν το παιδί σας ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, π σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση και άλλες νόσους στην ενήλικη ζωή. Σε πολύ μικρά παιδιά, μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που θα βρείτε στα ψάρια -όπως DHA, χολίνη, πρωτεΐνη και σίδηρος- συνδέονται επίσης με την νευροανάπτυξη του εγκεφάλου.

Έξυπνα tips για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε ψάρι

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το ψάρι:

  1. Μην είστε πιεστικοί, αλλά μην τα παρατάτε

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να διεκδικούν τον εαυτό τους και αυτό περιλαμβάνει να αποφασίζουν μόνα τους για το τι κάνουν – συμπεριλαμβανομένου του τι τρώνε. Επιβάλλοντάς τους να τρώνε ψάρι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αντιμετωπίσετε  μεγαλύτερη άρνηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον δέκα προσπάθειες πριν τα παιδιά δοκιμάσουν κάτι νέο. Γι’ αυτό κρατήστε το ψάρι στο μενού και δώστε το παράδειγμα απολαμβάνοντάς το μπροστά στα παιδιά σας.

  1. Κάντε το ψάρι διασκεδαστική τροφή

Ξεκοκαλίστε το ψάρι, περάστε το κρέας του σε ξύλινα καλαμάκια και ψήστε τα σαν γλειφιτζούρι στη σχάρα. Εναλλακτικά, πλάστε το κρέας του ψαριού σε μπαλίτσες, φτιάχνοντας ψαροκεφτέδες ή αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους τάκος ψαριού. Οτιδήποτε μπορεί να βουτήξει σε σάλτσες ή να φαγωθεί με τα χέρια φαίνεται να είναι πιο δελεαστικό για τα μικρά παιδιά!

  1. Πάτε εκ του ασφαλούς

Σερβίροντας τα αγαπημένα είδη φαγητού των παιδιών σας θα είναι πιο εύκολο να αρχίσετε να προσθέτετε ψάρια στο μείγμα. Απλώς αλλάξτε ένα συστατικό με ψάρι στα πιάτα που απολαμβάνουν ήδη, όπως πιάτα ζυμαρικών ή σάντουιτς, ή, χρησιμοποιήστε ψάρι για να γαρνίρετε μια μεσογειακή πίτσα.

  1. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, μεταμφιέστε το ψάρι

Σίγουρα τα παιδιά με αυτό τον τρόπο δεν θα ξεπεράσουν την απέχθειά τους για τα ψάρια, αλλά θα ξέρετε τουλάχιστον ότι «καρπώνονται» τα οφέλη που έχει η κατανάλωση των ψαριών για την υγεία τους.

Πόσο ψάρι πρέπει να τρώνε τα παιδιά;      

Σύμφωνα με τον FDA, τα παιδιά πρέπει να τρώνε 1-2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, ξεκινώντας από την ηλικία των δύο ετών (μια μερίδα ψαριού είναι περίπου 56 γραμμάρια). Το μέγεθος της μερίδας θα αυξάνεται καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.

Για παιδιά μικρότερης ηλικίας, οι νεότερες οδηγίες αναφέρουν ότι μπορεί να δοκιμάσει να τρώει ψάρι από την ηλικία των 6 μηνών. Απλώς επιλέξτε επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο και βεβαιωθείτε ότι είναι μαγειρεμένο. Οι ειδικοί προτείνουν 28 γραμμάρια την εβδομάδα για παιδιά κάτω των 2 ετών.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να τηρείτε κατά γράμμα στην εισαγωγή στερεών τροφών είναι οι οδηγίες του παιδιάτρου σας.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
«Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά; 22 Απριλίου 2024, 08:00
Χαρισματικά παιδιά: Προικισμένα αλλά και… καταπιεσμένα; 20 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδί «σάντουιτς»- Τι πρέπει να προσέξετε 19 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο 18 Απριλίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version