Όταν είστε γονείς μικρών παιδιών είναι εύκολο να υποτιμήσετε πώς οι σωματικές απαιτήσεις του ρόλου μπορούν να επηρεάσουν τη στάση σας. Η συνεχής καταπόνηση της ανύψωσης, της μεταφοράς, ακόμη και του παιχνιδιού μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς από την πίεση ή την ένταση που συσσωρεύεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Γνωρίζοντας πώς να κινήστε και υιοθετώντας κάποιες καλές συνήθειες, μπορείτε να εκτελείτε καθημερινές, κοινές δραστηριότητες με ασφάλεια για να προάγετε την καλύτερη στάση του σώματος και τη γενική υγεία.

Είναι η κακή στάση του σώματος βλαβερή για την υγεία σας;

Η κακή στάση του σώματος μπορεί, στην πραγματικότητα, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία και τη δύναμή σας με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Άλλα μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως η σκολίωση, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και ο χρόνιος πόνος στη μέση μπορεί να αναπτυχθούν από κακή στάση του σώματος. Βραχυπρόθεσμα, η κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα όπως πόνος στον αυχένα και πονοκεφάλους.

Οι γονείς των μικρών παιδιών κάνουν πολλές κάμψεις και άρση βαρών. Μερικές από τις πιο κοινές δραστηριότητες που μπορεί να «χαλάσουν» την στάση σας, περιλαμβάνουν:

Μεταφορά και παιχνίδι με το παιδί

Τα μωρά μπορεί να είναι ελαφριά και εύκολα στο κράτημα, αλλά για να το σηκώσετε απαιτεί ακόμα σκύψιμο πάνω από την κούνια, το καρότσι, το κάθισμα αυτοκινήτου ή και το πάτωμα. Καθώς περνάει κάθε μήνας, τα μωρά μεγαλώνουν. Χωρίς να το καταλάβουν, οι γονείς σύντομα σηκώνουν πολύ βαρύτερα παιδιά μέσα και έξω από τα οχήματα, πάνω σε εξοπλισμό παιδικής χαράς και πάνω και κάτω από τις σκάλες.

Επιπλέον, η υπερβολική χρήση μιας πλευράς του σώματός σας, όπως η μεταφορά ενός παιδιού στο ένα ισχίο, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και πόνο.

Πώς θα προστατευτείτε

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς μεταφέρετε και παίζετε με το παιδί σας, ενώ παράλληλα προστατεύετε τη στάση σας:

  • Προσέξτε πώς σηκώνετε και μεταφέρετε το παιδί σας. Ακριβώς όπως αν σηκώνετε και μετακινείτε οποιοδήποτε βαρύ αντικείμενο, θα πρέπει να προσέχετε πώς σηκώνετε και μεταφέρετε τα παιδιά. Εάν μπορείτε, αποφύγετε να σκύβετε και να σηκώνετε το παιδί σας με σκυμμένη την πλάτη. Αντίθετα, λυγίστε τα γόνατά σας και κατεβείτε πιο χαμηλά, ώστε το παιδί να είναι κοντά στο σώμα σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τους μύες των ποδιών και των γλουτών σας για να τα σηκώσετε από το έδαφος.
  • Προσπαθήστε να μην κρατάτε το παιδί ρίχνοντας όλα σας το βάρος στο ένα ισχίο. Αντίθετα, ισορροπήστε τα μπροστά σας, αν είναι δυνατόν, με τα πόδια τους τυλιγμένα γύρω από το σώμα σας. Αν πρόκειται να βγείτε, μην ξεχάσετε το καρότσι.
  • Αγοράστε βρεφικό εξοπλισμό που είναι στο ύψος σας. Για να μην σκύβετε συνεχώς για να βάλετε κάτω ή να σηκώσετε ένα παιδί, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τον εξοπλισμό του μωρού που έχει σχεδιαστεί για να βρίσκεται ψηλότερα από το έδαφος.

Ψώνια μέσα και έξω από το αυτοκίνητο

Μαζί με τα παιδιά έρχεται και ο απαραίτητος εξοπλισμός όπως και τα πολλά ψώνια. Το να ανυψώνετε καροτσάκια, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, ακόμη και βαριές σακούλες πάνας μέσα και έξω από το αυτοκίνητό σας πολλές φορές την ημέρα μετράει ως επαναλαμβανόμενη κίνηση. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταφορά ειδών παντοπωλείου.

Πώς θα προστατευτείτε

Όταν ψωνίζετε για μια οικογένεια, το πορτμπαγκάζ σας είναι πιθανότατα γεμάτο. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση στο σώμα σας καθώς μεταφέρετε τα απαραίτητα:

  • Να γνωρίζετε πόσα μπορείτε να κουβαλάτε. Είναι προτιμότερο να ξεφορτώσετε σταδιακά το αμάξι. Μπορεί να σας κοστίσει μερικά επιπλέον λεπτά από το χρόνο σας, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορείτε επίσης να σώσετε την μέση και την στάση σας.
  • Μεταφέρετε τα βρεφικά καθίσματα αυτοκινήτου με τα δύο χέρια μπροστά σας. Για να αποφύγετε την περιττή πίεση στην μέση, τους ώμους και τα χέρια σας, μην το μεταφέρετε στη μία πλευρά του σώματός σας ή στους πήχεις σας.
  • Προσπαθήστε να ενοποιήσετε τον παιδικό εξοπλισμό όποτε είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, υπάρχουν νεότερα μοντέλα παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου που μετατρέπονται σε καροτσάκια, μειώνοντας τον όγκο φόρτωσης και εκφόρτωσης που πρέπει να κάνετε για κάθε ταξίδι.

Στις δουλειές του σπιτιού

Κάποια στιγμή τα παιδιά θα είναι αρκετά μεγάλα για να μαζέψουν τα παιχνίδια τους, αλλά όταν είναι ακόμη μικρά, οι γονείς είναι αυτοί που κάνουν το καθάρισμα. Κάτι τόσο αθώο όσο το να σκύβετε και να μαζεύετε όλα τα παιχνίδια από το πάτωμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μέση σας, ειδικά αν το κάνετε όλη την ημέρα.

Πώς θα προστατευτείτε

Λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες προτάσεις καθώς μαζεύετε:

  • Αφήστε τα παιδιά να παίξουν σε έναν χώρο όπου δεν χρειάζεται να τακτοποιείτε συνεχώς. Ένα playroom ή μια γωνιά παιχνιδιού μπορεί να αφεθεί να είναι ακατάστατο και να παραμείνει έτσι για λίγο.
  • Ζητήστε από τα παιδιά να μαζέψουν τα παιχνίδια τους. Μόλις μπορέσουν, βάλτε τα παιδιά να μαζεύουν τα παιχνίδια τους αφού τελειώσουν και να τα αφήσουν στο καθορισμένο μέρος. Τα παιδιά από 18 μηνών είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν απλές δουλειές.