Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα smoothies μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν είστε έγκυος, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να εμφανίσετε ναυτία και έμετο (συχνά αναφέρεται ως πρωινή ναυτία), κάνοντας την κατανάλωση των γευμάτων δύσκολη διαδικασία. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, μπορεί να αισθανθείτε καούρα και αίσθημα πληρότητας, γεγονός που σηματοδοτεί ότι θα χρειαστείτε ορισμένες αλλαγές και προσαρμογές στα γεύματα και στα σνακ που θα εκπληρώσουν τις νέες σας ανάγκες.

Τα smoothies είναι «σύμμαχος» στην εγκυμοσύνη

Ενώ ενοχλήσεις όπως η ναυτία μπορούν σίγουρα να δημιουργήσουν την ανάγκη για κάτι κρύο και εύπεπτο, όπως ένα smoothie, πολλές έγκυες είναι επίσης απασχολημένες με όλα τα συνηθισμένα πράγματα της ζωής τους εκτός από την προετοιμασία για τον ερχομό του μωρού σας. Τα smoothies μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά σε σνακ και γεύματα όταν οι μαγειρεμένες εκδόσεις αυτών των τροφίμων ή τα μεγαλύτερα γεύματα δεν λειτουργούν.

Επιπλέον, είναι εύκολο να τα πιείτε εν κινήσει, να τα φτιάξετε γρήγορα και μια ωραία επιλογή για σνακ ή γεύματα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν ο χρόνος είναι λίγος ή όταν απλά δεν έχετε ενέργεια για να μαγειρέψετε ένα γεύμα.

Γιατί να τα επιλέξετε

Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, οι έγκυες χρειάζονται μια ποικιλία τροφών από κάθε ομάδα τροφίμων καθημερινά (σιτηρά, φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνούχες τροφές και γαλακτοκομικά (ή εναλλακτικά γαλακτοκομικά πλούσια σε ασβέστιο, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας).

Ένα smoothie μπορεί να είναι ένας γρήγορος και απλός τρόπος για να πάρετε πολλές ομάδες τροφίμων (και σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτές τις ομάδες τροφίμων) σε ένα γρήγορο, εύκολο στην κατανάλωση σνακ ή γεύμα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που θα θέλετε να τα δοκιμάσετε.

Εύκολα στην πέψη

Για περιόδους που είναι δύσκολο να καταναλώσετε ένα γεύμα λόγω ναυτίας, καούρας ή προβλημάτων πέψης, ένα smoothie είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Τα υγρά τείνουν να αδειάζουν από το στομάχι πιο γρήγορα από τα στερεά, επομένως με ένα smoothie δεν θα έχετε την αίσθηση ότι το στομάχι σας είναι βαρύ.

Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε περιόδους ναυτίας ή όταν πρέπει να μειώσετε τα συμπτώματα της καούρας. Μπορείτε επίσης να το πιείτε με ένα καλαμάκι και να το πιείτε αργά, συμβουλή ιδιαίτερα χρήσιμη για τις περιόδους της έντονης ναυτίας. Τα κρύα φαγητά είναι γενικά πιο εύκολα ανεκτά όταν αισθάνεστε ναυτία, καθώς συνήθως δεν έχουν έντονες μυρωδιές όπως τα ζεστά φαγητά.

Θρεπτικά συστατικά οn the go

Τα smoothies εγκυμοσύνης είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να βάλετε λαχανικά, φρούτα, υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες στη διατροφή σας, όταν ίσως δεν θέλετε να τα συμπεριλάβετε στα περισσότερα γεύματα/σνακ.

Τα smoothies σας επιτρέπουν επίσης να ενσωματώσετε συγκεκριμένα συστατικά που βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων παθήσεων της εγκυμοσύνης. «Τα καλά smoothies εγκυμοσύνης είναι χρήσιμα σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης όταν αντιμετωπίζετε ναυτία, καούρα, δυσκοιλιότητα, κράμπες στα πόδια, κόπωση και άλλα συμπτώματα», μας λένε οι ειδικοί.

Τα smoothies είναι μια ιδιαίτερα βολική επιλογή όταν αισθάνεστε ναυτία και δεν μπορείτε να φάτε ένα στερεό γεύμα (που συχνά είναι αρωματικό), αλλά μπορείτε να πιείτε κάτι κρύο. Μπορείτε να απολαύσετε το φορητό και κυρίως άοσμο smoothie σας στον καναπέ, έξω ή ακόμα και εν κινήσει.

Είναι χορταστικά

Τα smoothies, γεμάτα με ικανοποιητικά συστατικά, μπορούν να είναι ένα μικρό γεύμα ή σνακ από μόνα τους ή μέρος ενός γεύματος ή σνακ. Μπορείτε να συνδυάσετε smoothies με τοστ ολικής αλέσεως με βούτυρο ξηρών καρπών ή σπόρους ή αβοκάντο, ένα μήλο με ξηρούς καρπούς ή βούτυρο από σπόρους, βραστά αυγά ή πλιγούρι βρώμης και φρούτα για να το κάνετε γεύμα.

«Όταν ψάχνετε για μια γρήγορη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή, σκεφτείτε να πιείτε το smoothie σας με ένα φρούτο ή ξηρούς καρπούς», προτείνουν οι ειδικοί. Όταν πεινάτε αλλά δυσκολεύεστε να φάτε κάτι στερεό, πίνοντας ένα smoothie μπορείτε να ικανοποιήσετε την πείνα σας, δίχως να επιδεινώσετε την ναυτία.