Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η πρωινή ναυτία, η οποία χαρακτηρίζεται από ναυτία και έμετο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Είναι πιο συχνή μεταξύ της έκτης και της ένατης εβδομάδας κύησης, αλλά για ορισμένες γυναίκες, μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ολόκληρη την εγκυμοσύνη.

Κι ενώ μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε έγκυο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες πρωινής ναυτίας. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Έχετε ιστορικό ναυτίας;

Τα άτομα που έχουν ιστορικό ναυτίας σε ορισμένες καταστάσεις είναι πιο επιρρεπή να υποφέρουν από πρωινή ναυτία. Γενικά, όσο πιο σοβαρό είναι το ιστορικό ναυτίας σας, τόσο πιο σοβαρή μπορεί να είναι η πρωινή ναυτία. Η Mayo Clinic εξηγεί ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ιστορικό ναυτίας και εμέτου εξαιτίας των παρακάτω:

  • Ημικρανίες.
  • Ναυτία.
  • Ορισμένες μυρωδιές ή γεύσεις.
  • Έκθεση σε οιστρογόνα (όπως στα αντισυλληπτικά χάπια).
  • Επιπλέον, εάν έχετε βιώσει πρωινή ναυτία σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Η ηλικία σας

Κάποιες έρευνες επισημαίνουν ότι η ηλικία της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη έχει άμεσο αντίκτυπο στο ενδεχόμενο πρωινής ναυτίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γυναίκα μικρότερης ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο, αν και οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο δεν είναι πλήρως γνωστοί.

Επιστημονική μελέτη επισημαίνει ότι οι γυναίκες 25 ετών και κάτω είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εμετό και ναυτία κατά την εγκυμοσύνη από ό,τι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Περιμένετε κοριτσάκι;

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο εμφάνισης πρωινής ναυτίας μπορεί να εξαρτάται από το φύλο του μωρού που κυοφορείτε. Συγκεκριμένα, όταν είστε έγκυος με κοριτσάκι, παράγετε περισσότερες ορμόνες, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την πρωινή ναυτία.

Αντίθετα όταν είστε έγκυος με αγόρι, τα επίπεδα ορμονών είναι χαμηλότερα και έτσι η ναυτία τείνει να είναι λιγότερο σοβαρή.

Περιμένετε δίδυμα;

Δεν είναι μόνο το να είσαι έγκυος σε ένα κορίτσι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρωινής ναυτίας. Η αναμονή πολλαπλών – όπως δίδυμα ή τρίδυμα – μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτό προκαλείται ομοίως από αυξημένα επίπεδα ορμονών.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η ακριβής αιτία της πρωινής ναυτίας στην εγκυμοσύνη είναι άγνωστη, αλλά ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συνδέεται με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή τουλάχιστον να την επιδεινώνει. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως:

  • Πείνα.
  • Εφίδρωση.
  • Θολή όραση.