Ενώ οι περισσότεροι γονείς νομίζουν πως η ανασφάλεια των παιδιών με το σώμα τους ξεκινάει την περίοδο της εφηβείας, στην πραγματικότητα ενδέχεται να ξεκινήσει από την προσχολική ηλικία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η διαδικασία αυτή ξεκινάει από την ηλικία των 5 ετών.

Τα παιδιά αναπτύσσουν συναισθήματα και άποψη για το σώμα τους συγκρίνοντας τον εαυτό τους με άλλους και έτσι, διαμορφώνουν τα πρότυπα τους. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όμως, τα πρότυπα που προβάλλονται – τις περισσότερες φορές – είναι λάθος και τα παιδιά μπερδεύονται. Κανείς δεν είναι τόσο τέλειος ή αψεγάδιαστος, όπως παρουσιάζεται στα social media. Τα παιδιά όμως, νομίζοντας πως αυτό είναι το «σωστό» πρότυπο, καταλήγουν να νιώσουν άσχημα με τον εαυτό τους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Ως γονείς θα πρέπει να βοηθήσετε τα παιδιά σας, να αναπτύξουν μια υγιή εικόνα για το σώμα τους. Πρέπει να τους υπενθυμίζετε πως η εμφάνιση είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό και πως η ταυτότητα τους δεν εξαρτάται από αυτήν αλλά από άλλα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα, τα ενδιαφέροντα και η προσωπικότητα τους.

Σκοπός είναι να καταλάβουν πως οι τέλειες αναλογίες δεν έχουν μεγάλη σημασία εάν η προσωπικότητα δεν είναι ενδιαφέρουσα. Αλλά και πως πολλές φορές δεν είναι υγιές καθώς οι εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να εξασθενίσουν τον οργανισμό με αποτέλεσμα, να μην καταναλώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα έπρεπε.

Σύμφωνα με έρευνες, τα ¾ των εφήβων έχουν προφίλ στα social media. Τα κορίτσια θέλουν να νιώθουν σέξι και τα αγόρια αδύνατα και πιο μυώδη, όπως τα πρότυπα που θαυμάζουν. Κατά συνέπεια, τείνουν να νιώθουν απογοητευμένοι με το σώμα τους.

Αυτές είναι κάποιες συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποδεχτούν το σώμα τους:

  • Γίνετε το πρότυπο του παιδιού σας. Δείξτε σεβασμό και εκτίμηση για το σώμα σας και αποφύγετε την αρνητική κριτική.
  • Αποφύγετε να κάνετε αρνητικά σχόλια για το βάρος ή την εμφάνιση κάποιου άλλου ανθρώπου.
  • Παρεμβείτε για να αντιμετωπίσετε τα πειράγματα εάν αντιληφθείτε πως ένα παιδί δέχεται body shaming.
  • Η αύξηση βάρους είναι φυσιολογική κατά την εφηβεία. Προετοιμάστε τα παιδιά για αυτήν την αλλαγή.
  • Μιλήστε στα παιδιά για την επεξεργασία και τα φίλτρα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν δημοσιεύουν φωτογραφίες στα social media.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για το μέγεθος του σώματος ως θέμα διαφορετικότητας, όπως ακριβώς θα συζητούσατε για το χρώμα του δέρματος, το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.
  • Εξηγήστε στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να τρώνε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Διδάξτε τους να τρώνε για υγεία αλλά και για ευχαρίστηση.
  • Ξεκινήστε δραστηριότητες ως οικογένεια. Βόλτες με ποδήλατο, βόλτες στην εξοχή ή πεζοπορίες το Σαββατοκύριακο.
  • Μη διστάσετε να μοιραστείτε τυχόν ανησυχίες σχετικά με τις διατροφικές συμπεριφορές ή την εικόνα του σώματος του παιδιού σας με έναν ειδικό.