Το να πάνε τα παιδιά στο σχολείο το πρωί είναι αρκετά ταραχώδες και η προσπάθεια να βρείτε χρόνο για να φτιάξετε ένα υγιεινό πρωινό (και να κάνετε τα παιδιά να το φάνε) μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ημέρας. Αλλά το πρωινό των παιδιών είναι πολύ σημαντικό για την υγεία τους για να το παραλείψετε.

Πώς το πρωινό ωφελεί τα παιδιά

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τα οφέλη ενός υγιεινού πρωινού για τα παιδιά. Όσα τρώνε τακτικά πρωινό τείνουν να έχουν πιο υγιεινή διατροφή συνολικά και είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα.

Επίσης τα πάνε καλύτερα στο σχολείο. Μια ανάλυση 36 μελετών του 2013, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, διαπίστωσε ότι όσα παιδιά τρώνε τακτικά πρωινό είναι πιο πιθανό να επιδείξουν  προσοχή, εγρήγορση και ικανότητα συγκέντρωσης στην τάξη. Τείνουν, παράλληλα, να έχουν καλύτερες βαθμολογίες και βαθμούς στις εξετάσεις.

Μια άλλη μελέτη, από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έτρωγαν πρωινό πριν κάνουν ένα τυποποιημένο τεστ σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στην ορθογραφία, την κατανόηση και την ευχέρεια ανάγνωσης και τα μαθηματικά.

Τι κάνει ένα παιδικό πρωινό υγιεινό;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ποιότητα του φαγητού που τρώει το παιδί σας το πρωί έχει σημασία για τη συνολική του υγεία και την μάθηση. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα το βοηθήσουν να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της ημέρας. Η άπαχη πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ο συνδυασμός θα βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί χορτάτο και θα το βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου [γλυκόζης] στο αίμα, ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί καλύτερα και να έχει περισσότερη ενέργεια.

Οι καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τις εξής τροφές:

  • γιαούρτι
  • ξηρούς καρπούς ή σπόρους (συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών ή βουτύρου από σπόρους)
  • αυγά
  • τυριά με χαμηλά λιπαρά ή μερικώς αποβουτυρωμένο

Για φυτικές ίνες, εστιάστε σε:

  • φρούτα
  • λαχανικά
  • δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως τοστ ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης και δημητριακά ολικής αλέσεως)

Τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό των παιδιών

Αυτό που θέλετε να αποφύγετε είναι να ταΐζετε το παιδί σας ένα πρωινό γεμάτο σάκχαρα. Τα πρόσθετα σάκχαρα θα συμβάλουν στην απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση.

Οι πηγές ζάχαρης περιλαμβάνουν τις εξής τροφές:

  • δημητριακά (μερικά που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά περιέχουν περισσότερα σάκχαρα ανά μερίδα από μια μερίδα μπισκότα)
  • γιαούρτι
  • μπάρες πρωινού
  • αρτοσκευάσματα

Εάν θέλετε να δώσετε στο παιδί δημητριακά αναζητείστε ένα που να έχει την ένδειξη «100% ολικής αλέσεως» και να περιέχει ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα (όχι περισσότερα από 8 γραμμάρια ανά μερίδα). Επίσης, εάν χρειάζεται να προσθέσετε λίγη γλυκύτητα σε μη ζαχαρούχα δημητριακά ή γιαούρτι, ανακατέψτε τα με φρέσκα φρούτα αντί για κάτι ζαχαρούχο.

Θα πρέπει επίσης να είστε φειδωλοί με τον χυμό φρούτων. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στα παιδιά να τρώνε τα φρούτα τους και όχι να τα πίνουν. Για τα νήπια ειδικά, είναι εύκολο να το παρακάνετε με τις θερμίδες όταν τους δίνετε χυμό αντί για φρούτα. Επιπλέον, ένα ολόκληρο φρούτο περιέχει φυτικές ίνες, τις οποίες ο χυμός δεν έχει. Σύμφωνα με τις συστάσεις των παιδιάτρων, τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από 110-170 γραμμάρια χυμό φρούτων την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από 228 γραμμάρια. Και αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, οι παιδίατροι συστήνουν να μην του το δίνετε καθόλου χυμό.