Ακριβώς επειδή δεν θέλετε να αναγκάζετε τα παιδιά σας να τρώνε τροφές που δεν τους αρέσουν ή να τα βάζετε να καθαρίζουν τα πιάτα τους, υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές που αρέσουν πράγματι στα παιδιά και μπορείτε να τους προτείνετε.

Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, υπάρχουν αρκετές τροφές που επιλέγουν από μόνα τους τα παιδιά, που είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και συχνά οι γονείς τις παραβλέπουν.

Οι καλύτερες τροφές για τα παιδιά

Μερικές από τις πιο θρεπτικές τροφές περιλαμβάνουν:

Μήλα

Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα μήλα είναι ένα εξαιρετικό σνακ. Είναι ζουμερά, γλυκά και χαμηλά σε θερμίδες (περίπου 90 θερμίδες για ένα μέτριο μήλο). Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C και έχουν περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί μήλο στην αρχική του μορφή και όχι αποφλοιωμένο, σάλτσα ή χυμό μήλου, μιας και σε αυτές τις μορφές χάνει τα περισσότερα από τα ευεργετικά του συστατικά.

Αυγά

Τα αυγά αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν λίγο σίδηρο και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Τι γίνεται όμως, με τη χοληστερίνη; Τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, αλλά δεν περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του επιπέδου χοληστερόλης ενός ατόμου.

Έτσι, ένα αυγό ανά δύο μέρες θεωρείται ένα καλό σνακ για τα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γάλα

Συχνά φαίνεται ότι τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας απλώς δεν μπορούν να σταματήσουν να πίνουν γάλα, αλλά καθώς μεγαλώνουν, πολλά παιδιά αρχίζουν να πίνουν όλο και λιγότερο. Αυτό πιθανότατα δεν οφείλεται στο ότι αναπτύσσουν μια απέχθεια για το γάλα, αλλά γιατί πολλά άλλα ροφήματα, όπως αναψυκτικά και χυμοί φρούτων είναι διαθέσιμα στο σπίτι.

Το γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης για τα παιδιά και θα πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής κάθε παιδιού, εκτός και αν έχει διαπιστωθεί αλλεργία, μας λένε οι ειδικοί.

Ανάλογα με την ηλικία τους, τα περισσότερα παιδιά πρέπει να πίνουν από 2 έως 4 ποτήρια γάλα (γάλα με χαμηλά λιπαρά εάν είναι τουλάχιστον 2 ετών) κάθε μέρα, ειδικά εάν δεν τρώνε ή πίνουν άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Πλιγούρι βρώμης

Εκτός από ιδανικό σνακ για τον θηλασμό, το πλιγούρι βρώμης πρόκειται για μια θρεπτική τροφή που τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν. Για αυτό αντί να του δώσετε λευκό ψωμί και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά, δοκιμάστε να του προσφέρετε περισσότερα φαγητά και σνακ με πλιγούρι (όπως μπισκότα βρώμης και μπάρες).

Το πλιγούρι βρώμης είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που είναι καλή για τα παιδιά σας, όπως και τα περισσότερα άλλα τρόφιμα ολικής αλέσεως.