Η ικανότητα του παιδιού να βλέπει τον κόσμο καθαρά είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Ωστόσο, ενώ ορισμένα παιδιά γεννιούνται με διαταραχή όρασης που ανιχνεύεται κατά τη γέννηση, άλλα μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα όρασης που εντοπίζονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης. Η καθυστέρηση στο σχολείο, η απροθυμία να κοιτάξει βιβλία ή φωτογραφίες ή το οικογενειακό ιστορικό με προβλήματα όρασης είναι όλα ενδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να δει καθαρά.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι, εάν εντοπιστούν αρκετά νωρίς, πολλές παθήσεις της όρασης στην παιδική ηλικία μπορούν να διορθωθούν με γυαλιά.

Σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται γυαλιά

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να πουν στους γονείς τους ότι δυσκολεύονται με την όρασή τους για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πολύ μικρά ή μπορεί να πιστεύουν ότι η περιορισμένη όρασή τους είναι φυσιολογική. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να προσέχουν οι γονείς:

Μένουν πίσω στο σχολείο

Οποιοδήποτε πρόβλημα με την όραση ενός παιδιού μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή του πρόοδο. «Αν ένα παιδί αρχίσει να συμπεριφέρεται ασυνήθιστα στο σχολείο ή αρχίσει να συμπεριφέρεται άσχημα ή δεν τα πάει καλά μπορεί να είναι επειδή δεν μπορεί να δει καλά όσα συμβαίνουν γύρω του» εξηγούν οι ειδικοί.

Μια αδυναμία συγκέντρωσης και η απροθυμία να επικεντρωθεί σε κοντινές εργασίες όπως η ανάγνωση και η γραφή μπορεί να είναι σημάδι ότι ένα παιδί δεν μπορεί να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα.

Κάθεται ασυνήθιστα κοντά σε ένα αντικείμενο

Εάν το παιδί σας έχει τη συνήθεια να κρατά ένα βιβλίο μια ίντσα από τη μύτη του, μπορεί να σημαίνει ότι πάσχει από μυωπία, πράγμα που σημαίνει ότι δυσκολεύεται να εστιάσει σε μακρινά αντικείμενα.

«Αν περπατά μέχρι την τηλεόραση και μένει μπροστά της για να την παρακολουθήσει, αρνούμενο να καθίσει πιο πίσω, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Είτε πρόκειται για το σχολείο, είτε για διασκέδαση ή για να μιλήσετε με φίλους στο διαδίκτυο, η υπερβολική συγκέντρωση στις οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε ασθενωπία, πιο γνωστή ως καταπόνηση των ματιών. Η καταπόνηση των ματιών μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή κόπωση στα μάτια των παιδιών και μπορεί να οδηγήσει σε συχνούς πονοκεφάλους.

Καθώς η καταπόνηση των ματιών συνήθως εξαφανίζεται μόλις ξεκουράσετε τα μάτια σας, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε εσείς αλλά και τα παιδιά ένα διάλειμμα οθόνης κάθε 20 λεπτά, να εστιάσετε σε κάτι που είναι μακριά και να τα ανοιγοκλείσετε είκοσι φορές.

Ωστόσο, οι συχνοί πονοκέφαλοι είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα υπερμετρωπίας, μυωπίας επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τυχόν παράπονα συχνών πονοκεφάλων ώστε να κάνετε, εφόσον χρειαστεί μια οφθαλμολογική εξέταση.