Οι περισσότερες γυναίκες αφού φέρουν στον κόσμο το μωράκι τους, θέλουν σύντομα να νιώσουν το σώμα τους και τον εαυτό τους όπως παλιότερα. Αυτό όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει όταν το σώμα πρέπει να «αλλάξει ταχύτητα» από την ανάπτυξη του βρέφους στην γέννησή του και τελικά στην ανάκαμψη. Πρόκειται για μια διαδικασία που ενώ δεν διαρκεί τόσο πολύ στην πραγματικότητα, πολλές μητέρες αναρωτιούνται αν υπάρχουν κάποιες συμβουλές για να επιταχύνουν την επούλωση μετά τον τοκετό.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την επούλωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται περίπου έξι εβδομάδες για να επουλωθεί το σώμα μετά τον τοκετό.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες γέννησαν με ή χωρίς καισαρική. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που οι ορμόνες επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από το μωρό, η μήτρα επιστρέφει στο κανονικό της μέγεθος, το υπερβολικό υγρό χάνεται από το σώμα και μια σειρά από άλλα πράγματα λειτουργούν για να επιστρέψουν το σώμα εκεί που ήταν πριν μεταφέρει μωρό.

Είναι κάτι που θέλει χρόνο να γίνει. Και θα πάρει περισσότερο χρόνο εάν οι γυναίκες δεν λάβουν υπόψη τις συστάσεις των γιατρών τους και πιέσουν τον εαυτό τους πάρα πολύ. Αντίθετα, θα παρατείνουν τη διαδικασία επούλωσης κατά εβδομάδες, κάτι που δεν βοηθά κανέναν.

Πώς θα τα καταφέρετε

Μερικές από τις συμβουλές των ειδικών για να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει, περιλαμβάνουν:

Επιλέξτε υγιεινές τροφές με φυτικές ίνες

Τις μέρες μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα. Και ενώ αυτό είναι συνηθισμένο, δεν είναι κάτι που θα διευκολύνει την κατάσταση. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών στη διατροφή θα βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αποτρέποντας την εμφάνιση αιμορροΐδων ή στομαχικών διαταραχών.

Ταυτόχρονα οι υγιεινές φρέσκες τροφές κατά την περίοδο μετά τον τοκετό θα βοηθήσει τις γυναίκες να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να διατηρήσει τα οστά σας γερά, να τροφοδοτήσει το σώμα σας με σίδηρο, να αποτρέψει τον σχηματισμό αιμορροΐδων, να δώσει την απαραίτητη ενέργεια.

Δοκιμάστε τις ασκήσεις kegel

Ως αποτέλεσμα του σώματος να υποστεί τραύμα κατά τη διάρκεια του τοκετού, χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί. Και ένας πολύ καλός τρόπος για να το θεραπεύσετε από μέσα προς τα έξω είναι να κάνετε ασκήσεις kegel.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασκήσεις kegel αυξάνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή που υπέστη βλάβη κατά τον τοκετό. Αυξάνοντας τη ροή του αίματος, η περιοχή θα επουλωθεί γρηγορότερα και οι γυναίκες θα αισθάνονται καλύτερα πιο γρήγορα.

Μην ξεχνάτε το νερό σας

Η κατανάλωση οκτώ έως 12 ποτηριών νερό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποκατάστασης μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, το νερό βοηθά το σώμα να επουλωθεί κατά την περίοδο μετά τον τοκετό με τρόπους που περιλαμβάνουν:

  • Μειώνει την εμφάνιση πονοκεφάλων, καθώς τα επίπεδα των ορμονών εξισσοροπούνται.
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας.
  • Βοηθά στην αποφυγή εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
  • Μειώνει τον πόνο του πυελικού εδάφους.
  • Βοηθά στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.