Ούτε που καταλάβατε πότε έφτασε ο καιρός για την πρώτη του μέρα στο σχολείο. Το μικρό σας είναι πια έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο της γνώσης και να δημιουργήσει αναμνήσεις που θα το ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής του. Δική σας δουλειά είναι να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στη νέα του καθημερινότητα και τις καινούργιες απαιτήσεις του δημοτικού. Μια διαδικασία που μπορεί να γίνει σαφώς ευκολότερη, αν έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές στα συναισθήματά του και το προετοιμάσετε καταλλήλως.

Δημιουργήστε θετικές προσδοκίες

Μιλήστε του για τη νέα του αρχή, περιγράφοντάς τη με ενθουσιασμό. Εξηγήστε του ότι πρόκειται να μάθει αμέτρητα καινούργια πράγματα, να ωριμάσει και να κάνει πολλούς καινούργιους φίλους. Μοιραστείτε μαζί του ιστορίες από τη δική σας σχολική ηλικία και μη διστάσετε να αναφερθείτε και στα άγχη ή τις δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίσατε τον πρώτο καιρό, εξηγώντας πώς καταφέρατε να τα ξεπεράσετε.

Επιλέξτε μαζί τα σχολικά του είδη

Ακόμη και οι ενήλικες χαίρονται όταν βρίσκουν ένα όμορφο σημειωματάριο για τη δουλειά τους. Επομένως, φανταστείτε πόσο μπορεί να φτιάξει η διάθεση ενός αγχωμένου… πρωτακίου, κατά την επιλογή της γραφικής ύλης και των υπόλοιπων σχολικών ειδών. Παροτρύνετέ το να επιλέξει αυτά που του αρέσουν περισσότερο και επενδύστε στο χρώμα και τα ευχάριστα patterns που θα κάνουν το διάβασμα παιχνιδάκι.

Τετράδιο Σπιράλ Interdruk Boys 17×25 2 Θέματα 120 Σελίδες, 2,30€.
Τετράδιο Σπιράλ Interdruk Smell 17x25cm 5 Θέματα / 250 Σελίδες Διάφορα Σχέδια/Χρώματα, 7,49€.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα για μικρούς και μεγάλους, αν τα ψώνια για τη νέα χρονιά πραγματοποιηθούν μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με μεγάλη ποικιλία και χαμηλές τιμές, όπως το SHOPFLIX.gr. Εκεί θα βρείτε τα πάντα, από μολύβια και μαρκαδόρους, μέχρι έπιπλα και εκπαιδευτικά παιχνίδια – που θα έρθουν στην πόρτα σας άμεσα, στην ακριβή ημερομηνία που θα δείτε κατά την παραγγελία και σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεστε, ώστε το παιδί σας να ξεκινήσει τη νέα χρονιά πλήρως εξοπλισμένο.

Βρείτε τα πάντα σε σχολικά είδη.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην τσάντα του

Και στην περίπτωση της σχολικής του τσάντας, η γνώμη του παιδιού θα πρέπει να μετρήσει. Όμως πέρα από την εικόνα του πιο πολύτιμου μαθητικού αξεσουάρ, είναι απαραίτητο να δώσετε βάση και στα χαρακτηριστικά που θα το καταστήσουν λειτουργικό.

Σχολική Τσάντα Δημοτικού Back Me Up Milwaukee Bucks Πλάτης Πράσινο, 39,99€.
Σχολική Τσάντα Δημοτικού Gim Barbie Girl Power Πλάτης Ροζ, 20,90€.

Για παράδειγμα, μια τσάντα-τρόλεϊ μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή αν η τάξη του είναι στο ισόγειο του σχολείου, όμως αν το πρωτάκι σας πρόκειται να ανεβαίνει σκαλιά, δεν θα αποδειχθεί και πολύ πρακτική. Από την άλλη, το κλασικό σακίδιο, που βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις γονιών και παιδιών, θα πρέπει να χωρά όλα τα βιβλία του, αλλά και να προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στην πλάτη του για να μην το κουράζει. Η καλύτερη μέθοδος για να είστε σίγουροι ότι κάνατε τη σωστή επιλογή, είναι να ξεχωρίσετε πέντε-έξι τσάντες που να πληρούν τα παραπάνω κριτήρια από την ατέλειωτη ποικιλία του SHOPFLIX.gr και να το παροτρύνετε να επιλέξει ανάμεσά τους.

Διαλέξτε την καλύτερη τσάντα για το πρωτάκι σας.

Καθησυχάστε τις αγωνίες του

Εξακολουθεί να είναι αγχωμένο; Προσπαθήστε να μάθετε γιατί. Καθώς τα παιδιά δεν καταφέρνουν πάντα να απαντήσουν με ακρίβεια σε τόσο αόριστες ερωτήσεις, χρησιμοποιήστε μια φράση όπως: «τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;». Όταν σας απαντήσει, καθησυχάστε το χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα, για να μη νιώσει ότι υποτιμάτε τα συναισθήματά του.

Βοηθήστε το να νιώσει σαν στο σπίτι του

Σε περίπτωση που έχετε τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να το πηγαινοφέρνετε εσείς στο σχολείο, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό (για παράδειγμα, η μαμά το πρωί και ο μπαμπάς το μεσημέρι). Και, όσο πιεσμένο και αν είναι το πρόγραμμά σας, βεβαιωθείτε ότι θα έχει πάντα μαζί του σπιτικά σνακ και γεύματα, όχι μόνο για να τρέφεται θρεπτικά, αλλά και για να ξέρει ότι το έχετε στο μυαλό σας ακόμη και τις ώρες που περνάτε χωριστά.

Disney Bottle Puro Frozen Elsa-Anna-Olaf 500ml, 12,99€.

Για να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο το κολατσιό του, διαλέξτε ένα δοχείο φαγητού με τους αγαπημένους του παιδικούς ήρωες ή σε χρώματα και σχέδια που αγαπά. Συνοδέψτε το με το αναγκαίο σχολικό παγούρι που θα το κρατήσει μακριά από το στρίμωγμα στις βρύσες – και πότε-πότε προσθέστε και ένα σημείωμα που θα του θυμίζει πόσο το αγαπάτε.

Επιλέξτε όλα τα αναγκαία είδη κολατσιού.

Κρατήστε ανοιχτές τις κεραίες σας

Όταν τα μαθήματα αρχίσουν πια, βεβαιωθείτε ότι περνάτε μαζί του αρκετό ποιοτικό χρόνο τα απογεύματα. Ρωτήστε το για τη μέρα του, μάθετε τα ονόματα των νέων του φίλων, τα παιχνίδια που παίζουν στο διάλειμμα και τα μαθήματα που κάνουν στην τάξη. Δείξτε κατανόηση προς τους προβληματισμούς που μπορεί να προκύψουν και φροντίστε να νιώθει ότι μπορεί να σας μιλήσει ανοιχτά για όλα.

Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες

Ένας ήρεμος χώρος, όπου μπορεί να διαβάζει χωρίς περισπασμούς, θα το βοηθήσει πολύ να συγκεντρωθεί. Ειδικά τον πρώτο καιρό, που ακόμη δεν θα έχει συνηθίσει τη νέα του ρουτίνα. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης, ειδικά για τα… αεικίνητα πρωτάκια που δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη μείωση των ωρών ελεύθερου παιχνιδιού.

Μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις

Όσο καλά και αν προετοιμαστείτε, η προσαρμογή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μικρό σας δεν θα γίνει ποτέ καλός μαθητής, ούτε ότι κάνετε ή κάνει κάτι λάθος. Δώστε του χρόνο και επιμείνετε στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα. Και, ό,τι και αν γίνει, αποφύγετε χαρακτηρισμούς, όπως «μην είσαι τεμπέλης». Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να το κάνετε να αμφισβητήσει τον εαυτό του και τις δυνάμεις του.