Οι περισσότεροι γονείς έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ένα μωρό που κλαίει ασταμάτητα και αρνείται να κοιμηθεί, δίχως να βρίσκουν την αιτία αλλά και τον τρόπο να το καθησυχάσουν. Οι επιστήμονες όμως, ανακάλυψαν ότι η καλύτερη στρατηγική για να ηρεμήσει είναι να το κρατήσετε και να περπατήσετε μαζί του για ακριβώς πέντε λεπτά. Αυτή η κατευναστική στρατηγική που βασίζεται σε στοιχεία παρουσιάστηκε σε επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

«Πολλοί γονείς προβληματίζονται από το ασταμάτητο νυχτερινό κλάμα των μωρών» λένε οι ερευνητές πίσω από την μελέτη. «Αυτό είναι ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, ειδικά για τους άπειρους γονείς, που μπορεί να οδηγήσει σε γονικό άγχος» συμπληρώνουν.

Τι μπορούμε να μάθουμε από την φύση

Για αυτόν τον λόγο οι ερευνητές μελέτησαν την ανταπόκριση στη μεταφορά, μια έμφυτη αντίδραση που παρατηρείται σε πολλά θηλαστικά, όπως τα ποντίκια, οι σκύλοι, οι μαϊμούδες και οι άνθρωποι. Παρατήρησαν ότι όταν αυτά τα ζώα μαζεύουν τα βρέφη τους και αρχίζουν να περπατούν, τα σώματα των μικρών τους τείνουν να γίνονται υπάκουα και οι καρδιακοί τους παλμοί αργοί.

Η ομάδα των ερευνητών θέλησε να συγκρίνει τα αποτελέσματα της απόκρισης μεταφοράς, τη χαλαρή αντίδραση κατά τη μεταφορά, με άλλες καταστάσεις όπως το ακίνητο κράτημα της μητέρας ή το λίκνισμα και επίσης να εξετάσει εάν τα αποτελέσματα επιμένουν με μεγαλύτερη διάρκεια μεταφοράς σε ανθρώπινα βρέφη.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις 21 βρεφών ενώ βρίσκονταν υπό τέσσερις συνθήκες: κρατιόνταν από τις μητέρες τους που περπατούσαν, τα κρατούσαν οι μητέρες τους ενώ ήταν καθισμένες, ήταν ξαπλωμένα στην κούνια ή ήταν ξαπλωμένα σε μια κουνιστή κούνια.

Ήρεμο μωρό σε πέντε λεπτά

Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν η μητέρα περπατούσε ενώ κουβαλούσε το μωρό, τα βρέφη που έκλαιγαν ηρεμούσαν και οι καρδιακοί τους παλμοί επιβραδύνθηκαν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Ένα παρόμοιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε όταν τα βρέφη τοποθετούνταν σε κουνιστή κούνια, αλλά όχι όταν η μητέρα κρατούσε το μωρό ενώ καθόταν ή το έβαζε σε μια ακίνητη κούνια.

Αυτό υποδηλώνει ότι το να κρατάει κανείς το μωρό δεν είναι αρκετό για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει. Ταυτόχρονα, η κίνηση έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα, ενεργοποιώντας πιθανώς την απόκριση μεταφοράς του μωρού. Το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές όταν οι κινήσεις κράτησης και βάδισης συνεχίστηκαν για πέντε λεπτά.

Όλα τα μωρά που έκλαιγαν στη μελέτη σταμάτησαν να κλαίνε και σχεδόν τα μισά από αυτά αποκοιμήθηκαν.

Τι να προσέξετε για να μην ξυπνήσει

Αλλά όταν οι μητέρες προσπάθησαν να βάλουν τα νυσταγμένα μωρά στην κούνια τους, περισσότερο από το ένα τρίτο μπήκε ξανά σε εγρήγορση μέσα σε είκοσι δευτερόλεπτα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι όλα τα μωρά παρήγαγαν φυσιολογικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό, που μπορεί να τα ξυπνήσει τη στιγμή που το σώμα τους αποκολληθεί από τη μητέρα τους.

Ωστόσο, εάν τα βρέφη κοιμόντουσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην αγκαλιά της μητέρας πριν να τοποθετηθούν στην κούνια τους, ήταν λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διαπίστωσε η ομάδα.

Με βάση τα ευρήματά τους, η ομάδα προτείνει μια μέθοδο για την ηρεμία και την προώθηση του ύπνου σε βρέφη που κλαίνε.

Τα βήματα που προτείνουν οι ειδικοί

Συνιστούν στους γονείς να κρατούν τα βρέφη που κλαίνε και να περπατούν μαζί τους για πέντε λεπτά, και στη συνέχεια να κάθονται και να κρατούν τα βρέφη για άλλα πέντε έως οκτώ λεπτά πριν τα βάλουν για ύπνο.

Ο συγκεκριμένος οδηγός, σε αντίθεση με άλλες δημοφιλείς προσεγγίσεις εκπαίδευσης ύπνου, όπως το να αφήνουμε τα βρέφη να κλαίνε μέχρι να κοιμηθούν από μόνα τους, στοχεύει στο να δώσει μια άμεση λύση που επηρεάζει τόσο το μωρό όσο και τους γονείς του. Το αν μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο του βρέφους μακροπρόθεσμα απαιτεί περαιτέρω έρευνα, καταλήγουν οι ερευνητές.