Μπορεί οι περισσότερα από εμάς να θεωρούμε ότι το παιχνίδι είναι για το παιδί μας ώρα ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Το παιχνίδι όμως είναι πολύ περισσότερο από μια ώρα ανεμελιάς για τα παιδιά. Είναι αυτή η δραστηριότητα που τα αφήνει ελεύθερα να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, παίζοντας με τους φανταστικούς τους ήρωες. Είναι η δραστηριότητα που τους μαθαίνει να συνεργάζονται με τους άλλους. Είναι η δραστηριότητα που τους κάνει να σκέφτονται..

Τα οφέλη του παιχνιδιού για τα παιδιά είναι πολλά. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να σέβεται τους κανόνες, να μην κλέβει και να ακολουθεί την ιεραρχία.

Παράλληλα, μέσα από το παιχνίδι οι γονείς μπορούν να κατανοήσουν και τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Ποια είναι δηλαδή η συναισθηματική κατάστασή του. Πώς φέρεται στα παιχνίδια του; Πώς αλληλοεπιδρά παίζοντας με τα άλλα παιδιά; Ακόμα και πως αντιδρά όταν χάνει ή κερδίζει.

Είναι αλήθεια ότι χιλιάδες παιχνίδια για όλες τις ηλικίες και όλες τις επιθυμίες κατακλύζουν τα ράφια των παιχνιδάδικων.

Είτε πρόκειται για παιχνίδια δημιουργικά, παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, παιχνίδια πολεμικά, ακόμα και παιχνίδια με κούκλες και αυτοκίνητα. Και αν ζητήσετε από ένα παιδί να διαλέξει σχεδόν αυθόρμητα θα τα ήθελε αν μπορούσε.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει διακριτικά να τα κατευθύνουν να επιλέξουν τα κατάλληλα παιχνίδια.  Αυτά που «τρέφουν» το μυαλό και την ψυχή τους, που τους δίνουν χαρά και ταυτόχρονα είναι απόλυτα ασφαλή.

Και στο SHOPLFIX.gr το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρείτε αμέτρητες επιλογές παιχνιδιών για τα παιδιά σας, σε όποια ηλικία και να είναι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στην πλατφόρμα και να τα παραγγείλετε και αυτά θα φτάσουν στην πόρτα σας στην ακριβή ημερομηνία παράδοσης που θα δείτε κατά την παραγγελία σας.

Τα παιχνίδια πρέπει να είναι  προσαρμοσμένα στην ηλικία του παιδιού. Πρέπει όμως παράλληλα να υπολογίζεται και ο ατομικός ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού αλλά και η προσωπικότητά του.

 

Αφήστε το να δημιουργήσει

Στις μικρές ηλικίες τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις σχέσεις των πραγμάτων στο χώρο και μπορούν να ακολουθούν απλές οδηγίες. Κατάλληλα παιχνίδια είναι τα παζλ με αριθμούς, σχέδια ή χρώματα, ενώ όσο μεγαλώνει μπορεί να φτιάξει παζλ με περισσότερα κομμάτια.

Παιδικό Παζλ Ζωάκια Στη Φάρμα Djeco 01053 Ξύλινα Σφηνώματα 13,50€

 

Παζλ Ravensburger 1037000 Eiffel Tower 3D 216 Κομμάτια 16,60€

Τα παιδιά μικρών ηλικιών δυσκολεύονται να μείνουν συγκεντρωμένα για πολλή ώρα, χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους και στρέφουν την προσοχή τους αλλού. Μέσα από το παιχνίδι όμως μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και όταν μάλιστα το παιχνίδι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα αναπτύσσεται το ενδιαφέρον τους για μάθηση.

Παζλ Ravensburger Πουλιά Της Τέχνης 16832 1000 κομμάτια, 13,40€

Τα παιδιά μικρών ηλικιών δυσκολεύονται να μείνουν συγκεντρωμένα για πολλή ώρα, χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους και στρέφουν την προσοχή τους αλλού. Μέσα από το παιχνίδι αυτό όμως μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και όταν μάλιστα το παιχνίδι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα αναπτύσσεται το ενδιαφέρον τους για μάθηση. Καθώς συναρμολογούν ένα παζλ, τα παιδιά μαθαίνουν την κατηγοριοποίηση, την οργάνωση των κομματιών, ενώ ταξινομούν και αναγνωρίζουν τα κομμάτια.

Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη για τα μεγαλύτερα παιδιά. Αφού καλούνται να ενώσουν μικρότερα και πολύ περισσότερα κομμάτια. Αποτελεί ιδανική εξάσκηση στην υπομονή και επιμονή για την ολοκλήρωση ενός έργου.

Θέτουμε στόχους

Η νίκη θέλει στρατηγική και υπομονή. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι καταπληκτικό εργαλείο για τα ντροπαλά παιδιά και τους ντροπαλούς έφηβους. Το παιχνίδι τους ωθεί να αναπτύξουν ισχυρότερες αισθήσεις δημιουργικότητας και ατομικότητας που οδηγούν σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εκπληρώνουν την αίσθηση ότι συμπεριλαμβάνονται σε μια ομάδα και δεν περνάνε απαρατήρητοι.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι σημαίνει συνεργασία. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν ο ένας την τακτική του άλλου. Πολλές φορές βέβαια αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τσακωμούς οπότε καλό είναι να οριοθετήσετε κανόνες και συμπεριφορές.

Επιτραπέζιο Παιχνίδι Hasbro E9779 Cluedo Μυστήρια και Ψέμματα για 2-6 Παίκτες 8+ Ετών, 20,95€

 

Ορισμένα επιτραπέζια είναι λες και έχουν βγει από παραμύθι. Παράξενες ιστορίες, μυθικά τέρατα, καλές νεράιδες, κακά ξωτικά. Άλλα πάλι βασίζονται στην ιστορία ή στη μυθολογία. Με αυτό τον τρόπο, ο παίκτης γίνεται ένα με το παιχνίδι και βρίσκει τρόπους να τα καταφέρει, ενώ παράλληλα μαθαίνει κιόλας.

Επιτραπέζιο Παιχνίδι As Company 1040-20028 Party Game Trilogy για 3+ Παίκτες 8+ Ετών, 11,95€

Το να παίζεις επιτραπέζια αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να εξασκήσεις το μυαλό σου.

 

Επιτραπέζιο Παιχνίδι As Company 1040-21167 Όνομα Ζώα Φυτά Board Edition για 2-4 Παίκτες 8+ Ετών 10,06 €

Δείτε όλα τα επιτραπέζια παιχνίδια για να διαλέξετε το κατάλληλο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας