Και μετά τις παραλίες και την επιστροφή από τις διακοπές τι; Μα τι άλλο από τον προγραμματισμό για νέες αποδράσεις. Οι βόλτες λοιπόν συνεχίζονται και το φθινόπωρο. Με σύμμαχό μας τον φθινοπωρινό καιρό, που είναι πιο δροσερός και πιο ευχάριστος, οργανώνουμε τις εξορμήσεις μας στην εξοχή. Και για να είναι ευχάριστες πρέπει να είναι και άνετες, γι’ αυτό επιλέγουμε με προσοχή τον εξοπλισμό που μας χρειάζεται για να τις απολαύσουμε μικροί και μεγάλοι.

Πόση χαρά αλήθεια χωράει σε μια βόλτα με τα παιδιά; Πάρα πολλή και για εμάς και για εκείνα. Υπάρχουν δύο πράγματα στα οποία νομίζω ότι δεν θα διαφωνούσε κανείς. Πρώτον, όλοι ενδιαφερόμαστε για να είναι τα παιδιά μας υγιή και δεύτερον, για να περνάνε καλά. Οι βόλτες λοιπόν σε πάρκα, σε αθλοπαιδιές ή δίπλα στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα ευεργετικές και συμβάλλουν και στα δύο.

Καταπράσινα τοπία και γραφικοί οικισμοί σε απόσταση λίγων ωρών από το σπίτι μας ή ακόμη και πιο κοντά, είναι ό,τι πρέπει προκειμένου να συνεχίσουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση. Δεν χρειάζεται να είναι πολυήμερες οι αποδράσεις μας. Ακόμη και μια κυριακάτικη εκδρομή ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μας προσφέρει τα οφέλη της επαφής με το φυσικό περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά μας, δε, μια βόλτα στην εξοχή προσφέρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες για εξερεύνηση, ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους από οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον.

Διαλέγουμε προορισμό και εξοπλισμό

Εφόσον διαλέξουμε προορισμό για την εκδρομή μας, τώρα είναι η στιγμή να δούμε και τι χρειαζόμαστε προκειμένου να μη μας λείψει τίποτα κατά τη διάρκεια της απόδρασής μας.

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου για ασφαλείς μετακινήσεις

Πρώτα από όλα είτε πρόκειται για το μωρό μας είτε για το μικρό παιδί μας πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η μετακίνησή του θα γίνει υπό συνθήκες ασφάλειας. Πρωταρχικό ρόλο παίζει το παιδικό καθισματάκι, το οποίο πρέπει να επιλέξουμε και να τοποθετήσουμε στο αυτοκίνητό μας προσέχοντας:

* Να πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας.
* Να είναι ελαφρύ και εύκολο στη μεταφορά του.
* Να μπορεί να συνδεθεί και να αποσυνδεθεί εύκολα από τη βάση του αυτοκινήτου.
* Να είναι άνετο για το παιδί και να υποστηρίζει τη σωστή κλίση του σώματός του.
* Να του παρέχει υψηλή προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης.

Επιπλέον, θα πρέπει να φοράμε όλοι ζώνη, να μην αφήνουμε τα παιδιά να ανοίγουν τα παράθυρα ή να βγάζουν έξω τα χέρια ή το κεφάλι και οι πόρτες του οχήματος να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω.

Καροτσάκι για διασκεδαστικές βόλτες σε πάρκα και αθλοπαιδιές

Εφόσον έχουμε μικρό παιδί, καλό είναι να πάρουμε μαζί μας και το καροτσάκι για να διευκολύνουμε τη βόλτα μας στην περίπτωση που κουραστεί. Επιλέγουμε ένα ανθεκτικό και ποιοτικό παιδικό καροτσάκι, κατάλληλο για την ηλικία και τα κιλά του παιδιού.

Σε τέτοιου είδους μετακινήσεις θα μας διευκολύνει ένα καρότσι με ευέλικτες ρόδες και μαλακές αναρτήσεις. Ιδανικά, χρειαζόμαστε ένα καρότσι ελαφρύ που μετακινείται εύκολα ακόμη και με το ένα χέρι, ώστε να κινούμαστε με άνεση στα μονοπάτια και να απολαύσουμε την εκδρομή μας. Ενα τέτοιο λοιπόν καρότσι πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

• Να ανοίγει και να κλείνει εύκολα.
• Να είναι εξαιρετικά άνετο, να έχει ανακλινόμενη πλάτη και ρυθμιζόμενο υποπόδιο.
• Να διαθέτει κουκούλα και επένδυση που αφαιρείται και πλένεται.
• Να περιλαμβάνει και αδιάβροχο κάλυμμα για προστασία από τις φθινοπωρινές μπόρες.
• Να έχει μαλακή επένδυση και ιμάντα καβάλου με μαλακό ύφασμα, ώστε να αποφεύγεται η τριβή στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού.