Ο πρώιμος τοκετός, που ονομάζεται επίσης λανθάνων, αποτελεί το πρώιμο μέρος του πρώτου σταδίου του τοκετού. Πρόκειται για το στάδιο με την μεγαλύτερη διάρκεια αλλά με πολύ ήπιες και πιο αραιές συστολές. Οι συσπάσεις μπορεί να είναι σποραδικές στην αρχή και να έχουν διαφορά έως και 20 λεπτά.

Τι να κάνετε όσο διαρκεί ο λανθάνων τοκετός

Επειδή το συγκεκριμένο στάδιο μπορεί να κρατήσει έως και 12 ώρες είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε, μένοντας στην άνεση του σπιτιού σας. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περάσει πιο εύκολα αυτό το διάστημα χωρίς να αγχωθείτε, περιλαμβάνουν:

Μαζέψτε την τσάντα του μαιευτηρίου

Πιθανότατα έχετε προγραμματίσει εκ των προτέρων και έχετε συσκευάσει τα περισσότερα από τα πράγματα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στο νοσοκομείο. Τώρα είναι η ώρα να καθίσετε και να κοιτάξετε ήσυχα τη λίστα σας και να βρείτε τυχόν αντικείμενα της τελευταίας στιγμής που μπορεί να χρειαστείτε, συμπεριλαμβανομένων των ειδών προσωπικής φροντίδας σας.

Μερικά είδη της τελευταίας στιγμής που μπορεί να χρειαστείτε:

  • Κινητό, tablet, φορητοί φορτιστές ή υπολογιστής.
  • Σνακ, μπουκαλάκι νερό.
  • Είδη περιποίησης όπως η οδοντόβουρτσα, η οδοντόκρεμα, το αποσμητικό, η βούρτσα μαλλιών, η λοσιόν, το σαμπουάν σας.
  • Γυαλιά.

Διπλώστε τα ρούχα του μωρού

Το δίπλωμα των ρούχων είναι μια ωραία δραστηριότητα γιατί είναι ρυθμική και δεν απαιτεί από εσάς έντονη εστίαση, προσπάθεια ή και προσοχή. Σας βοηθά επίσης να εστιάσετε στο νέο μικρό που πρόκειται να γεννηθεί.

Έτσι μπορείτε να κάνετε μια μικρή «αγγαρεία» από πριν ώστε να τα βρείτε έτοιμα επιστρέφοντας και για να αποσπάσετε την προσοχή σας από το αρχικό στάδιο του τοκετού.

Απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο

Εάν τα νερά σας δεν έχουν σπάσει, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμη και να σας αποσπάσει την προσοχή από τον πρώιμο τοκετό. Τα οφέλη της βύθισης στο νερό κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη χρήση επισκληρίδιας, σπονδυλικής ή παρατραχηλικής αναλγησίας.
  • Μικρότεροι τοκετοί.
  • Χαλάρωση.

Για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης, εάν τα νερά σας έχουν σπάσει, αποφύγετε να κάθεστε βυθισμένη στο νερό της μπανιέρας. Ένα ζεστό ντους μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική.

Χαλαρώστε με μια ταινία

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η παρακολούθηση μιας ταινίας είναι μια χαλαρωτική τεχνική απόσπασης προσοχής. Βρείτε κάτι που ταιριάζει στην διάθεσή σας και απολαύστε την μόνη σας ή και με την παρέα του συντρόφου σας ή των παιδιών. Η παρακολούθηση μιας ταινίας μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές θέσεις.

Το να κάθεστε σταυροπόδι στο πάτωμα, να κάθεστε πάνω από μια μπάλα γέννησης και να ξαπλώνετε στο πλάι μπορούν όλα να είναι καλές θέσεις για παρακολούθηση ταινίας.