Όλοι γνωρίζουμε, λίγο έως πολύ, τον καθοριστικό ρόλο της μαίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά του τοκετού. Τι γνωρίζουμε όμως για την υποστήριξη και την καθοδήγηση που μπορεί να μας προσφέρει στη συνέχεια;

Τι είναι η μαία;

Τις περισσότερες φορές οι μαίες συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Αλλά τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν τα οφέλη της συνεργασίας με μια μαία και μετά τον τοκετό. Αυτά είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με μία μαία:

  1. Υποστήριξη θηλασμού

Ο θηλασμός δεν είναι αυτόματα εύκολος για ορισμένα μωρά και μαμάδες. Εάν έχετε επώδυνες ή ραγισμένες θηλές, η μαία σας μπορεί να σας ενημερώσει για τις θεραπείες και να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε μια λοίμωξη που ονομάζεται μαστίτιδα. Μια μαία μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε σύμβουλο γαλουχίας εάν είναι απαραίτητο.

  1. Βοήθεια με συναισθηματική και σωματική αποκατάσταση

Μια μαία θα χρειαστεί χρόνο για να βεβαιωθεί ότι θεραπεύεστε σωστά και ότι η ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση μετά τον τοκετό είναι υγιής. Θα φροντίσει να ξεκουράζεστε αρκετά και να φροντίζετε καλά τον εαυτό σας, καθώς και το μωρό. Μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τη συναισθηματική σας κατάσταση και πώς διαχειρίζεστε τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας. Εάν υποψιάζεται ότι παλεύετε με επιλόχεια κατάθλιψη, μπορεί να φροντίσει να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

  1. Βοήθεια με τη φροντίδα του νεογνού

Μια μαία που πραγματοποιεί επισκέψεις μετά τον τοκετό σε νέες μητέρες μπορεί να προσφέρει διαφορετικούς τύπους υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας να μάθετε να φροντίζετε το μωρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει τις πρώτες εβδομάδες και να σας δώσει συμβουλές για θέματα όπως ο θηλασμός, η αλλαγή πάνας, ο ύπνος και πολλά άλλα.

  1. Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις

Εάν έχετε ερωτήσεις είτε για τη δική σας υγεία είτε για την υγεία του μωρού σας, μια μαία είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να δώσει μια έγκυρη απάντηση από μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Πολλές μαμάδες, ειδικά όσες αποκτούν για πρώτη φορά παιδί, αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και τις αποφάσεις που παίρνουν για τη φροντίδα των νεογνών – έτσι η μαία μπορεί να παράσχει καθησυχασμό ή καθοδήγηση.

  1. Συστάσεις για την υγειονομική περίθαλψη

Η μαία σας μετά τον τοκετό είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών για παιδιάτρους, συμβούλους γαλουχίας και ομάδες γονέων. Πιθανότατα θα έχετε ήδη παιδίατρο πριν γεννηθεί το μωρό σας, αλλά αν θέλετε να αλλάξετε ή να χρειαστείτε έναν ειδικό, η μαία σας μπορεί να σας ενημερώσει για τους γιατρούς και άλλους παρόχους με τους οποίους έχει καλή εργασιακή σχέση.