Παρότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μειώνει τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να αφιερώνουν έστω και λίγο χρόνο στη ζωγραφική, καθώς ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, επωφελούνται με δεκάδες τρόπους.

Εξασκούν τον εγκέφαλό τους

Δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, χρησιμοποιούν διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου από το διάβασμα και ή τα μαθηματικά. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου είναι το δημιουργικό μας μισό και είναι υπεύθυνο για τις οπτικές δεξιότητες και την κατανόηση του τι βλέπουμε μέσα από τα μάτια μας. Το δημιουργικό παιχνίδι και οι δραστηριότητες ζωγραφικής συμβάλλουν σε μια συνολική υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Παιδιά που εκφράζονται

Μέσα από τη ζωγραφική το παιδί έχει την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του, αποτυπώνοντάς τα στο χαρτί. Από τα συναισθήματά του μπορούν να προκύψουν ιδέες και ιστορίες, που αφηγούνται τον συναισθηματικό του κόσμο μέσα από χρώματα και σχέδια.

Η ζωγραφική «χτίζει» αυτοεκτίμηση

Ενθαρρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει ελεύθερα, χωρίς κανόνες και χωρίς να του υπαγορεύσετε τον σωστό ή τον λάθος τρόπο να το κάνει. Δώστε έμφαση στη διαδικασία ώστε να αισθάνεται επιτυχημένο ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτήτων ή το αναπτυξιακό του στάδιο.

Καλύτερες αποφάσεις

Καθώς το παιδί ζωγραφίζει και δουλεύει πάνω στα έργα τέχνης του θα προκύψουν και προβλήματα και λάθη. Μπαίνοντας όμως στη διαδικασία να τα διορθώσει, εξασκεί την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων αλλά και την αξιολόγηση των δεδομένων του για να πάρει την πιο σωστή απόφαση.

Ανακούφιση από το άγχος

Ακριβώς όπως οι ενήλικοι, έτσι και τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν άγχος στην καθημερινότητά τους. Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος με τον οποίο το παιδί σας μπορεί να εκτονώσει την ένταση και πρόκειται για έναν υγιή τρόπο για να εκφράσει τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνει.

Βελτιωμένος μυϊκός έλεγχος

Η ζωγραφική βοηθά στην ανάπτυξη του μυϊκού ελέγχου. Η εργασία με πινέλο ή μικρά εργαλεία συμβάλλει στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων ενώ η εργασία σε μεγάλα φύλλα χαρτιού ή στο καβαλέτο βοηθά στην ανάπτυξη μεγάλου μυϊκού ελέγχου. Η ζωγραφική βοηθά επίσης στην ανάπτυξη του συντονισμού των ματιών και των χεριών του.

Αισθητηριακή εμπειρία

Το παιδί σας δημιουργεί μια βάση γνώσεων για διαφορετικές αισθητηριακές εμπειρίες, αναγνωρίζοντας την αίσθηση του αγγίγματος του χαρτιού ή της ζωγραφικής με τα δάχτυλά του. Οι αισθητηριακές εμπειρίες είναι σημαντικές γιατί βοηθούν το παιδί σας να εξερευνήσει και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του.

Αίτιο και αποτέλεσμα

Ενώ ζωγραφίζει, το παιδί έχει την ευκαιρία να πειραματιστεί και να σκεφτεί σαν… επιστήμονας. Επιτρέψτε στο παιδί σας να αναμείξει χρώματα για να δοκιμάσει νέους συνδυασμούς και να εξερευνήσει. Ετσι μπορεί να εξοικειωθεί από νωρίς με τη σχέση ανάμεσα στο αίτιο και στο αποτέλεσμα.

Διευρυμένο λεξιλόγιο

Συχνά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ανυπομονούν να μοιραστούν μαζί σας τη ζωγραφική τους. Προσπαθήστε να μη μαντέψετε τι έχουν ζωγραφίσει αλλά κάντε τους ερωτήσεις για να σας εξηγήσουν το έργο τους με λεπτομέρειες. Κάνοντας ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, θα ενισχύσετε την επέκταση και την ανάπτυξη της σκέψης του παιδιού αλλά και των λεκτικών του δεξιοτήτων.