Δεν είναι εύκολο για όλα τα παιδιά να συγκεντρωθούν επαρκώς όταν μελετούν τα μαθήματα για το σχολείο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αφομοιώσουν το σύνολο της γνώσης που τους προσφέρεται. Αλλά αυτή είναι μια ικανότητα που αν την κατακτήσουν από νωρίς θα τους φανεί επωφελής σε όλο τον ακαδημαϊκό τους βίο καθώς και μετέπειτα, στην ενήλικη ζωή.

Δείτε μερικά «εργαλεία» που δεν αποτυγχάνουν ποτέ, για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μελετούν αυτόνομα και αποτελεσματικά:

Οργανώστε την μελέτη

Αυτή η συμβουλή είναι το Α και το Ω, είτε πρόκειται για μαθητές του δημοτικού είτε για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Διδάξτε τους να χωρίζουν τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσουν και τα μαθήματα που πρέπει να διαβάσουν. Εάν έχουν να προετοιμάσουν πολλά θέματα, καλό είναι να ξεκινήσουν από τα πιο δύσκολα, αξιοποιώντας έτσι καλύτερα την ενέργειά τους και την ικανότητά τους να απομνημονεύουν.

Διδάξτε τους να κάνουν υπογραμμίσεις

Τα σχήματα είναι ο τέλειος τρόπος οργάνωσης και διανομής της εργασίας και για τους μαθητές είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία. Εάν προσφέρετε επίσης στα παιδιά στυλό διαφορετικών χρωμάτων, ετικέτες, αυτοκόλλητα και κάθε είδους υλικό που τραβούν την προσοχή τους, θα εστιάσουν ευκολότερα στο διάβασμά τους.

Απομακρύνετε τους περισπασμούς

Αποφύγετε τους περισπασμούς προετοιμάζοντας έναν κατάλληλο χώρο μελέτης, με καλό φως, με αρκετό χώρο για τη διανομή των σχολικών ειδών και με όλο το απαραίτητο υλικό στη διάθεσή σας. Ούτε τηλεόραση κοντά, ούτε μουσική, λιγότερες φορητές συσκευές ή παιχνίδια που τραβούν την προσοχή του παιδιού. Για να μπορέσουν να εστιάσουν στα μαθήματά τους, είναι καλύτερα να έχουν κοντά μόνο ό,τι χρειάζονται για να μελετήσουν.

Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα

Η οργάνωση της εργασίας απαιτεί επίσης προγραμματισμό του χρόνου μελέτης, με τα αντίστοιχα διαλείμματα. Στα μικρά παιδιά, κάθε 20 ή 30 λεπτά εργασίας χρειάζονται ένα διάλειμμα περίπου 15 λεπτών. Σε αυτό το διάστημα μπορούν να φάνε ένα σνακ, να πιουν νερό και να χαλαρώσουν για λίγο. Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να κάνουν διάλειμμα κάθε ώρα, περίπου 10 λεπτών τη φορά. Αυτή η ξεκούραση είναι απαραίτητη, γιατί από την προσπάθεια που καταβάλλουν ο εγκέφαλος, τα μάτια και το σώμα τους, τα παιδιά αρχίζουν να υποφέρουν μετά από λίγο.

Μια καλή δουλειά απαιτεί ανταμοιβή

Όταν μιλάμε για ανταμοιβή, δεν εννοούμε ένα μεγάλο δώρο για να επιβραβεύσουμε τα παιδιά για τη μελέτη. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η δουλειά τους και θα πρέπει να το γνωρίζουν. Αλλά η παροχή κινήτρων για την προσπάθειά τους, ανεξάρτητα από το αν θα πάρουν καλύτερους ή χειρότερους βαθμούς, αξίζουν μια ανταμοιβή. Συγχαρείτε λοιπόν τα παιδιά σας όταν μελετούν μόνα τους, αναγνωρίστε τη δουλειά τους και την προσπάθειά τους ώστε να αισθάνονται ότι έχουν κίνητρα για να συνεχίσουν. Ένα χαμόγελο  για παράδειγμα ή ένα χάδι, από καιρό σε καιρό, είναι κατάλληλα για να ρωτήσετε το παιδί αν χρειάζεται κάτι και για να του προσφέρετε ένα διακριτικό αίσθημα συντροφιάς κατά τη διάρκεια της ατομικής του μελέτης.