Τα παιδιά σήμερα έχουν πολλούς λόγους για να νιώθουν άγχος. Από τα πολύωρα μαθήματα, το «φορτωμένο» πρόγραμμα, τα «δράματα» των διαπροσωπικών τους σχέσεων έως και το bullying, τα επίπεδα άγχους των μαθητών αυξάνονται καθημερινά. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, το 61% των μαθητών πιέζεται για να έχει καλούς βαθμούς ενώ το 29% αισθάνεται την κοινωνική πίεση να έχει μια συγκεκριμένη εμφάνιση ώστε να εναρμονίζεται με τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, δέχονται πιέσεις για να ασχοληθούν με τον αθλητισμό ή με άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Συνδυάζοντας αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες με τα αυξανόμενα ποσοστά άγχους μεταξύ των εφήβων δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βελτίωση της ψυχικής υγείας έχει γίνει κύριο μέλημα τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Τι είναι η συνειδητότητα

Ολο και περισσότεροι γονείς στρέφονται στη συνειδητότητα και όχι αδίκως, καθώς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες και να κατανοήσουν όσα νιώθουν και βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

Με απλά λόγια, συνειδητότητα σημαίνει να δίνει κανείς πλήρη προσοχή σε κάτι χωρίς να σκέφτεται κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή. Σημαίνει να επιβραδύνετε και να εστιάζετε πραγματικά σε αυτό που κάνετε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλώς να εστιάσετε στην αναπνοή σας.

Οταν τα παιδιά και οι έφηβοι εστιάζουν στο να είναι προσεκτικοί σε αυτό που κάνουν, επιβραδύνουν, παίρνουν τον χρόνο τους και συγκεντρώνονται με τρόπο που είναι ταυτόχρονα χαλαρωτικός και παραγωγικός, χωρίς άγχος.

Καλύτεροι μαθητές

Ερευνες έχουν δείξει ότι η συνειδητότητα συμβάλλει σε βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες στα παιδιά, όπως η προσοχή, οι αλλαγές στην εστίαση, η οργάνωση πληροφοριών, η ικανότητα να συγκρατήσουν πληροφορίες, αλλά και να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους.

Σε έρευνα με μαθητές της τρίτης τάξης, διαπιστώθηκε ότι μετά την εφαρμογή ενός προγράμματος συνειδητότητας οκτώ εβδομάδων, οι μαθητές εμφάνισαν βελτίωση στη ρύθμιση της συμπεριφοράς τους και στην εστίαση στην εργασία τους.

Συναισθηματική αυτορρύθμιση

Η συναισθηματική υγεία ή το θετικό αίσθημα ευεξίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη ζωή κάθε παιδιού. Οχι μόνο αποτελεί τη βάση της ψυχικής υγείας αλλά ταυτόχρονα την προφυλάσσει, αποτρέποντας την εμφάνιση προβλημάτων, όπως εκτεταμένη ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Βοηθά τα παιδιά να απολαμβάνουν καλύτερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους και εφαρμόζοντας όρια στις σχέσεις τους.

The social butterfly effect

Γνωστό και ως το «φαινόμενο της κοινωνικής πεταλούδας», οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο για να περιγράψουν τον τρόπο που οι άνθρωποι δημιουργούν φιλίες με άτομα παρόμοια με τον εαυτό τους, που έχουν δηλαδή κοινά ενδιαφέροντα και ιδιοσυγκρασία.

Η συνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, διευκολύνοντας τις διαδοχικές μεταβάσεις από ηλικία σε ηλικία και τις αλλαγές σε ενδιαφέροντα, χόμπι και συνήθειες, απλοποιώντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και βελτιώνοντας την επικοινωνία σε κάθε στάδιο.