Αν έχετε παιδιά με τροφικές αλλεργίες προφανώς δεν παραγγέλνετε τρόφιμα που περιέχουν εμφανώς φιστίκια κι άλλους ξηρούς καρπούς. Τι γίνεται όμως με τις τροφές που μπορεί να περιέχουν ίχνη ξηρών καρπών, ικανά ωστόσο να προκαλέσουν από φαγούρα και κνίδωση έως αναφυλαξία και θάνατο; Αν και ο νόμος για την επισήμανση των αλλεργιογόνων τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών ορίζει ότι τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί (μαζί με έξι άλλα κύρια αλλεργιογόνα) πρέπει να γνωστοποιούνται σε ένα συσκευασμένο προϊόν, δεν υπάρχουν τέτοιες οδηγίες για τα τρόφιμα που παρασκευάζονται σε εστιατόρια, αρτοποιεία ή κουζίνες, όπου φυσικά δεν υπάρχουν ετικέτες με τα περιεχόμενα.

Το να κλειστείτε στο σπίτι και να μην δειπνείτε ποτέ έξω σαν οικογένεια, δεν είναι λύση. Ούτε το να μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να πηγαίνουν σε σπίτια φίλων, μαθητικά πάρτι και σχολικές εκδρομές. Μπορείτε κάλλιστα να έχετε κοινωνική ζωή –το ίδιο και τα παιδιά σας- και, παράλληλα, να είστε ασφαλείς. Πώς; Αρκεί να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και να είστε πάντα προετοιμασμένοι για ένα ατύχημα (στατιστικά θα συμβεί κάποια στιγμή).

Τι να προσέχετε εάν έχετε παιδιά με τροφικές αλλεργίες

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας επινεφρίνη. Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων εφόσον αγοράζετε μια συσκευασμένη τροφή. Εάν έχετε σκοπό να δειπνήσετε έξω ή το παιδί σας πρόκειται να φάει εκτός σπιτιού, θα πρέπει να προσέχετε επίσης ορισμένες διατροφικές «παγίδες» και να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να τις αποφεύγουν:

*Αρτοποιεία

Τα μπισκότα και τα αρτοσκευάσματα ενέχουν κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης. Ακόμα κι αν επιλέγετε κάτι τόσο απλό όσο ένα μπισκότο ζάχαρης, είναι πιθανό το μπισκότο ή ο εξοπλισμός στον οποίο φτιάχτηκε να έρχεται σε επαφή με ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, ορισμένα αρτοποιεία χρησιμοποιούν αλεύρι αμυγδάλου αντί αλεύρι σίτου ή εκτός από αλεύρι σίτου.

*Παγωτατζίδικα

Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι κι εδώ ένα ζήτημα. Μπορεί να νομίζετε ότι παραγγείλατε μια απλή μπάλα παγωτό βανίλια, αλλά επειδή η μεζούρα έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες γεύσεις, ίχνη ξηρών καρπών θα μπορούσαν να τρυπώσουν στη λιχουδιά του παιδιού σας. Το ίδιο ισχύει και για τα toppings.

*Εστιατόρια με έθνικ κουζίνες

Τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί βρίσκονται συνήθως σε διαφορετικά έθνικ τρόφιμα, όπως το σατάι, το πανάνγκ κάρυ, το pad Thai και ορισμένες σάλτσες korma. Πολλά κινέζικα εστιατόρια μαγειρεύουν με διάφορους ξηρούς καρπούς και μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυστικοβούτυρο για να σφραγίσουν τα αυγολέμονο. Τα γουόκ συνήθως δεν πλένονται μεταξύ των παραγγελιών, επομένως ακόμα κι αν ένα πιάτο χωρίς φιστίκια και ξηρούς καρπούς, ενέχει κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης. Και οι ξηροί καρποί αποτελούν μέρος πολλών μεξικανικών πιάτων, όπως η σάλτσα mole και η enchilada.

*Σάλτσες ή ανάμεικτα γεύματα σε εστιατόρια

Μια ποικιλία από σάλτσες χρησιμοποιούν φυστικοβούτυρο ή φυστικάλευρο ως πυκνωτικό. Προσέξτε ιδιαίτερα τα φιστίκια στο τσίλι, τις σάλτσες τσίλι, ακόμα και τις σάλτσες για ζυμαρικά. Με τα μαγειρευτά ποτέ δεν ξέρετε τι ακριβώς παίρνετε, επομένως όταν τρώτε έξω, τα απλά προετοιμασμένα γεύματα -όπως τα ψητά στη σχάρα, είναι πιο ασφαλή. Εάν το παιδί σας έχει πολύ σοβαρές τροφικές αλλεργίες ή πολλαπλές τροφικές αλλεργίες, συχνά είναι καλύτερα να μην παραγγείλετε τίποτα από το μενού. Αντ’ αυτού, ζητείστε να σας προετοιμάσουν ένα στήθος κοτόπουλου σε ελαιόλαδο και σκόρδο, μαγειρεμένο σε ξεχωριστό τηγάνι (χρησιμοποιώντας ένα καθαρό τηγάνι και καθαρά σκεύη).

*Επιδόρπια στα εστιατόρια

Οι ξηροί καρποί είναι κοινά συστατικά στα επιδόρπια, επομένως υπάρχει κίνδυνος να παραγγείλετε κάποιο επιδόρπιο που έχει ένα κρυμμένο συστατικό φιστικιών ή ξηρών καρπών (αλεσμένοι ξηροί καρποί, αλεύρι ξηρών καρπών ή συστατικό ξηρών καρπών σε σάλτσα) ή έχει έρθει σε επαφή με φιστίκια ή ξηρούς καρπούς. Τα φρέσκα φρούτα είναι μια ασφαλέστερη επιλογή.

 

Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι καλεσμένο σε φιλικό σπίτι ή πάρτι, η ασφαλέστερη επιλογή είναι να του δώσετε να πάρει μαζί του φαγητό από το σπίτι.