Πρόωροι τοκετοί και αποβολές έχουν αναφερθεί σε έγκυες γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με COVID-19. Η διερεύνηση του πλακούντα των θνησιγενών γεννήσεων που σχετίζονται με την COVID-19 έχει βοηθήσει πάρα πολύ να κατανοηθεί ο λόγος για τον θάνατο του εμβρύου.

Ειδικότερα, η διερεύνηση αποκάλυψε την παρουσία του SARS-CoV-2 σε συνδυασμό με:

  • Δείκτες νέκρωσης στην τροφοβλάστη, η οποία τροφοδοτεί το έμβρυο και αργότερα γίνεται μέρος του πλακούντα.
  • Χρόνια ιστιοκυτταρική λαχνίτιδα (CHIV), που είναι μια ασυνήθιστη μορφή φλεγμονής.
  • Μεγάλες εναποθέσεις ινώδους (MPFD), που είναι μια πρωτεΐνη πήξης που εμποδίζει τη ροή του αίματος.

Και οι τρεις αυτές παθολογικές ανωμαλίες συμβάλλουν στον εμβρυϊκό θάνατο.

Συγκεκριμένα, μια μεγάλης κλίμακας μελέτη κοόρτης που διεξήχθη πρόσφατα στη μεγάλη Βρετανία έδειξε πως ο μέσος πλακούντας που είχε μολυνθεί με SARS-CoV-2 εμφάνισε στο 77,7% βλάβες στους ιστούς, οι οποίες προκάλεσαν πλακεντίτιδα. Επιπλέον, πολλοί πλακούντες παρουσίασαν καταστροφή των παρεγχυματικών κυττάρων σε ποσοστό 90%. Αυτή η έκταση της κυτταρικής βλάβης αναστέλλει την επαρκή παροχή οξυγόνου στο έμβρυο, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό θάνατο.

Είναι σημαντικό ότι, τόσο το MPFD όσο και το CHIV σπάνια εντοπίζονταν στον πλακούντα (σε ζωντανά ή νεκρά έμβρυα) πριν από την πανδημία COVID-19.

Μπορεί ο μητρικός εμβολιασμός για την COVID-19 να αποτρέψει τη θνησιγένεια;

Στην πρώιμη φάση του εμβολιασμού, οι έγκυες γυναίκες ήταν υποεμβολιασμένες. Αυτό συνέβη επειδή οι περισσότερες από τις κλινικές μελέτες που αξιολόγησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των πρόσφατα αναπτυγμένων εμβολίων COVID-19, απέκλεισαν τις έγκυες γυναίκες λόγω των περιορισμένων δεδομένων ασφάλειας για τα εμβόλια mRNA.

Η παραπληροφόρηση κατά του εμβολίου αύξησε επίσης τον δισταγμό εμβολίων σε αυτή την ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι τον Μάιο του 2021 μόνο το 16% των εγκύων στις ΗΠΑ είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Η εμφάνιση και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2 προκάλεσε αυξημένη σοβαρότητα στις εγκύους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου το 20% των μη εμβολιασμένων εγκύων ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Αυτό οδήγησε το CDC να συστήσει επείγοντα εμβολιασμό για τις έγκυες γυναίκες για να τις προστατεύσει από τη σοβαρή COVID-19.

Πολλαπλές κλινικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης έχουν επιβεβαιώσει ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βασίζονται σε mRNA είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τις έγκυες γυναίκες. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα λόγω της COVID-19.

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν έχουν βρεθεί να επηρεάζουν τον πλακούντα ούτε να προκαλούν μη φυσιολογικές παθολογίες, όπως νέκρωση τροφοβλάστη, ιστιοκυτταρική λαχνίτιδα, οι εναποθέσεις ινώδους και η θρόμβωση. Στην πραγματικότητα, ο μητρικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το έμβρυο και το νεογνό διεγείροντας τις συστηματικές και βλεννογονικές ανοσολογικές αποκρίσεις, μειώνοντας έτσι την είσοδο του ιού και τη συχνότητα μόλυνσης από SARS-CoV-2.

Τι προστασία προσφέρει ο μητρικός εμβολιασμός κατά της COVID-19;

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επάγει την παραγωγή μητρικών αντισωμάτων, ιδιαίτερα εκείνων που στοχεύουν στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού. Αυτά τα αντισώματα ανοσοσφαιρίνης G (IgG) κατά της ακίδας έχουν ανιχνευθεί σε μητρικούς ορούς, μητρικό γάλα, καθώς και σε ορούς βρεφών, ο τελευταίος από τους οποίους υποδηλώνει τη μεταφορά τους από τη μητέρα στο βρέφος πριν από τη γέννηση.

  • Σύμφωνα με μια έκθεση του CDC, τα παιδιά μητέρων που έλαβαν εμβόλια COVID-19 που κατασκευάστηκαν από την Pfizer ή τη Moderna (mRNA) είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν λόγω της COVID-19 τους πρώτους έξι μήνες της ηλικίας τους.
  • Ο μητρικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 φαίνεται επίσης να μειώνει το ποσοστό θνησιγένειας που προκύπτει όταν η μητέρα έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.
  • Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 όχι μόνο μειώνει τα ιικά φορτία, αλλά επίσης μειώνει τη βλάβη των αγγείων και των ιστών. Επιπλέον, μειώνει σημαντικά τη διάδοση του ιού από τους πνεύμονες σε άλλα όργανα.

Συνολικά, τα ευρήματα των ερευνών υποστηρίζουν σθεναρά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 για εγκύους, λόγω της δυνατότητάς του να μειώσει τη θνησιγένεια και την πλακεντίτιδα.