Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δεν είχε καμία επίδραση στην υγεία του πλακούντα στις έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα από παθολόγους της Weill Cornell Medicine και της NewYork-Presbyterian. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν ως ερευνητική επιστολή στο American Journal of Obstetrics & Gynecology, τονίζουν περαιτέρω την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για μωρά και έγκυες γυναίκες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τι έδειξε η έρευνα για τα mRNA εμβόλια

Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο του εμβολιασμού κατά της covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επικεντρώθηκαν στις επιδράσεις των εμβολίων στην μητέρα και το βρέφος. Αντίθετα, για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 18 δείκτες της υγείας του πλακούντα, όπως η παρουσία βλαβών, θρόμβων αίματος και φλεγμονών που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο δυσμενών προβλημάτων υγείας για τα μωρά και τις μητέρες τους.

Συνέλεξαν επίσης δεδομένα από κλινικά αρχεία σχετικά με το βάρος γέννησης των μωρών και τη βαθμολογία που αξιολογεί την ευημερία των μωρών ένα λεπτό και πέντε λεπτά μετά τη γέννηση, που ονομάζεται βαθμολογία Apgar.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ευρήματα για 431 γυναίκες που γέννησαν μωρά μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιουλίου 2021 και συνέκριναν τα αποτελέσματα για 164 γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που ορίστηκε ότι είχαν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις από ένα mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Moderna), με 267 μη εμβολιασμένες γυναίκες.

Ποια τα επιπρόσθετα οφέλη του εμβολιασμού

Όλες οι γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη δεν είχαν στοιχεία τρέχουσας ή προηγούμενης μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στους δείκτες υγείας του πλακούντα, στο βάρος γέννησης ή στις βαθμολογίες Apgar μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων γυναικών.

Όπως αναμενόταν από προηγούμενη έρευνα, το 95% των μωρών που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 στο αίμα του ομφάλιου λώρου.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο τις προστατεύει από το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης αλλά βοηθά επίσης στην προστασία των μωρών τους για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση.

Συνολικά, τα ευρήματα προσθέτουν στο υπάρχον σύνολο γνώσεων που αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια για την covid-19 είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατέληξαν οι συγγραφείς.