Γνωρίζαμε ήδη ότι μια τοξική σχέση μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική υγεία ενός ατόμου, αλλά τώρα οι επιστήμονες λένε ότι η σωματική υγεία του συντρόφου μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη δική μας ψυχολογία.

Μάλιστα, οι σύζυγοι των ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια (συγκοπή) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων οι σύζυγοι δεν είχαν αυτά τα προβλήματα υγείας, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς η πίεση βλάπτει την ψυχική υγεία του παιδιού

Τι έδειξε η μελέτη

Για να φτάσουν σε αυτό το εύρημα, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία 277.142 παντρεμένων ζευγαριών που εγγράφηκαν στο πρόγραμμα Japan Health Insurance Association μεταξύ Απριλίου 2015 και Μαρτίου 2022.

Συνέκριναν στην συνέχεια τα αρχεία των ζευγαριών στα οποία ο ένας σύζυγος είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή συγκοπή με μια ομάδα ελέγχου στην οποία κανένα μέλος δεν ανέφερε αυτά τα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 95% των ατόμων που ανέφεραν καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν άνδρες και η μέση ηλικία των ζευγαριών ήταν περίπου τα 58 έτη.

Οι σύζυγοι των ανθρώπων που είχαν υποστεί καρδιαγγειακά επεισόδια είχαν 13% έως 14% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος για τα ζευγάρια στα οποία ένα μέλος έπαθε εγκεφαλικό ή συγκοπή συγκριτικά με τα ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος έπαθε καρδιακή προσβολή.

“Είδαμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης ήταν μέτρια υψηλότερος όταν ο σύζυγος που είχε υποστεί το καρδιαγγειακό επεισόδιο έπρεπε να νοσηλευτεί” αναφέρουν οι ερευνητές.

“Στην συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώσαμε ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στον ένα σύντροφο συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στον άλλο.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της προληπτικής φροντίδας για διαταραχές ψυχικής υγείας σε άτομα των οποίων οι σύζυγοι εμφανίζουν καρδιαγγειακά επεισόδια” προσθέτουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να κρύβεται πίσω από την εμφάνιση της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών πιέσεων, της αδυναμίας εργασίας, του μειωμένου ύπνου, της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: