Το παιδί μόλις φτάσει την νηπιακή του ηλικία θα θέλει σε κάθε ευκαιρία να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του. Αυτό συμβαίνει γιατί μόλις φτάσει την ηλικία των δύο ετών είναι σε θέση να κάνει πολλά πράγματα μόνο του, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Δεδομένου αυτού, δεν είναι περίεργο που τα νήπια νιώθουν έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο. Μάλιστα, καλλιεργώντας την επιθυμία τους να είναι ανεξάρτητα, τους επιτρέπετε να εξασκούν νέες δεξιότητες, όπως το να λύνουν μόνα τους μικρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, γεγονός που χτίζει τα θεμέλια για να μαθαίνουν ολοένα και περισσότερα.

Ανεξάρτητο παιδί ήδη από δύο ετών

Όσον αφορά τα αναπτυξιακά ορόσημα, οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν όλα όσα θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά μόλις κλείσουν τα δύο τους έτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά είναι τα πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνα τους, χωρίς την βοήθειά σας:

Ταξινόμηση σχημάτων και χρωμάτων

Τα νήπια δουλεύουν την κατηγοριοποίηση των αντικειμένων ανά σχήμα και χρώμα εδώ και αρκετούς μήνες. Μέχρι να γίνουν δύο ετών, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά έχουν προσπαθήσει ήδη αρκετές φορές για να εντάξουν ό,τι βρουν στις σωστές κατηγορίες.

Επομένως, αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι τα αντικείμενα παρατάσσονται ή οργανώνονται με συνέπεια, είναι φυσιολογικό. Και κάτι που θα κάνουν τα νήπια χωρίς βοήθεια γύρω στην ηλικία των δύο ετών.

Κάνουν «μυτούλες»

Με τη βασική δύναμη και την ισορροπία που έχουν αποκτήσει τα νήπια μέχρι την ηλικία των δύο ετών, θα θέλουν να την αξιοποιήσουν για να αναδείξουν τις δεξιότητές τους. Πέρα από τον καλό συντονισμό και την ισορροπία, το να στέκονται στις μύτες των ποδιών τους έχει και άλλα οφέλη:

  • Ανάπτυξη μυϊκής δύναμης της γάμπας.
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος.
  • Αποκτούν την ικανότητα να αισθάνονται που βρίσκεται το σώμα τους και πώς κινείται.
  • Ισορροπία.

Τα νήπια μπορεί να περπατούν κανονικά ενώ φορούν τα παπούτσια τους, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να τα βλέπουμε να περπατούν στις μύτες των ποδιών στο σπίτι όταν είναι ξυπόλητα.

Ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σκαλιά

Αυτές οι σκάλες που προκαλούσαν τόση δυσφορία στους γονείς όταν τα νήπια τους ανέβαιναν και κατέβαιναν με τη βοήθεια τους, αρχίζουν να γίνονται… «παιχνιδάκι» για τα παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου στην ηλικία των δύο ετών, τα νήπια μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τις σκάλες, κρατώντας το κιγκλίδωμα χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους.

Αν και σίγουρα θέλετε να έχετε το παιδί υπό την εποπτεία σας, θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια νέα δεξιότητα που θα εξελιχθεί περαιτέρω.

Κάθονται και σηκώνονται εύκολα στα έπιπλα

Με όλη τη δύναμη και την κινητικότητα που έχουν αποκτήσει τα δίχρονα παιδιά στη σύντομη ζωή τους, μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τα περισσότερα έπιπλα με ευκολία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επομένως, μην προσπαθήσετε να βοηθήσετε τα νήπια όταν προσπαθούν να ανέβουν ή να κατέβουν εκτός και αν το ζητήσουν. Να είστε κοντά τους για να τα βοηθήσετε αν χρειαστεί και να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

Μεταφέρουν πολλά παιχνίδια ταυτόχρονα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των κινητικών τους δεξιοτήτων, τα νήπια είναι σε θέση να συλλέγουν και να μεταφέρουν περισσότερα από ένα παιχνίδι ή αντικείμενα τη φορά. Μπορεί επίσης να μάθουν ότι είναι πιο εύκολο να μεταφέρουν τα αντικείμενά τους σε μια τσάντα και θα θέλουν να γεμίσουν δοχεία κάθε είδους για τις ανάγκες μεταφοράς τους.