Τα περισσότερα μωρά χάνουν περίπου το 7-10% του βάρους τους τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση. Αυτό είναι φυσιολογικό λόγω του επιπλέον υγρού που κουβαλά ένα μωρό όταν γεννιέται. Με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 28 γραμμάρια ανά ημέρα, ένα μωρό θα πρέπει να ανακτήσει αυτό το χαμένο βάρος μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Επομένως, μέχρι εκείνη τη στιγμή, πρέπει να δώσετε στο μωρό σας όλες τις θερμίδες που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει και να συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά όπως αναμένεται. Μόλις το μωρό σας δημιουργήσει ένα μοτίβο αύξησης βάρους και φτάσει στο ορόσημο του βάρους γέννησης, είναι γενικά εντάξει να περιμένετε για να το θηλάσετε μέχρι να ξυπνήσει.

Άλλοι λόγοι για να το ξυπνήσετε και να το θηλάσετε

Ενώ το να ξυπνάς ένα μωρό που κοιμάται μπορεί να φαίνεται κακή ιδέα, ο συχνός θηλασμός είναι σημαντικός για δύο λόγους:

#1 Το κλάμα είναι ένα όψιμο σημάδι της πείνας

Όσο πιο γρήγορα ξεκινάτε κάθε τάισμα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να χρειαστεί να ηρεμήσετε ένα αφηνιασμένο μωρό.

#2 Τα συχνά ταΐσματα υποστηρίζουν τον πρώιμο θηλασμό

Εάν θηλάζετε, το συχνό τάισμα θα σας βοηθήσει να «κατεβάσετε» γάλα.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ξυπνήσετε ένα μωρό που κοιμάται (αλλά… μόνο αν είναι πραγματικά ανάγκη)

Πότε να ξυπνήσετε ένα μωρό για να το θηλάσετε

Για να βάλει όλο το βάρος που χρειάζεται για να είναι υγιές ένα νεογέννητο, θα πρέπει τις πρώτες μία με δύο εβδομάδες να το ξυπνάτε περιστασιακά για τάισμα, ειδικά εάν κοιμάται για περισσότερο από 3 ώρες τη φορά (ναι, ακόμη και τη νύχτα). Αυτό σημαίνει 8 έως 12 ταΐσματα την ημέρα – περίπου ένα τάισμα κάθε δύο έως τρεις ώρες.

Ωστόσο, ένα νεογέννητο μπορεί να πεινάσει και νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητάτε πρώιμα σημάδια πείνας στο μικρό σας. Πέρα από το κλάμα, που είναι μία όψιμη ένδειξη πείνας, έχετε το νου σας για τα ακόλουθα νεογνικά αντανακλαστικά, ενώ το μωρό σας κοιμάται:

  • κίνηση των χεριών
  • άνοιγμα του στόματος
  • τρίψιμο των χειλιών
  • πιπίλισμα
  • στριφογύρισμα σαν να ψάχνει κάτι

 

Λάβετε υπόψη ότι τα πρόωρα μωρά έχουν συχνά ειδικές διατροφικές ανάγκες. Μπορεί να μην δείχνουν αξιόπιστες ενδείξεις πείνας αργά, όπως το κλάμα. Εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή ανησυχείτε για τα μοτίβα σίτισης ή την αύξηση βάρους του μωρού, συμβουλευτείτε το γιατρό του για συγκεκριμένες συστάσεις.