Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούν να μας διδάξουν τα νήπια. Είναι παιδιά και ενώ σίγουρα δεν μπορούν να μας εξηγήσουν τις βασικές αρχές της γεωμετρίας, η αθωότητά τους μπορεί να μας προσφέρει κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές συμβουλές για να ζήσουμε καλύτερα.

Τα νήπια μας δείχνουν πώς να ζήσουμε καλύτερα

Μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά για τη ζωή από τα νήπια. Υπάρχει λόγος που πολλοί δηλώνουν ότι πρέπει όλοι να αρχίσουμε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι αθώα, ειλικρινή και συναισθηματικά ευάλωτα. Βλέπουν τον κόσμο μέσα από έναν φακό που δεν θολώνει από τις προσδοκίες, το άγχος και υπάρχει πάντα κάτι να μάθουν  που δεν γνώριζαν.

Εκτός από τα περίεργα και ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού, τα νήπια φαίνεται να είναι πάντα χαρούμενα. Βρίσκουν χαρά στα πιο μικρά πράγματα και οι γονείς μπορούν συχνά να τα κοιτούν και να αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο χαρούμενα. Ωστόσο, οι γονείς μπορούν επίσης να μάθουν πολλά για την ευτυχία από τα νήπια τους. Μπορούν να μάθουν πώς να ζουν μια ευτυχισμένη ζωή και πώς να τη μεταδίδουν αυτήν την χαρά σε άλλους.

Κοιμούνται καλά

Εάν και δεν κοιμούνται όλα τα νήπια ολόκληρη την νύχτα, συνήθως κοιμούνται αρκετά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νήπια κοιμούνται περίπου 11 με 14 ώρες την ημέρα. Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να κάνει «θαύματα» στην ψυχολογία μας και οι γονείς μπορούν να μάθουν να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο και την ξεκούραση, παρά το φορτωμένο τους πρόγραμμα.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό αν δεν κοιμάστε καλά, είτε να «κλέβετε» λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να αναπληρώνετε τον ύπνο σας είτε να ζητάτε βοήθεια από τον σύντροφό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να μην επιβαρύνεται τόσο το πρόγραμμά σας.

Εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, τα νήπια δεν φοβούνται να δείξουν τα συναισθήματά τους και αυτό θα μπορούσε να είναι το μυστικό συστατικό της ευτυχίας τους. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα νήπια δεν συγκρατούν τα συναισθήματά τους, τα εκφράζουν όλα, ακόμα κι αν δεν το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο κάθε φορά.

Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή θυμού, δεν φοβούνται να κλάψουν, να φωνάξουν ή ακόμα και να ουρλιάξουν. Ενώ το να εκρήγνυστε δεν αποτελεί υγιή τρόπο έκφρασης του θυμού, αυτό που μπορείτε να μάθετε από τα νήπια είναι η σημαντικότητα του να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, αντί να τα κρύβετε.

Ρισκάρουν

Τα περισσότερα νήπια δεν φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα κι ενώ αυτό μπορεί να τα οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, που αγχώνουν την μαμά και τον μπαμπά, ταυτόχρονα ενισχύει το θάρρος τους και καλλιεργεί τον τρόπο που σκέφτονται, «ζυγίζοντας» τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής. Αυτό που μας μαθαίνουν τα νήπια είναι να έχουμε περιέργεια για τον κόσμο  και όχι φόβο.

Ή τουλάχιστον να έχουμε περιέργεια, να θέλουμε να εξερευνήσουμε όσα δεν γνωρίζουμε, εκτός από φόβο. Ενώ ως ενήλικες αναγνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αξίζει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, ακόμα και αν βγαίνουμε εκτός από την «ζώνη» ασφάλειάς μας.