Πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη: Τα μυστικά για να την νικήσετε

Όταν η πρωινή ναυτία δεν υποχωρεί, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν την μέλλουσα μαμά να ανακουφιστεί έστω και προσωρινά.
30 Οκτωβρίου 2022 | 08:00

Η πρωινή ναυτία είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της εγκυμοσύνης, που πολλές γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά τους πρώτους μήνες. Επειδή η πρωινή ναυτία μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μπορεί να έρθετε αντιμέτωπη μόλις ξυπνήσετε το πρωί ή και να μην σας αφήνει να αποκοιμηθείτε το βράδυ. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα εύκολα hacks που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε όταν σας ταλαιπωρεί.

Που οφείλεται

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η πρωινή ναυτία προκαλείται από ορμόνες που παράγονται από το σώμα για να εξασφαλίσει ότι θα έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Οι ορμόνες απελευθερώνονται μόλις το ωάριο εμφυτευθεί στη μήτρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αυτό σημαίνει ότι όταν τα επίπεδα HCG και οιστρογόνων αρχίζουν να αυξάνονται γρήγορα, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται δυσφορία από την απότομη αλλαγή. Και όταν συμβαίνει αυτό, η ναυτία, ο έμετος και η αποστροφή για το φαγητό είναι σίγουρα σημάδια ότι οι γυναίκες υποφέρουν από πρωινή ναυτία.

Τα hacks κατά της πρωινής ναυτίας

Μερικές πρακτικές συμβουλές, περιλαμβάνουν:

Αναπνεύστε αρώματα εσπεριδοειδών

Τα αρώματα των εσπεριδοειδών μπορούν να σας βοηθήσουν. Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, όταν εγκυμονούσες ανέπνευσαν αρώματα εσπεριδοειδών, η «ένταση» με την οποία ένιωθαν την πρωινή αδιαθεσία τους μειώθηκε αισθητά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε να μυρίσετε αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών ή ακόμα και φλούδες τους για να μειώσετε τα συμπτώματα.

Επιλέξτε τις κατάλληλες τροφές

Τις ημέρες που η πρωινή ναυτία σας ταλαιπωρεί, επιλέξτε τροφές που ηρεμούν το στομάχι και μπορούν να βοηθήσουν στην πλήρη ανακούφιση της ναυτίας. Μερικές από αυτές, περιλαμβάνουν:

  • Μπανάνες.
  • Ρύζι.
  • Σάλτσα μήλου.
  • Τοστ.
  • Κοτόπουλο.
  • Φασόλια.
  • Φυστικοβούτυρο.
  • Λαχανικά.
  • Αβοκάντο.

Ενώ αυτές είναι μερικές από τις διαθέσιμες προτάσεις, κάθε στομάχι είναι διαφορετικό και κάθε γυναίκα έχει τις δικές της ευαισθησίες. Και εξαιτίας αυτού, η εύρεση των κατάλληλων για εσάς τροφών θα πρέπει να γίνει μέσα από την δοκιμή. Μόλις τις βρείτε, γεμίστε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας για να τις έχετε την επόμενη φορά.

Μικρότερα γεύματα πιο συχνά

Όταν τρώτε μεγάλες μερίδες φαγητού, το στομάχι σας μπορεί να γεμίσει πολύ γρήγορα και το αίσθημα ναυτίας ή δυσφορίας να ενταθεί. Και αυτό, δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, επιτείνοντας το πρόβλημα.

Επομένως, προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σας εμποδίσει να γεμίζετε υπερβολικά το στομάχι σας και ενδεχομένως να κρατήσετε την ναυτία υπό έλεγχο.

Επωφεληθείτε από το τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι απαραίτητο εργαλείο κατά της πρωινής ναυτίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τζίντζερ είναι ένα φυσικό βοήθημα που συμβάλλει στην ηρεμία του στομάχου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, η καταπραϋντική δράση του τζίντζερ συμβάλλει και στην καλύτερη πέψη.

Το βότανο βοηθά το στομάχι να αδειάσει γρηγορότερα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αισθανθείτε ναυτία ή έμετο όταν εμφανίζεται πρωινή ναυτία.

Ενδορφίνες κατά της ναυτίας

Αν και μπορεί να μην έχετε όρεξη για γυμναστική, η λίγη άσκηση ελαφριάς έντασης μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλεί η πρωινή ναυτία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί ένα χαλαρό περπάτημα είκοσι λεπτά την ημέρα για να απελευθερωθούν οι πολύτιμες ενδορφίνες.

Αυτές οι ενδορφίνες «καταπολεμούν την κούραση και τη ναυτία» και συμβάλλουν στο να μειωθεί η πρωινή ναυτία πιο γρήγορα.

Μην ξεχνάτε το νερό σας

Όταν πάσχετε από πρωινή ναυτία, μπορεί να εμφανιστεί έμετος. Και ως συνέπεια είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε αφυδάτωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι τρόποι για να παραμείνετε ενυδατωμένη, όσο έχετε πρωινή ναυτία, περιλαμβάνουν:

  • Αποφύγετε τα ροφήματα με καφεΐνη.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Πίνετε ροφήματα με ηλεκτρολύτες.

Οι ειδικοί επίσης συμβουλεύουν να πίνετε μικρότερες ποσότητες υγρών, αντί για μεγαλύτερες, για να μην εντείνετε το πρόβλημα της ναυτίας με τις μεγαλύτερες γουλιές.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version