Ακόμη κι αν προτού μείνετε έγκυος είχατε τον ύπνο «στο τσεπάκι σας», με όλες τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, οι αισθήσεις σας πιθανότατα οξύνονται, καθιστώντας σας πιο ανήσυχη για το περιβάλλον σας , μέρα-νύχτα. Δεδομένου ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος -ειδικά σε αυτή τη φάση της ζωής σας-, αξίζει να δοκιμάσετε τα παρακάτω tips για… όνειρα γλυκά.

1.Προσέξτε τη διατροφή σας

Φροντίστε να έχετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 3 ώρες προτού ξαπλώσετε, ώστε να μη σας κρατάει ξύπνια το στομάχι σας. Αν πεινάσετε πάλι, μπορείτε να φάτε ένα μικρό σνακ, π.χ. λίγα αμύγδαλα, μια φέτα τυρί ή λίγη βρώμη με γιαούρτι, που ενισχύει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης τους ύπνου. Επίσης, μείνετε μακριά από την καφεΐνη που περιέχεται όχι μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι, το κακάο και σε ορισμένα αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.

2.Αξιοποιήστε τα μαξιλάρια

Η εντυπωσιακή σας κοιλίτσα, όσο χαριτωμένη κι αν είναι, μπορεί να καθιστά δύσκολη την άνεσή σας όταν ξαπλώνετε. Αν δυσκολεύεστε να νιώσετε άνετα, γίνετε δημιουργική με τα μαξιλάρια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή διαφορετικά μαξιλάρια, στρατηγικά τοποθετήμενα ώστε να στηρίζουν όλο το σώμα σας.

3.Κρατήστε το φως μακριά

Σκεφτείτε πόσο καλά κοιμάστε σε ένα ωραίο ξενοδοχείο. Είναι αυτές οι χοντρές κουρτίνες που μπλοκάρουν το φως και ευνοούν τον ύπνο. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε εάν το δωμάτιό σας είναι αρκετά σκοτεινό είναι να κλείσετε τα φώτα και να σταθείτε στο δωμάτιο για λίγα λεπτά. Αφού προσαρμοστούν τα μάτια σας, το δωμάτιο θα πρέπει να είναι αρκετά φωτεινό ώστε να μπορείτε να δείτε μόλις το περίγραμμα του χεριού σας. Αν δεν θέλετε να κλείσετε τα παντζούρια, μπορείτε απλά να τραβήξετε τις κουρτίνες συσκότισης.

4.Μειώστε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα

Καθώς το βάρος του μωρού που μεγαλώνει αρχίζει να πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, μπορεί να κάνετε περισσότερα νυχτερινά ταξίδια στην… τουαλέτα. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένη, οπότε βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά περιορίστε την ποσότητα που πίνετε πριν τον ύπνο. Θυμηθείτε να πάτε στην τουαλέτα προτού ξαπλώσετε και αφήστε ένα νυχτερινό φωτάκι στον διάδρομο ή το μπάνιο, ώστε να μη σοκαριστείτε από το έντονο φως όταν σηκωθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5.Εξασφαλίστε την ιδανική θερμοκρασία

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο έχει μια σωστή θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο σας. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι μεταξύ 18 °C και 20 °C, αφού τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων.

6.Δοκιμάστε τον λευκό θόρυβο

Ο λευκός θόρυβος μπορεί να οδηγήσει σε αδιάκοπο ύπνο. Μπορείτε να προμηθευτείτε μια συσκευή λευκού θορύβου (θα σας βοηθήσει στο άμεσο μέλλον και για να κοιμίσετε το μωρό σας), ώστε να εξαλείψετε τους ανεπιθύμητους θορύβους που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο ελαφρύ ύπνο. Μπορεί να χρειαστείτε μια ή δύο νύχτες για να συνηθίσετε τον λευκό θόρυβο στην κρεβατοκάμαρά σας, αλλά η εξάλειψη των θορύβων (ασθενοφόρο, ροχαλητό συντρόφου, μηχανάκια) θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

7.Μείνετε μακριά από τις οθόνες

Το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία σας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Προτού κοιμηθείτε, λοιπόν, αφήστε στην άκρη το κινητό και κλείστε την τηλεόραση.

8.Καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα

Πριν τον ύπνο καθιερώστε μια ρουτίνα που σας χαλαρώνει. Όπως καταλαβαίνετε, αν κάθε βράδυ αναλύετε τους προβληματισμούς σας και τις υπαρξιακές σας ανησυχίες, δεν βοηθάτε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Γι’ αυτό προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη ό,τι σας απασχολεί και να βρείτε τρόπους να ηρεμήσετε. Ένα χαλαρωτικό ντους με χαμηλό φωτισμό και το διάβασμα ενός βιβλίου είναι μερικές καλές ιδέες.