Όταν οι ερωτήσεις από το γεμάτο περιέργεια νήπιο έρχονται με αμείωτο ρυθμό, ακόμα και όταν απλώς προσπαθείτε να το πείσετε να κάνει μπάνιο για να κοιμηθεί, ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε; Οι ειδικοί προτείνουν να χαμογελάσετε και να έχετε υπομονή, όσο προσπαθείτε να έχετε μια εξίσου σταθερή ροή απαντήσεων για κάθε ερώτησή του.

Πότε αρχίζουν τα νήπια να κάνουν ερωτήσεις;

Στην ηλικία των 2 ετών, ένα μικρό παιδί έχει συνήθως περίπου 50 λέξεις στο λεξιλόγιό του, αρκετές για να πει απλές προτάσεις δύο έως τεσσάρων λέξεων. Αλλά μόλις φτάσουν στα τρίτα τους γενέθλια, τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν «γιατί» σε τακτική βάση.

Τότε είναι που το νήπιό σας είναι σε θέση να έχει μια συνομιλία μαζί σας, με πολλές ανταπαντήσεις και το λεξιλόγιό του θα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 λέξεις. Εκείνη την περίοδο που έχει επιτύχει αυτά τα σημαντικά γνωστικά θα είναι και ο καιρός όπου τα «γιατί» θα αυξηθούν σημαντικά.

Γιατί ρωτούν συνέχεια;

Είναι αλήθεια ότι τα «γιατί» μπορεί να σας αποδιοργανώσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν έντονο εκνευρισμό αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το παιδί δεν προσπαθεί σκόπιμα να «δοκιμάσει» τα όρια ή τις αντοχές σας.

Γνήσια περιέργεια

Τα νήπια είναι εγγενώς και πολύ περίεργα για τον κόσμο που τα περιβάλλει και προσπαθούν καθημερινά να κατανοήσουν καλύτερα τα πράγματα που βλέπουν, ακούν και κάνουν. Η συνεχής ροή ερωτήσεων είναι απλώς ένα βήμα προς τη μάθηση των νηπίων. Το παιδί που ρωτάει διαρκώς, απλώς λαμβάνει νέα ερεθίσματα και θέλει να μάθει ή να κατανοήσει.

Επιθυμία για προσοχή

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα παιδιά κάνουν συνεχώς ερωτήσεις (και ένας από τους λόγους, που εξηγεί γιατί είναι σημαντικό για τους μεγάλους να απαντούν στο «γιατί;») είναι ότι ανακάλυψαν ότι αυτή η λέξη που αρθρώνεται εύκολα μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας και (ακόμα καλύτερα!) να τους χαρίσει μια απάντηση.

Πώς να απαντήσετε στις ερωτήσεις του

Μία από τις συμβουλές των ειδικών είναι να τους απαντήσετε όσο καλύτερα μπορείτε με όσα γνωρίζετε κάθε φορά για το ζήτημα που σας ρωτούν. Ωστόσο, όταν αυτές οι ερωτήσεις αρχίζουν και γίνονται πιεστικές είναι σημαντικό να μην τις αγνοήσετε, γιατί μπορεί άθελά σας να καταπνίξετε αυτή την περιέργεια και την επιθυμία για γνώση.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να γυρίσετε την ερώτηση στο παιδί. Ρωτήστε το γιατί πιστεύει ότι ο ουρανός μπορεί να είναι μπλε ή γιατί πιστεύει ότι δεν θέλετε να φάει ένα χωνάκι παγωτό πριν το βραδινό του. Τα παιδιά που λατρεύουν να κάνουν ερωτήσεις συχνά λατρεύουν και να βρίσκουν απαντήσεις.

Μπορεί να το βοηθήσει να μάθει να σκέφτεται τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, από μια άλλη οπτική γωνία αλλά μην το πιέσετε αν βλέπετε ότι επιμένει για την δική σας απάντηση.

Μια απάντηση μπορεί να απαιτεί μια στιγμή σκέψης από την πλευρά σας (ειδικά αν το παιδί σας κάνει ερωτήσεις για θέματα ενηλίκων, όπως από που προέρχονται τα παιδιά) αλλά αξίζει να βρείτε μια προσεκτική απάντηση. Ενώ η συνεχής ροή ερωτήσεων μπορεί να δοκιμάσει την υπομονή σας τώρα, τα οφέλη για το παιδί θα διαρκέσουν μια ζωή.