Σε πόσες δελεαστικές διαφημίσεις για πράγματα όπως γευστικά φαγητά και παιχνίδια πιστεύετε ότι εκτίθενται τα παιδιά κάθε φορά που βρίσκονται online σε μια ψηφιακή συσκευή; Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά συχνά εκτίθενται σε διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού ενώ παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά επειδή πολλά παιδιά χρησιμοποιούν τα smartphone, τα tablet και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, ο αριθμός αυτών των διαφημίσεων αυξάνεται σημαντικά.

Όταν οι διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού «ακολουθούν» τα παιδιά

Σήμερα, τα παιδιά χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές περισσότερο από ποτέ, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Συχνά πρέπει να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να κάνουν έρευνα για σχολικές εργασίες, για να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες αλλά και για να συνδέονται με τους φίλους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παίζοντας παιχνίδια online.

Για χρόνια, πολλές ήταν οι διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού που απευθύνονταν σε παιδιά και προβάλλονταν κατά τη διάρκεια παιδικών τηλεοπτικών εκπομπών. Τώρα, ένας αυξανόμενος αριθμός διαφημιστικού περιεχομένου επικεντρώνεται στα παιδιά που χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα για να τα δελεάσουν με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν όταν πρόκειται για την προστασία των παιδιών από ισχυρές και επιδραστικές διαφημίσεις.

Εξοικειώστε τα παιδιά με την διαφήμιση

Διδάξτε στα παιδιά πώς να είναι έξυπνα σχετικά με τη διαφήμιση. Αυτή είναι μια σημαντική δεξιότητα που θα εξυπηρετήσει το παιδί σας τώρα και για το υπόλοιπο της ζωής του.

Συζητήστε για το πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι διαφημίσεις, εξηγώντας του ότι ομάδες επαγγελματιών ξεκίνησαν να ερευνήσουν τι θα έκανε τα παιδιά να θέλουν να αγοράσουν το προϊόν και στη συνέχεια δημιούργησαν μια διαφήμιση που θα έκανε αυτό που πουλάνε να φαίνεται ακαταμάχητο.

Μιλήστε για τη διατροφή και εξηγήστε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο των ανθρώπων για σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Πηγαίνετε μαζί για ψώνια και φάτε μαζί

Κάντε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες μέρος της ζωής του παιδιού σας πηγαίνοντας μαζί του για ψώνια και διδάσκοντάς του να διαβάζει τις διατροφικές ετικέτες.

Και φροντίστε να τρώτε μαζί τακτικά, κάτι που όχι μόνο μπορεί να ωφελήσει την υγεία του παιδιού σας, αλλά έχει συνδεθεί με ισχυρότερη πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη στα παιδιά και ακόμη καλύτερους βαθμούς στο σχολείο.

Περιορίζουμε τον χρόνο μπροστά στις οθόνες

Μειώστε τον χρόνο οθόνης του παιδιού σας. Το παιδί σας δεν θα εκτεθεί σε τόσες πολλές διαφημίσεις ψηφιακών μέσων εάν είναι μακριά από την οθόνη. Ενθαρρύνετε δραστηριότητες εκτός οθόνης, όπως το διάβασμα και τα επιτραπέζια παιχνίδια ή η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους.

Δείτε τι βλέπει το παιδί σας

Αν και δεν είναι δυνατό να παρακολουθείτε πάντα όλα όσα βλέπει το παιδί, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι βλέπουν. Ακόμα κι αν το παιδί σας παρακολουθεί μια παιδική εκπομπή στο tablet ή παίζει ένα παιχνίδι που δεχτήκατε, ενδέχεται να εμφανιστούν διαφημίσεις και να δελεάσουν το παιδί σας να αγοράσει αυτό το ανθυγιεινό ποτό ή σνακ.