Διαβάσατε βιβλία, γκουγκλάρατε για συμβουλές, ρωτήσατε μέχρι και τον γιατρό του παιδιού σας αλλά τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί; Εάν το νήπιο σάς αγνοεί επιδεικτικά όταν του μιλάτε κι εσείς αισθάνεστε ότι δεν έχετε πια άλλη υπομονή, μην απελπίζεστε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα απλό τρικ που θα μπορούσε να βελτιώσει τις… ακουστικές ικανότητες του ανυπάκουου παιδιού σας.

Το τρικ για να συνετίσετε το νήπιο χωρίς φωνές

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, όσο ισχυρότερος είναι ο δεσμός που έχετε με τα παιδιά σας τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία που δίνουν στα λόγια σας. Τούτου λεχθέντος, ένα καθημερινό τελετουργικό παιχνιδιού διάρκειας 5 λεπτών που ενισχύει αυτό τον δεσμό, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να είναι πιο υπάκουα.

Το τελετουργικό βασίζεται σε μία απλή αρχή: Οι γονείς πρέπει να δουν τη ζωή από την οπτική γωνία των παιδιών τους, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους λαμβάνουν οδηγίες που τους δίνονται από τους γύρω ενήλικες. Οι αναπτυξιολόγοι και οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τα παιδιά αποκαλούν αυτό το τελετουργικό παιχνιδιού «ειδική ώρα».

Πώς να το κάνετε

Η ιδέα είναι απλή. Για 5 λεπτά κάθε μέρα, οι γονείς πρέπει να καθίσουν μαζί με το παιδί τους και να κάνουν μια δραστηριότητα. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι οτιδήποτε – από χειροτεχνίες μέχρι κουκλοθέατρο ή συγκρουόμενα. Ο μόνος κανόνας είναι ότι πρέπει να είναι κάτι που δεν έχει «σωστό ή λάθος» τρόπο παιχνιδιού. Τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε και να παίξετε. Μην κάνετε ερωτήσεις ή μην δίνετε εντολές στο παιδί σας, απλώς αφήστε του την πρωτοβουλία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η μέθοδος παιχνιδιού μπορεί να είναι πολύ ευεργετική στον περιορισμό της αρνητικής συμπεριφοράς, καθώς επιτρέπει στα παιδιά να αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους χωρίς το «άγχος» να πρέπει να ακολουθούν συνεχώς οδηγίες.

Για να έχει αποτέλεσμα η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά. Οι συνεδρίες πρέπει να είναι σύντομες και να καθοδηγούνται από το παιδί και μόνο.