Η παιδική κουζίνα είναι απαραίτητο αξεσουάρ για τα παιδικά δωμάτια εδώ και γενιές. Έχετε ενδοιασμούς και ξέρω τι σκέφτεστε. Γιατί να αγοράσετε στο παιδί σας ένα παραδοσιακό και στερεοτυπικό παιχνίδι; Ευτυχώς, δεν τα φτιάχνουν πια όπως παλιά.

Οι παιδικές κουζίνες σήμερα κυκλοφορούν σε μοντέρνα χρώματα και ουδέτερα ως προς το φύλο σχέδια, που θα έδειχναν κομψά και εκλεπτυσμένα σε κάθε playroom. Διαθέτουν αρκετές συσκευές, πολλά συρτάρια και διάφορα παρελκόμενα, όπως σκεύη, φαγητό, ακόμη και σανίδες κοπής και μαχαίρια.

Φτιαγμένα από ξύλο ή μαλλί και όχι μόνο πλαστικό, βγαίνουν σε όλα τα μεγέθη. Επενδύστε σε μια κουζίνα που να ταιριάζει στην αισθητική του χώρου και ταυτόχρονα να κρατά τα παιδιά απασχολημένα. Εκτός από το ότι αποτελούν διασκεδαστική δραστηριότητα, οι παιδικές κουζίνες συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών.

Δημιουργικότητα και φαντασία

Τα παιχνίδια ρόλων ενθαρρύνουν τα παιδιά να εμπλακούν στην αφήγηση ιστοριών, καθώς δημιουργούν ευφάνταστα σενάρια που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Ένα παιδικό σετ κουζίνας μπορεί να εμπνεύσει το παιδί, να του εξάψει την περιέργεια. Ίσως να υποδυθεί έναν βραβευμένο σεφ με αστέρι Michelin για μια μέρα και να διοργανώσει ένα «δείπνο» για τους φίλους του. Όταν έρχονται άλλα μικρά παιδιά να παίξουν, συνεργάζονται, μοιράζονται και συνδυάζουν υλικά. Αυτό διευκολύνει το ανοιχτό παιχνίδι και την ελευθερία του πειραματισμού στην άνεση του σπιτιού.

Διοργανώστε έναν διαγωνισμό μαγειρικής και θα δείτε ότι η κουζίνα θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών μακριά από τις μαμάδες για λίγο. Αυτό είναι αναμφίβολα ένα μπόνους.

Ανεξαρτησία και υπευθυνότητα

Μια παιδική κουζίνα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να είναι υπεύθυνο για κάτι μόνο του. Σε αντίθεση με την πραγματική κουζίνα, είναι όλα στα μέτρα του, σε απόσταση αναπνοής και δεν διατρέχει κίνδυνο.

Είναι ένα από εκείνα τα παιχνίδια που κάνουν τα παιδιά να νιώθουν «μεγάλα» σαν έναν ενήλικα, ενώ παράλληλα γνωρίζουν ότι είναι μόνο δική τους περιοχή. Ποιος δεν θέλει το παιδί του μια μέρα να σταθεί στα πόδια του; Άσχετα από την ηλικία, το φύλο, τυχόν δυσκολίες, όλοι επιθυμούμε τα παιδιά μας όταν μεγαλώσουν να έχουν την ικανότητα να μαγειρεύουν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Η παιδική κουζίνα είναι μια πολύ καλή αρχή γι’ αυτό και για να τους μάθετε σιγά-σιγά πώς να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού.

Σώμα και κίνηση

Οι κουζίνες-παιχνίδια παρέχουν στα παιδιά πληθώρα τρόπων για να εξασκήσουν τις κινήσεις του σώματός τους και να χρησιμοποιήσουν τους μικρούς μυς στους καρπούς και τα χέρια τους.

Μαθαίνουν πώς να πιάνουν και να χειρίζονται μικρά πράγματα, να χρησιμοποιούν τα εξαρτήματα, να ανοίγουν και να κλείνουν πόρτες ή ακόμη και κουμπιά.

Αν το παιδί σας είναι στη φάση που του αρέσει να ταξινομεί και να στοιβάζει πράγματα, βοηθήματα όπως πιάτα που μπορεί να μετακινεί από το ένα ντουλάπι στο άλλο είναι ιδανική επιλογή.

Η αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως το πώς θα κλείσουν την πόρτα ενός ψυγείου που έχει πολλά αντικείμενα μέσα, ή το πώς θα περιστρέψουν τη βρύση πάνω από ένα γεμάτο νεροχύτη, επιτρέπει στα παιδιά να σκεφτούν τα προβλήματα και να επινοήσουν λύσεις.

Προγραμματισμός και οργάνωση

Ο προγραμματισμός και η οργάνωση είναι σημαντικές ικανότητες που αποκτούν τα παιδιά και τα ωθούν να βελτιώσουν τη διαχείριση του χρόνου τους, καθώς αρχίζουν να θέτουν προτεραιότητες.

Στην παιδική κουζίνα τα παιδιά καθορίζουν τη διάρκεια παρασκευής ενός γεύματος, διευθετούν το ποιος θα καθίσει πού στο τραπέζι και ρυθμίζουν το πλύσιμο των πιάτων μετά.

Τα παιδιά συνήθως απολαμβάνουν τη διαδικασία οργάνωσης της κουζίνας στην οποία προσποιούνται ότι καθαρίζουν ή χωρίζουν τα διαφορετικά είδη τροφίμων σε τμήματα. Τείνουν να ανακαλύπτουν ότι το παιχνίδι στην κουζίνα γίνεται πιο ευχάριστο όταν τα πράγματα είναι τακτοποιημένα.