Πότε ξανά δεν είχαμε πρόσβαση σε τόσες πληροφορίες για την μητρότητα, την πατρότητα και τα παιδιά από σήμερα. Ενώ οι νέοι γονείς, μπορεί να μην γνωρίζουν εκ πείρας όλα όσα πρέπει να κάνουν με τον ερχομό του παιδιού, μπορούν με μερικές σύντομες αναζητήσεις να βρουν όσα θέλουν να μάθουν. Μπορεί όμως, να έρθουν και αντιμέτωποι με ανακριβείς συμβουλές και μύθους που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα.

Οι 3 πιο διαδεδομένοι μύθοι για τα νήπια

Η ανατροφή των παιδιών είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά δεν χρειάζεται να την κάνουμε πιο δύσκολη. Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τα νήπια που μπορείτε να αγνοήσετε:

«Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα»

Πριν ακόμα περάσουν οι πρώτες μέρες με το παιδί στο παιδί, οι περισσότεροι γονείς είναι γεμάτοι ενθουσιασμό και αρχίζουν να ονειρεύονται όλα τα ορόσημα που θα καταφέρουν τα παιδιά μεγαλώνοντας. Μια τέτοια προσμονή όμως, μπορεί να κάνει τους γονείς να βιάσουν άθελά τους τη διαδικασία.

Μάλιστα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν βοηθούν σε αυτό, καθώς οι γονείς μπορεί άθελά τους να συγκρίνουν όσα κάνει το παιδί τους με άλλα παιδιά από γνωστούς ή φίλους τους ή να αναρωτιούνται συνεχώς αν το παιδί τους είναι αναπτυξιακά σε καλό δρόμο.

Αυτό δεν ασκεί μεγάλη πίεση μόνο στους γονείς αλλά και στα παιδιά, γεγονός που δεν τα ευνοεί καθόλου, μιας και η ανάπτυξη του παιδιού είναι μια διαδικασία και δεν μπορεί να επιταχυνθεί.

«Το παιχνίδι είναι απλώς παιχνίδι»

Πολλά είναι τα παιχνίδια που αγοράζουμε στα παιδιά όχι μόνο για να διασκεδάσουν αλλά και για να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να πιστεύετε ότι το παιχνίδι είναι απλώς παιχνίδι, μιας και είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που μαθαίνουν τα νήπια.

Επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, αυξάνει τη συγκέντρωση, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και παρέχει εξάσκηση τόσο στις αδρές όσο και στις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Τα νήπια δεν χρειάζεται να ξέρουν πώς να διαβάζουν ή να γράφουν, δεν χρειάζεται να μπορούν να απαγγέλλουν το αλφάβητο ή να μετρούν. Η βασική δουλειά του νηπίου είναι να παίζει. Όλα όσα χρειάζονται να μάθουν μπορούν να επιτευχθούν μέσω της αγάπης και της προσοχής των γονιών τους και του παιχνιδιού.​​​​

«Αν ξεσπάει είναι άτακτο»

Τα νήπια αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς κι ενώ οι δεξιότητές τους που ανακάλυψαν πρόσφατα στην ομιλία και την κίνηση εξελίσσονται γρήγορα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και τον τρόπο να τα εκφράζουν.

Με έντονα συναισθήματα και μη ανεπτυγμένες δεξιότητες ρύθμισης, οι εκρήξεις είναι ένα προφανές αποτέλεσμα αλλά πολλοί γονείς θεωρούν ότι απλώς το παιδί είναι άτακτο. Οι εκρήξεις είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος της παιδικής ηλικίας. Δεν είναι σημάδι κακής ανατροφής. δεν αποτελούν ένδειξη μελλοντικών προβλημάτων και δεν υποδεικνύουν υποκείμενα ζητήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απλώς ο τρόπος του εγκεφάλου να χειριστεί κάτι που δεν είναι ακόμη σε θέση να επεξεργαστεί.