Η εγκυμοσύνη προκαλεί αύξηση του όγκου του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, που εμφανίζεται όταν υπάρχει χαμηλότερη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα, συχνά λόγω χαμηλού σιδήρου. Αυτό εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι έως και το 52% των εγκύων γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν έλλειψη σιδήρου.

Οι τροφές που νικούν την αναιμία

Η αναιμία μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό, καθώς είναι σύνηθες τα αποθέματα σιδήρου να είναι χαμηλά μετά τον τοκετό. Μάλιστα σε επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι η αναιμία επηρεάζει έως και το 27% των γυναικών μετά τον τοκετό.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους θεραπείας (και πρόληψης) της αναιμίας είναι μέσω της διατροφής. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και συνεπώς στην κυκλοφορία του οξυγόνου, μειώνοντας τα συμπτώματα της αναιμίας. Εδώ είναι οι καλύτερες τροφές για την καταπολέμηση της αναιμίας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα σχετικά εύκολο λαχανικό, τόσο για να το βρείτε όσο και για να το μαγειρέψετε αλλά είναι και πλούσιο σε σίδηρο. Μπορεί εύκολα να αναμειχθεί στα γεύματά σας, είτε πρόκειται για σαλάτα, ομελέτα ή smoothie.

Προσπαθήστε να τρώτε μια χούφτα ή δύο την ημέρα για να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα της αναιμίας.

Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε σίδηρο με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η ισχυρή καρδιά, τα γερά οστά αλλά και η καλή όραση. Οι περισσότεροι απολαμβάνουν το κάρδαμο ωμό, ενώ αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή, πλύντε το και στεγνώστε το καλά.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, αλλά προσθέστε το στο τέλος για να μη «μαραθεί» εντελώς και χάσει τα θρεπτικά συστατικά του. Μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothie ή να αναμείξετε στην pesto σας, να το απολαύσετε στη σαλάτα σας μαζί με άλλα λαχανικά, όπως το σπανάκι ή το λάχανο.

Εσπεριδοειδή

Για μια γλυκιά νότα πλούσια σε σίδηρο μπορείτε να δοκιμάσετε εσπεριδοειδή φρούτα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο και να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της αναιμίας.

Τα εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λάιμ και κλημεντίνες.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα άλλο λαχανικό πλούσιο σε σίδηρο. Μπορείτε να συνοδεύσετε το βραδινό ή το μεσημεριανό σας ή να το απολαύσετε άψητο μαζί με το αγαπημένο σας ντιπ. Περιέχει επίσης το 112% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνης C, η οποία θα βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου.