Τα μωρά δεν χρειάζονται μαξιλάρι. Στην πραγματικότητα, τα μωρά αντενδείκνυται να κοιμούνται με μαξιλάρι κι αυτό περιλαμβάνει και τα λεγόμενα μαξιλάρια διαμόρφωσης κεφαλιού.

Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες του FDA τα μαξιλάρια αυτά όχι μόνο δεν έχουν κανένα όφελος αλλά, επιπλέον, συμβάλλουν στον κίνδυνο ασφυξίας και θανάτου. Το ίδιο ισχύει για τις χαλαρές κουβέρτες, τα παπλώματα, τα γεμιστά παιχνίδια και τους προφυλακτήρες κούνιας, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν τα μωρά να κοιμούνται χωρίς τίποτα στην κούνια. Τα μαξιλάρια, επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση στο μωρό – ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

Πότε είναι ασφαλές για το παιδί μου να χρησιμοποιεί μαξιλάρι;

Τα μαξιλάρια θα μπορούσαν να εγκυμονούν κινδύνους και κατά τη μετάβαση του μωρού σας σε νήπιο. Μερικά ανήσυχα νήπια μπορεί να χρησιμοποιήσουν μαξιλάρια για να δυναμώσουν και καθώς σκαρφαλώνουν να πέσουν έξω από την κούνια. Επομένως, μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας χρησιμοποιείστε μόνο μια κουβέρτα στην κούνια και περιμένετε για να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι μέχρι το παιδί σας να μεταβεί από την κούνια στο κρεβάτι.

Μετά τα τρίτα γενέθλια του παιδιού σας, τεχνικά είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια και κουβέρτες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να βιαστείτε να αγοράσετε ένα μαξιλάρι στο παιδί σας μόλις γίνει τριών ετών, αφού τα περισσότερα νήπια κοιμούνται μια χαρά χωρίς αυτά.

Πώς να επιλέξω μαξιλάρι για το παιδί μου;

Όταν αποφασίσετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για ένα μαξιλάρι, να έχετε κατά νου ότι τα μεγάλα μαξιλάρια που κοσμούν το δικό σας κρεβάτι, δεν είναι κατάλληλα.  Ένα χοντρό μαξιλάρι μπορεί να είναι άβολο για τον μικρό λαιμό και τη σπονδυλική στήλη του παιδιού σας, τα οποία εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Αντίθετα, αναζητήστε ένα μικρό, επίπεδο, σταθερό μαξιλάρι που να στηρίζει το κεφάλι χωρίς να προκαλεί καταπόνηση του παιδιού σας.

Ακριβώς όπως διαφορετικοί τύποι μαξιλαριών λειτουργούν καλύτερα για ορισμένους ενήλικες από άλλους, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάστε δύο-τρία διαφορετικά μαξιλάρια μέχρι να βρείτε το τέλειο για το παιδί σας. Αλλά ανεξάρτητα από το είδος του μαξιλαριού που θα αποφασίσετε να πάρετε την πρώτη φορά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει τελείως ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

 

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε και τον παιδίατρό σας.