Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το στήθος σας ήταν πλούσιο και στητό. Αλλά, μετά τον θηλασμό, η κατάστασή του δεν είναι πια η ίδια. Ποιες αλλαγές παρατηρούνται, πού οφείλονται και τι μπορείτε να κάνετε για να τις προλάβετε;

Μαστοί και θηλασμός

Το σχήμα και το μέγεθος του στήθους σας αλλάζει τόσο πριν όσο και μετά το θηλασμό. Για να προετοιμαστείτε για το θηλασμό, ο ιστός του μαστού και οι αδένες που παράγουν γάλα μεγεθύνονται και γίνονται πιο γεμάτοι. Μόλις ολοκληρώσετε το θηλασμό, επανέρχονται στο προηγούμενο μέγεθός τους. Ωστόσο ίσως παρατηρήσετε ότι το στήθος σας είναι πιο μαλακό και λιγότερο γεμάτο απ’ ό,τι όταν θηλάζατε, κάτι που μπορεί να δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης.

Ο βαθμός στον οποίο το στήθος σας ανακτά το μέγεθος/το σχήμα του πριν από την εγκυμοσύνη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και από γενετικούς παράγοντες. Επίσης, αν έχετε καπνίσει, το δέρμα σας μπορεί να έχει λιγότερη ελαστικότητα κι επομένως να είναι επιρρεπές στη χαλάρωση.

Θηλές και θηλασμός

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης επηρεάζουν και την περιοχή της θηλής. Οι θηλές σας μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος, να σκουρύνουν και να αναπτύξουν ραβδώσεις ή γραμμές.

Ο συνεχής θηλασμός θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πόνο και ρωγμές στις θηλές σας. Είναι άγνωστο εάν τελικά θα επιστρέψουν στο αρχικό τους σχήμα ή/και χρώμα.

Οδηγεί ο θηλασμός σε χαλάρωση;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός δεν σχετίζεται άμεσα με το χαλαρό στήθος. Όταν είστε έγκυος, οι συνδετικοί ιστοί στο στήθος σας (γνωστοί ως σύνδεσμοι του Cooper) τεντώνονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάσετε χαλάρωση μετά τον τοκετό, ακόμα κι αν επιλέξετε να μην θηλάσετε το νεογέννητό σας.

Πώς να αποτρέψετε τη χαλάρωση 

Αν και περιστάσεις όπως η ηλικία και η γενετική είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επιβραδύνετε την καθοδική πορεία των μαστών σας, μετά τον τοκετό.

  1. Φοράτε το σωστό σουτιέν

Βεβαιωθείτε ότι το στήθος σας στηρίζεται καλά, επιλέγοντας το σωστό μέγεθος σουτιέν. Το να φοράτε ένα κακώς τοποθετημένο σουτιέν, ειδικά όταν θηλάζετε, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και τραυματισμό. Θυμηθείτε επίσης να αφαιρείτε το σουτιέν σας πριν κοιμηθείτε, καθώς εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.

  1. Ασκηθείτε τακτικά

Οι αδένες του μαστού, τα λιποκύτταρα και οι συνδετικοί ιστοί σας πιθανότατα δεν θα ωφεληθούν από την άσκηση, αλλά οι μύες κάτω από το στήθος σας (που ονομάζονται θωρακικοί) μπορούν να ωφεληθούν. Η τόνωση του μείζονος και του ελάσσονος θωρακικού θα δώσει στο στήθος σας μια ελαφρώς πιο ανυψωμένη εμφάνιση. Σκεφτείτε να προσθέσετε push-ups και ασκήσεις με ελεύθερο βάρος στην fitness ρουτίνα σας.

  1. Απολεπίστε κι ενυδατώστε το στήθος σας

Ενυδατώστε το δέρμα σας καθημερινά, εστιάζοντας στην περιοχή του στήθους, για να διατηρήσετε τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα. Φροντίστε επίσης να κάνετε απολέπιση στο στήθος σας χρησιμοποιώντας ένα απαλό scrub. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος κι αποκαθιστά την ελαστικότητα.

  1. Κρατάτε την πλάτη σας ίσια

Οι σκυμμένοι ώμοι και η καμπούρα δεν υποστηρίζουν σωστά το στήθος. Κρατήστε τους ώμους σας πίσω και τη σπονδυλική σας στήλη ευθεία όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται.

  1. Καταναλώστε λιγότερο ζωικό λίπος

Αντικαταστήστε τα κορεσμένα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο, καθώς και με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β και βιταμίνη Ε που βελτιώνουν τον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματός σας. Η ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει επίσης να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

  1. Κόψτε το κάπνισμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μειώνει σημαντικά την ικανότητα των κυττάρων να αναγεννώνται. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν βλάβες στο δέρμα του στήθους σας, δεν είναι εύκολο να  επιδιορθωθούν αν καπνίζετε. Διατηρήστε το στήθος σας στητό λέγοντας «όχι» στο τσιγάρο.

  1. Κάντε σκωτσέζικο ντους

Το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους ενώ το κρύο τους συσφίγγει. Αυτός είναι ο λόγος που το σκωτσέζικο ντους θεωρείται μια αποτελεσματική μέθοδος για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Η αυξημένη ροή αίματος δημιουργεί ομοιόμορφο τόνο, παρέχει ζωτικά θρεπτικά συστατικά και αποτοξινώνει το δέρμα σας.

  1. Απογαλακτίστε το μωρό σας σταδιακά

Εάν είστε έτοιμες να αρχίσετε να απογαλακτίζετε το παιδί σας, είναι συνετό να το κάνετε σταδιακά για να αφήσετε στους λιπώδεις ιστούς αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν εκ νέου στο μέγεθος και το σχήμα του στήθους σας.

  1. Μην κάνετε δίαιτες «εξπρές»

Η απώλεια βάρους μετά τον τοκετό είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται αργά. Μια απότομη μείωση στα κιλά σας προκαλεί χαλάρωση στο δέρμα, ειδικά γύρω από το στήθος, το οποίο χάνει πια την σφριγηλότητά του. Για να αδυνατίσετε με ασφαλή τρόπο και να μην ξαναπάρετε βάρος, τρώτε υγιεινά, πίνετε νερό και ασκηθείτε με μέτρο.