Κάθε παιδί χρειάζεται την επιβεβαίωση, την ενθάρρυνση και την υποστήριξη από τους γονείς του. Πρόκειται για τα άτομα, που το ενθαρρύνουν να συνεχίσει παρά τις δυσκολίες και το υποστηρίζει σε κάθε του βήμα, με αμείωτο ενθουσιασμό και πίστη. Είτε μαθαίνουν να περπατούν είτε χτίζουν αυτόν τον υπέροχο πύργο, έχουμε πολλούς λόγους για να υποστηρίξουμε τα παιδιά. Αλλά οι αόριστες δηλώσεις όπως «καλή δουλειά», όσο ειλικρινείς και αν είναι, δεν ευνοούν την ανάπτυξη κίνητρου στα παιδιά.

Γιατί δεν πρέπει να επιβραβεύετε συνέχεια τα παιδιά

Τα νήπια αγαπούν να βλέπουν τους γονείς τους χαρούμενους και υπερήφανους για όσα έχουν καταφέρει. Ωστόσο, οι διαρκείς έπαινοι μπορεί να κάνουν τα παιδιά να βασίζονται μονομερώς σε αυτές και να τις αναζητούν σε κάθε ευκαιρία. Αντί να έχουν εγγενή κίνητρα, πρωταρχικός στόχος των νηπίων μπορεί να γίνει ο έπαινος της μαμάς και του μπαμπά.

Ακόμα και το παιχνίδι τους μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για καλύτερη απόδοση (και ως εκ τούτου έπαινο) και οι δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες και συναρπαστικές μπορεί ξαφνικά να απογοητεύουν το παιδί, όταν δεν σας ακούει να το επιβραβεύετε.

Για αυτό, οι ειδικοί προτείνουν όταν βλέπετε το παιδί να εστιάζει στο παιχνίδι του να μην σχολιάζετε τις ικανότητές του, επιτρέποντας του να παρακινηθεί με βάση το δικό του όραμα και κίνητρο. Κρατήστε τους επαίνους σας για αυθεντικές στιγμές ώστε τα παιδιά να εξελίξουν τα εσωτερικά τους κίνητρα και να μάθουν να βασίζονται σε αυτά, βρίσκοντας την αξία στην προσπάθεια ή την διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα.

Τι να πείτε αντί της φράσης «καλή δουλειά»

Το κλειδί είναι να αλλάξετε τη γλώσσα από ασαφή σε συγκεκριμένη. Γενικές δηλώσεις όπως «καλή δουλειά» ή «καλή προσπάθεια» δεν είναι αρκετά ακριβείς για να γνωστοποιήσουν στο παιδί ποια δράση αξίζει τον έπαινο. Αντίθετα, δοκιμάστε να επικεντρωθείτε στην εργασιακή ηθική, τη δημιουργικότητα και τις λεπτομέρειες του τελικού αποτελέσματος.

Αφιερώστε ένα λεπτό για να δείτε πραγματικά τη δραστηριότητα στην οποία ασχολείται το μικρό παιδί σας, να είστε παρόντες, γνήσιοι και να δείχνετε αληθινό ενδιαφέρον. Αν λοιπόν, αυθόρμητα σας έρχεται μια αόριστη δήλωση, δοκιμάστε αντ’αυτού τα ακόλουθα:

Μην πείτε τίποτα

Απλώς παρατηρήστε το παιδί σας χωρίς αντιπερισπασμούς. Αφήστε το τηλέφωνο μακριά και στείλτε στο παιδί σας το μήνυμα ότι σας ενδιαφέρει αυτό που κάνει. Χαμογελάστε, κουνήστε το κεφάλι σας και δείξτε ότι νοιάζεστε και ότι επιδοκιμάζετε την προσπάθειά του. Η αμέριστη προσοχή σας σημαίνει περισσότερα από οποιαδήποτε λόγια επαίνου.

Πείτε αυτό που παρατηρείτε

Πείτε φράσεις που να αντανακλούν τις λεπτομέρειες της δραστηριότητάς του, όπως «έχτισες ένα σπίτι», «φόρεσες μόνος σου τα παπούτσια σου».

Ρωτήστε περισσότερα, μιλήστε λιγότερο

Κάντε ερωτήσεις σχετικά με αυτό που κάνει το παιδί, όπως «πώς σου ήρθε αυτή η ιδέα», «είσαι υπερήφανος που το έφτιαξες;», «βλέπω ότι έχτισες κάτι. Μπορείς να μου πεις γι’ αυτό;».