Ως γονείς, σκεφτόμαστε πολύ και ενίοτε ανησυχούμε για τον τρόπο που μας μιλάνε τα παιδιά αλλά και για την συμπεριφορά τους καθημερινά. Τα διορθώνουμε όταν χρειάζεται, τους εξηγούμε τα λάθη τους και φροντίζουμε να επιδεικνύουν καλούς τρόπους, αποκλείοντας αγενή σχόλια και συμπεριφορές. Μερικές φορές όμως, τείνουμε να μην προσέχουμε τόσο τι λέμε αλλά και πώς μιλάμε στα παιδιά.

Πώς μιλάμε στα παιδιά πραγματικά;

Συχνά είναι δύσκολο για εμάς να δούμε αντικειμενικά τις πράξεις μας. Καθώς εξετάζετε το ερώτημα πώς θα περιγράφατε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με το παιδί σας καθημερινά, φανταστείτε τον εαυτό σας να καταγράφει τις αλληλεπιδράσεις σας και να αναπαράγει τις και τον ήχο. Η φωνή σας θα ακουγόταν υπομονετική και γεμάτη αγάπη;

Φαίνεστε να ενδιαφέρεστε για όλα όσα ακούτε από το παιδί; Ή θα βλέπατε τον εαυτό σας να ακούτε ενώ παράλληλα κάνετε κάτι άλλο, όπως το να ελέγχετε τα μηνύματά σας, αντί να προσέχετε πλήρως το παιδί; Με άλλα λόγια, αν ηχογραφούσατε τον εαυτό σας θα βλέπατε ότι συγκεντρωνόσασταν πλήρως στην αλληλεπίδρασή σας με το παιδί;

Εάν η απάντηση είναι αρνητική, τότε σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τον τρόπο που επικοινωνείτε με το παιδί σας. Εάν έχετε την τάση να μιλάτε πιο σκληρά, ανυπόμονα ή και θυμωμένα, έχει έρθει η ώρα να το βελτιώσετε.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε θετικό τόνο

Ακολουθούν ορισμένοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους ο τόνος της φωνής σας και οι λέξεις που χρησιμοποιείτε μπορούν να κάνουν την επικοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις σας πολύ πιο θετικές και ικανοποιητικές.

Το παιδί είναι πιο πιθανό να σας ακούσει

Αυτή είναι η βασική λογική. Τι θα προτιμούσατε, κάποιον που σας μιλάει με σκληρό ή επικριτικό τόνο ή κάποιον που σας μιλάει με ήρεμη, λογική και ωραία φωνή; Ακόμα κι αν υπάρχει διαφωνία ή πρέπει να διορθώσετε την συμπεριφορά του παιδιού, μια ήπια φωνή, ακόμα κι αν είναι σταθερή, είναι πιθανό να τραβήξει περισσότερο την προσοχή του και θα είναι πιο πιθανό να ακούσει τι λέτε.

Η σκληρότητα δεν αποδίδει

Όταν φωνάζετε ή μιλάτε επιθετικά στο παιδί, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε καλά αποτελέσματα και μπορεί ακόμη και να βλάψετε τη σχέση σας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι φωνές μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς με την επιθετική πειθαρχία.

Σίγουρα, το παιδί μπορεί να σας ακούει βραχυπρόθεσμα, αλλά αν θέλετε το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να ρυθμίσει τη συμπεριφορά του, μιλώντας του ήπια είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρετε.