Μία από τις πιο σημαντικές δουλειές που έχουμε ως γονείς είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να τους δείξουμε πώς να αλληλεπιδρούν με ευγενικό τρόπο με τους ανθρώπους και πώς να συμπεριφέρονται στους άλλους με σεβασμό. Είτε πρόκειται για μια γιορτινή συγκέντρωση, για ένα οικογενειακό γεύμα ή για τα ψώνια στο μπακάλικο της γειτονιάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κοινωνικές ευκαιρίες για να ενσταλάξετε καλούς τρόπους στα παιδιά σας, ώστε να γίνουν μέρος της ζωής τους στην εφηβεία και μετά.

Ακολουθούν μερικοί υπέροχοι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους καλούς τρόπους:

    #1 Ενθαρρύνετε τις συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι

Τα τακτικά οικογενειακά δείπνα δεν είναι σημαντικά μόνο για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Αποτελούν επίσης εξαιρετικές ευκαιρίες για να εξασκηθούν τα παιδιά στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να απευθύνονται στους άλλους και στο πώς να συνομιλούν (ακούστε, περιμένετε τη σειρά σας για να μιλήσετε, διατυπώστε τις διαφωνίες σας με σεβασμό, κ.λπ.).

    #2 Βρείτε ευκαιρίες για να λένε τακτικά «ευχαριστώ» και «παρακαλώ»

Είτε στο σπίτι είτε σε ένα εστιατόριο, συνηθίστε τα παιδιά σας να λένε «ευχαριστώ» όταν κάποιος τους σερβίρει φαγητό, τους βοηθά με κάτι, τους κάνει ένα δώρο ή κάνει κάτι άλλο για αυτά. Διδάξτε τα  να σέβονται τους σερβιτόρους και τις σερβιτόρες, τους οδηγούς ταξί και οποιονδήποτε άλλο τους εξυπηρετεί.

    #3 Ζητήστε τους να γράψουν ευχαριστήριες κάρτες

Γράφοντας μια ευχαριστήρια κάρτα μαζί σας μαθαίνετε στο παιδί σας πώς να εκφράζει σωστά την εκτίμησή του για ένα συγκεκριμένο δώρο ή χάρη.

    #4 Δώστε το καλό παράδειγμα

Το παιδί σας μαθαίνει βλέποντάς σας, επομένως προσέξτε πρώτα και κύρια τη δική σας συμπεριφορά. Λέτε «ευχαριστώ» όταν κάποιος κάνει κάτι για εσάς; Μιλάτε με σεβασμό στα παιδιά σας και στους άλλους γύρω σας; Αντιμετωπίζετε την οικογένεια, τους φίλους, ακόμα και τους αγνώστους με ευγένεια και σεβασμό; Αξιολογήστε τους δικούς σας τρόπους συμπεριφοράς και κάντε προσαρμογές εάν χρειάζεται, ώστε το παιδί σας να μπορεί να σας χρησιμοποιήσει ως πρότυπο προς μίμηση καθώς μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά σωστά με τους ανθρώπους.

    #5 Δείξτε τους πώς να γράφουν ευγενικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και sms

Το παιδί σας θα επικοινωνεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πιο συχνά καθώς μεγαλώνει. Διδάξτε του λοιπόν τα βασικά, όπως πώς να χαιρετάει κάποιον σε ένα email, πώς να γράφει με σαφή και ευγενικό τρόπο και πώς να υπογράφει στο τέλος του μηνύματος («Με εκτίμηση» ή «Με φιλικούς χαιρετισμούς, ή «Στη διάθεσή σας»). Εάν επιτρέπετε στο παιδί σας να έχει πρόσβαση στα social media, φροντίστε να μην δημοσιεύει ποτέ αγενή σχόλια.

    #6 Διδάξτε τους τη σημασία της ενσυναίσθησης

Εμφυσήστε στο παιδί σας τη συνήθεια να παρατηρεί εκείνους που μπορεί να έχουν ανάγκη (π.χ. έναν ηλικιωμένο που δυσκολεύεται να σηκώσει μια βαριά τσάντα, έναν τυφλό που χρειάζεται βοήθεια στο φανάρι ή μία έγκυο που δεν βρίσκει θέση να κάτσει στο λεωφορείο). Διδάξτε του να σκέφτεται πέρα ​​από τις δικές του ανάγκες και σκεφτείτε πώς να συνδράμει κάποιον που μπορεί να χρειάζεται βοήθεια.