Σας έχει τύχει ποτέ το παιδί να μην σας ακούει ή να σας αγνοεί επιδεικτικά; Έχετε διαπιστώσει ότι χρειάζεται να επαναλάβετε κάτι πολλές φορές σε σημείο εξάντλησης και, αναπόφευκτα, αγανάκτησης; Αν ναι, θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι σας και όπως μας λένε οι ειδικοί, η επιλεκτική ακοή πρόκειται για κάτι συνηθισμένο στα παιδιά.

Γιατί δεν μας ακούει το παιδί

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να μην ακούει αυτά που έχετε να πείτε:

Μήπως λέτε πάρα πολλά;

Το να παραμείνετε σύντομοι και να εμμένετε σε ένα ή δύο σημεία είναι η καλύτερη στρατηγική που μπορείτε να ακολουθήστε όταν επικοινωνείτε (ή τουλάχιστον προσπαθείτε να επικοινωνήσετε) με το παιδί.

Το να του δώσετε μια «λίστα» με πράγματα που πρέπει να θυμάται, αναφέροντας πολλές δουλειές που θέλετε να κάνει ή υπενθυμίζοντας του να κάνει πολλά πράγματα για να προετοιμαστεί για το σχολείο, μπορεί να δυσκολέψει το παιδί και ως εκ τούτου να μην μπορεί να συγκρατήσει όλα όσα πρέπει να κάνει.

Ομοίως, η χρήση πολλών μεγάλων λέξεων και η μακροσκελής εξήγηση για κάτι, όπως το γιατί θα πρέπει να εφαρμοστεί μια τιμωρία όταν κάνει κάτι που αντιτίθεται στους κανόνες που έχετε ορίσει, μπορεί να καταλήξει απλώς να μπερδέψει το παιδί, δίχως να του περάσετε το μήνυμα που θέλετε.

Τι να κάνετε αντ’αυτού: Προσπαθήστε να παραμείνετε σύντομοι και περιεκτικοί. Γίνεται συγκεκριμένοι ειδικά όταν μιλάτε σε μικρότερα παιδιά, τα οποία τείνουν να έχουν σύντομο εύρος προσοχής.

Μήπως το μυαλό του είναι αλλού;

Συχνά, τα παιδιά συγκεντρώνονται τόσο έντονα σε κάτι που κάνουν, είτε παρακολουθούν μια αγαπημένη εκπομπή ή ταινία είτε παίζουν με τα παιχνίδια τους, που απλά δεν σας ακούν. Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να συγκεντρωθούν πλήρως σε κάτι και τελικά να απορροφηθούν.

Έτσι, ορισμένες φορές, το γεγονός ότι δεν σας ακούν δεν σημαίνει ότι σας περιφρονούν. Προσπαθήστε να δείτε τη θετική πλευρά σε αυτό (χτίζουν τις δεξιότητές της συγκέντρωσής τους).

Τι να κάνετε αντ’αυτού: Ζητήστε από το παιδί σας την πλήρη προσοχή του πηγαίνοντας κοντά του και μιλώντας του, σκύβοντας στο ύψος του προσώπου του. Δώστε στο παιδί σας λίγο χρόνο για να μεταβεί από τη δραστηριότητα με την οποία είναι απασχολημένο σε αυτό που του ζητάτε να κάνει.

Μήπως γίνεστε απότομοι;

Το να είστε πλήρως απότομοι, λέγοντας ή φωνάζοντας μια φράση όπως «μάζεψε τα παιχνίδια σου τώρα» ή το να φτάνετε στο άλλο άκρο, παρακαλώντας το παιδί να κάνει κάτι, είναι πιθανό να μην αποφέρει το αποτέλεσμα που θέλετε και με την πάροδο του χρόνου το παιδί μπορεί να μην απαντάει καν στα αιτήματά σας.

Τι να κάνετε αντ’αυτού: Δοκιμάστε να κάνετε τα αιτήματά σας στο παιδί με ευχάριστη αλλά σταθερή φωνή. Βρείτε αυτή τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να είστε εντελώς αυστηροί και εντελώς χαλαροί, ώστε να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι πρέπει να κάνει αυτό που του ζητάτε.