Όταν οι γονείς εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών τους, όπως με το να τα βοηθούν στο διάβασμα για το σχολείο, το αποτέλεσμα είναι συνήθως πιο θετικό για το παιδί. Ακολουθούν τέσσερις παραγωγικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει τα μαθήματά του:

  1. Βοηθήστε τα να μάθουν από τα λάθη τους

Αντί να τους δίνετε τις απαντήσεις, είναι πιο ωφέλιμο να τους προσφέρετε υποστήριξη καθοδηγώντας τα στις εργασίες τους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό βοηθώντας τα να ερμηνεύσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί κι επιβλέποντας τις εργασίες τους όταν πια έχουν τελειώσει. Το να τους παρέχουμε την ευκαιρία να βρουν τις απαντήσεις μόνα τους, τα βοηθά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων και τους δίνει την αυτοπεποίθηση να επιμείνουν. Όσο περισσότερες ευκαιρίες τους δίνονται να βρουν τις απαντήσεις μόνα τους, τόσο πιο ανεξάρτητα γίνονται και τόσο λιγότερο θα βασίζονται στη βοήθειά σας για τα μαθήματά τους.

  1. Καθιερώστε μια ρουτίνα μελέτης

Μερικά παιδιά προτιμούν να κάνουν τα μαθήματά τους αμέσως μετά το σχολείο, ενώ άλλα έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να συμμετάσχουν πρώτα ή προτιμούν απλά να ξεκουραστούν για λίγο. Καθορίστε τον κατάλληλο χρόνο και χώρο για το διάβασμα, ιδανικά κάπου χωρίς διακοπές κι όταν οι περισπασμοί είναι στο ελάχιστο. Ενθαρρύνετέ τα να τηρήσουν αυτή τη ρουτίνα, καθώς το να κάνουν τη μελέτη σταθερό μέρος της καθημερινότητάς τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαβάζουν με αποδοτικό τρόπο τα μαθήματά τους.

  1. Βρείτε μια ισορροπία μεταξύ μελέτης κι ελεύθερου χρόνου

Όλα τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χρόνο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της μελέτης και της ενασχόλησης με δραστηριότητες που τα ενδιαφέρουν, εκτός του σχολικού τους προγράμματος. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εργασίες που τους δίνονται καθημερινά από το σχολείο και προσδιορίστε πόσος χρόνος απαιτείται για να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους. Βεβαιωθείτε ότι δεν περνούν όλη την ημέρα τους πάνω από τα βιβλία, ώστε να μελετούν αποτελεσματικά και το διάβασμα για το σχολείο να μην μετατραπεί σε μια τρομακτική εμπειρία.

  1. Βρείτε τρόπους να κάνετε την μελέτη ελκυστική

Ένας τρόπος για να εμπλακούν τα παιδιά στην εκτεταμένη μάθησή τους είναι να εφαρμόσουν αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο, στον πραγματικό κόσμο. Συζητήστε μαζί τους τρόπους με τους οποίους τα μαθήματά τους μπορούν να βρουν πρακτική εφαρμογή έξω από την τάξη. Για να τα διευκολύνετε προτείνετε συγκεκριμένα παραδείγματα και δείξτε τους πώς οι γνώσεις που αποκομίζουν μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας μπορούν να συνδεθούν με ορισμένα από τα ενδιαφέροντά τους.