Εάν θηλάζετε αλλά πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά ή εάν απλά αναζητάτε περισσότερη ευελιξία, μπορεί να σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε ένα θήλαστρο. Αλλά πριν αρχίσετε να αντλείτε μητρικό γάλα, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς μπορείτε να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια για το μωρό σας.

Εδώ είναι όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τον τρόπο συντήρησης και αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος.

Πώς να χειριστείτε το γάλα που αντλείτε με το θήλαστρο

Πριν αντλήσετε γάλα, είναι σημαντικό να πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

Γυάλινο ή πλαστικό δοχείο;

Το γάλα που έχετε στο θήλαστρο μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο με καπάκι, που προορίζεται για τρόφιμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές πλαστικές σακούλες που έχουν σχεδιαστεί για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος. Μην αποθηκεύετε ποτέ το μητρικό γάλα σε μπουκάλια μίας χρήσης ή σε πλαστικές σακούλες που έχουν σχεδιαστεί για γενική οικιακή χρήση.

Μην παραλείπετε τη σήμανση

Χρησιμοποιώντας αδιάβροχες ετικέτες και μελάνι, αναγράψτε σε κάθε δοχείο την ημερομηνία που αντλήσατε το γάλα σας, καθώς διατηρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο ψυγείο ή στην κατάψυξη;

Τοποθετήστε τα δοχεία είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη, αλλά στο πίσω μέρος όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.

Γεμίστε μεμονωμένα δοχεία με το γάλα που θα χρειαστεί το μωρό σας για ένα τάισμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 60 έως 120 γραμμάρια. Επίσης, σκεφτείτε να αποθηκεύσετε μικρότερες μερίδες (30 έως 60 γραμμάρια) για απροσδόκητες καταστάσεις ή καθυστερήσεις στο τακτικό τάισμα.

Μην γεμίζετε ποτέ τα δοχεία μέχρι το χείλος, καθώς το μητρικό γάλα διογκώνεται όταν παγώνει.

Μπορώ να προσθέσω φρέσκο μητρικό γάλα σε ήδη αποθηκευμένο;  

Ναι. Αλλά επειδή το φρέσκο μητρικό γάλα έρχεται ζεστό, απαιτείται να το δροσίσετε πρώτα στο ψυγείο. Διαφορετικά, θα προκαλέσει μερική απόψυξη του ήδη κατεψυγμένου γάλακτος.

Είναι σημαντικό ωστόσο να μην χρησιμοποιείτε το κατεψυγμένο γάλα μήνες μετά, καθώς η σύνθεσή του αλλάζει καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Με άλλα λόγια, το μητρικό γάλα που αντλείται όταν ένα μωρό είναι νεογέννητο δεν θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του ίδιου μωρού μερικούς μήνες αργότερα. Επίσης, οι οδηγίες αποθήκευσης μπορεί να διαφέρουν για πρόωρα, άρρωστα ή νοσηλευόμενα βρέφη.

Πόσο καιρό διατηρείται το κατεψυγμένο μητρικό γάλα;    

Το πόσο καιρό μπορείτε να διατηρήσετε με ασφάλεια το μητρικό γάλα εξαρτάται από τη μέθοδο αποθήκευσης. Λάβετε υπόψη αυτές τις γενικές οδηγίες:

  • Θερμοκρασία δωματίου. Το φρέσκο μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 6 ώρες. Ωστόσο, είναι βέλτιστο να χρησιμοποιείτε ή να αποθηκεύετε σωστά το μητρικό γάλα μέσα σε 4 ώρες, ειδικά εάν το δωμάτιο είναι ζεστό.
  • Ψυγείο. Το φρέσκο μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί στο πίσω μέρος του ψυγείου για έως και 4 ημέρες σε καθαρές συνθήκες. Ωστόσο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ή να καταψύξετε το γάλα εντός 3 ημερών.
  • Καταψύκτης. Το φρέσκο μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί στο πίσω μέρος μιας βαθιάς κατάψυξης για έως και 12 μήνες. Ωστόσο, η χρήση του κατεψυγμένου γάλακτος εντός 6 μηνών είναι η βέλτιστη (όπως είπαμε οι ανάγκες του βρέφους τροποποιούνται).

Λάβετε υπόψη ότι όσο περισσότερο μένει το μητρικό γάλα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια βιταμίνης C.

Πώς μπορώ να αποψύξω το κατεψυγμένο μητρικό γάλα;

Ξεπαγώστε πρώτα το παλαιότερο γάλα. Τοποθετήστε το κατεψυγμένο δοχείο στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ. Μπορείτε επίσης να το ζεστάνετε απαλά βάζοντάς το κάτω από ζεστό (όχι καυτό) τρεχούμενο νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Μην θερμαίνετε ένα παγωμένο μπουκάλι στο φούρνο μικροκυμάτων ή στη σόμπα, καθώς έρευνες δείχνουν ότι η γρήγορη θέρμανση μπορεί να επηρεάσει τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος.

Απορρίψτε το αποψυγμένο μητρικό γάλα που δεν χρησιμοποιήθηκε εντός 24 ωρών.

Λάβετε υπόψη ότι το χρώμα του μητρικού γάλακτος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη διατροφή σας. Επίσης, το αποψυγμένο μητρικό γάλα μπορεί να έχει διαφορετική οσμή ή σύσταση από το φρέσκο. Ωστόσο, είναι ακόμα ασφαλές για να ταΐσετε το μωρό σας.