Εάν έχετε πάρει την απόφαση να επιστρέψετε στη δουλειά μετά τη γονική άδεια, ίσως σας πάρει λίγο χρόνο για να συνηθίσετε τη νέα σας καθημερινότητα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το ίδιο και το να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα για την επιστροφή στη δουλειά – τη μία μέρα προετοιμασμένες και την επόμενη λυπημένες, ανήσυχες ή ένοχες.

Αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα οφείλονται στις ορμόνες σας που ακόμα παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, αλλά φροντίστε να είστε πιο υπομονετικές και ευγενικές με τον εαυτό σας καθώς ετοιμάζεστε για την επιστροφή σας στη δουλειά.

Οι ακόλουθες πρακτικές θα σας βοηθήσουν να κάνετε αυτή τη μετάβαση πιο εύκολη για εσάς και το μωρό σας:

#1 Ξεκουραστείτε!

Η ξεκούραση με ένα νέο μωρό στο σπίτι μπορεί να φαίνεται αδύνατη, αλλά είναι πολύ σημαντικό λίγο πριν από την επιστροφή σας στην εργασία να γεμίσετε όσο περισσότερο μπορείτε τις μπαταρίες σας. Εάν είναι δυνατόν, μιλήστε με τον προϊστάμενό σας για το ενδεχόμενο να επιστρέψετε με μερική απασχόληση ή δουλέψετε με τηλεργασία για μερικές εβδομάδες, ώστε να μπορείτε να ενσωματώσετε σταδιακά τη νέα σας ρουτίνα. Αν αυτό δεν γίνεται, ζητήστε από τον σύντροφό σας ή άλλα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος να ασχοληθούν με τα οικιακά και τη φροντίδα των παιδιών, ώστε να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο που χρειάζεστε. Το να πηγαίνετε για ύπνο νωρίς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε, πριν και ανάμεσα στις ώρες που το μωρό ξυπνάει για να θηλάσει.

#2 Κάντε εξάσκηση

Μερικές μαμάδες επιλέγουν να κάνουν προετοιμαστούν λίγο πριν από την επιστροφή τους στη δουλειά, κάνοντας εξάσκηση για την επικείμενη ρουτίνα: βάζουν ξυπνητήρι, φτιάχνουν πρωινό, ντύνονται, ετοιμάζουν την τσάντα τους για τη δουλειά και πάνε το μωρό στον παιδικό σταθμό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει να κάνετε το πρωί, να βρείτε την καλύτερη διαδρομή για τον παιδικό σταθμό και να υπολογίσετε πόσο χρόνο χρειάζεστε και οι δύο για να προετοιμαστείτε για την ημέρα, χωρίς να βιάζεστε. Άλλες μαμάδες μπορεί απλώς να αρχίσουν να ξυπνούν και να περνούν τη νέα τους πρωινή ρουτίνα στο σπίτι, οπότε μπορεί να έχουν συνηθίσει μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά.

#3 Ετοιμάστε από νωρίς την τσάντα με τις πάνες και το θήλαστρο

Η οργάνωση της τσάντας με τις πάνες του μωρού καθώς και της τσάντας με το θήλαστρο από το προηγούμενο βράδυ, μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων πρωινών. Ο παιδικός σταθμός θα παρέχει πιθανότατα μια λίστα με αντικείμενα που πρέπει να αφήνετε για το μικρό σας κάθε μέρα, όπως μια αλλαξιά ρούχων και μπιμπερό με γάλα (οι παγοκύστες θα σας φανούν χρήσιμες εδώ). Είναι σημαντικό επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα εξαρτήματα του θήλαστρού σας έχουν πλυθεί και απολυμανθεί, η αντλία σας είναι φορτισμένη και ότι έχετε τα αξεσουάρ που χρειάζεστε συσκευασμένα στην τσάντα από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μπορείτε απλά να την πάρετε και να βγείτε από την πόρτα.

#4 Κάντε υπομονή

Αναποδιές μπορεί να συμβούν και θα συμβούν – είτε ξεχνώντας μια αλλαξιά ρούχων για το μωρό σας (που φυσικά θα την χρειαστεί εκείνη ακριβώς την ημέρα), είτε χάνοντας τον φορτιστή του θήλαστρού σας, είτε καθυστερώντας μία ή δύο φορές στη δουλειά σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας την ευελιξία να γίνει άνθρωπος καθώς συνηθίζετε μια νέα ρουτίνα και το εύρος των συναισθημάτων που μπορεί να φέρει. Τέλος, φροντίστε να ζητήσετε βοήθεια αν νιώσετε ότι όλα αυτά είναι πολλά για εσάς ή αν δεν μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας.