Η βουλωμένη μύτη σε ένα μωρό μπορεί να είναι μια πρόκληση. Καταρχάς, δεν είναι πάντα προφανές τι την έχει προκαλέσει, καθώς τα βρέφη κρυολογούν συχνά. Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανές αιτίες για τη ρινική συμφόρηση, όπως η ιγμορίτιδα, μια αλλεργία ή ένα σφηνωμένο κομμάτι φαγητού ή παιχνιδιού. Ταυτόχρονα, στα μωρά υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τη χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση από το κρυολόγημα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε λιγότερα «όπλα» στα χέρια σας.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές φυσικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε συνεννόηση με τον παιδίατρο είναι να προσδιορίσετε την αιτία της ρινικής συμφόρησης, καθώς μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος. Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι έχει σφηνώσει στη μύτη του μωρού σας μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας και πηγαίντε στα επείγοντα. Εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα εκτός από την συμφόρηση, ιδιαίτερα πυρετός και παχύρρευστη κίτρινη βλέννα, καλέστε τον παιδίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Πώς θα ανακουφίσετε το μωρό

*Φυσιολογικός ορός

Ένας από τους ασφαλέστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της μύξας από τη μύτη του μωρού είναι με ένα σπρέι ή με σταγόνες φυσιολογικού ορού. Αυτά τα προϊόντα διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά θα πρέπει να ζητήσετε οδηγίες χρήσης από τον παιδίατρό σας.

Κάντε το αυτό περίπου 15 λεπτά περίπου πριν ταΐσετε το μωρό σας και πριν το βάλετε για ύπνο. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπνέει πιο εύκολα όταν θηλάζει, πίνει το γάλα του με το μπιμπερό ή πηγαίνει για ύπνο.

*Υγραντήρας

Ένας άλλος τρόπος να υγράνετε τις ρινικές οδούς του είναι με έναν υγραντήρα χώρου που απελευθερώνει μια δροσερή ομίχλη στο δωμάτιο. Για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων, βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε το νερό κάθε μέρα, καθώς και ότι καθαρίζετε και στεγνώνετε τον υγραντήρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Λάβετε υπόψη πάντως ότι δεν χρειάζεται θεραπεία κάθε βουλωμένη μύτη. Τα νεογέννητα και μικρά βρέφη είναι φυσιολογικό να ρουθουνίζουν όταν έχουν γρήγορη ανάσα και είναι ανήσυχα γιατί έχουν κολικούς ή πεινούν. Εάν δεν ενοχλεί το μωρό σας, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Εφόσον το μικρό σας είναι δραστήριο, τρώει και πίνει κανονικά, είναι καλό να περιμένετε και να παρακολουθείτε.