Τα παιδιά εμφανίζουν αρκετά συχνά δυσκοιλιότητα που συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή (φτωχή σε φυτικές ίνες), αλλά και σε συχνή αναβολή της επίσκεψής τους στην τουαλέτα. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν παροδική δυσκοιλιότητα στο παιδί όπως η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες (π.χ. αλλαγή στον τρόπο ζωής λόγω ενός ταξιδιού ή διακοπών), η παραμονή τους για κάποιες μέρες στο κρεβάτι εξαιτίας μιας ασθένειας κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση η δυσκοιλιότητα περνάει μόλις εκλείψει και η αιτία που την προκάλεσε.

 

Συμβουλές κατά της δυσκοιλιότητας

 

Μάθετε στο παιδί να πηγαίνει μια σταθερή ώρα στην τουαλέτα.

Η καλύτερη ώρα είναι αμέσως μετά το πρωινό ή το βραδινό του γεύμα. Εξηγήστε του ότι πρέπει να κάθετε στην τουαλέτα τουλάχιστον για 5 λεπτά.

Σηκώστε το από τον καναπέ.

Τα παιδιά πρέπει να παίζουν, να κινούνται, να αθλούνται και όχι να κάθονται με τις ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Όσο περισσότερο κινούνται τόσο καλύτερα θα λειτουργεί και το έντερό τους.

 

Βελτιώστε τη διατροφή του.

Αυξήστε τη διατροφή του παιδιού σε φυτικές ίνες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα του εντέρου, αποτελώντας έτσι το καλύτερο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας είναι: τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασόλια, οι φακές, τα φρέσκα φασολάκια, τα φρούτα, οι φρεσκοκομμένες σαλάτες.

 

Μην ξεχνάτε τα υγρά.

Πολλές φορές η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Όταν το παιδί δεν πίνει νερό και φρεσκοστυμμένους χυμούς τα κόπρανα μπορεί να γίνουν σκληρά, αφυδατωμένα και να αποβάλλονται με δυσκολία.

 

Τι άλλο θα βοηθήσει

Οι παρακάτω παλιές καλές… συνταγές της γιαγιάς μπορεί να φανούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Και να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Τα ξερά βρασμένα δαμάσκηνα (κομπόστα)

Ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, που θα τη δώσετε στο παιδί το βράδυ πριν πέσει για ύπνο.
Αφέψημα χαμομηλιού που θα γίνει πιο δραστικό αν του προσθέσετε ένα κουταλάκι μέλι.

Αν το πρόβλημα επιμένει πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.