Τα θρεπτικά συστατικά είναι το «κλειδί» για την υγεία μας και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των οστών και τα υψηλά επίπεδα ενέργειας. Γενικά μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: μακροθρεπτικά συστατικά – πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες – και μικροθρεπτικά συστατικά – βιταμίνες και μέταλλα. Επειδή τόσο τα μακροθρεπτικά όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά έχουν κρίσιμες λειτουργίες μέσα στο σώμα, είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία και των δύο, για βέλτιστη υγεία και ευεξία. Τα παιδιά ιδιαίτερα χρειάζονται τα σωστά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους για να βοηθηθούν με τις αυξημένες ανάγκες που έχουν από τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση.

Ακολουθούν 10 θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να είναι το παιδί σας υγιές, σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του:

Βιταμίνη Α

Γιατί τη χρειάζονται τα παιδιά: Αυτή η βιταμίνη είναι το «κλειδί» για την καλή όραση, ειδικά για το χρώμα και τη νυχτερινή όραση. Δίνει επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού – την άμυνα του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια – μια ώθηση στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πού θα το βρείτε: Γεμίστε τα πιάτα των παιδιών με καρότα και άλλα πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα, όπως πεπόνι και γλυκοπατάτες. Και μην ξεχάσετε να προσθέσετε και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σερβίρετε μαζί με ένα ποτήρι εμπλουτισμένο γάλα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Γιατί τις χρειάζονται τα παιδιά: Αυτά τα θρεπτικά συστατικά – τα οποία περιλαμβάνουν θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, Β6, Β12 και βιοτίνη – βοηθούν το σώμα τους να παράγει ενέργεια και να την χρησιμοποιεί. Χωρίς αρκετή πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αναιμία.

Πού θα τις βρείτε: Μπορείτε να βρείτε βιταμίνες του συμπλέγματος B σχεδόν σε κάθε ομάδα τροφίμων. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ψάρια, το κοτόπουλο, το κρέας, τα φυλλώδη λαχανικά και τα γαλακτοκομικά είναι γεμάτα με αυτά.

Βιταμίνη C

Γιατί τη χρειάζονται τα παιδιά: Αυτή η βιταμίνη βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, που προκαλούν μπούκωμα, φτέρνισμα και βήχα. Βοηθά επίσης τις γρατζουνιές και τα κοψίματα να επουλωθούν πιο γρήγορα.

Πού θα την βρείτε: Τα παιδιά μπορούν να πιουν ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή, ακόμα καλύτερα, να φάνε ένα πορτοκάλι. Άλλα φρούτα και λαχανικά που είναι επίσης εξαιρετικές πηγές της βιταμίνης C περιλαμβάνουν φράουλες, ντομάτες, πεπόνι και γλυκές κόκκινες πιπεριές.

Βιταμίνη D

Γιατί την χρειάζονται τα παιδιά: Για γερά οστά και δόντια, τα παιδιά χρειάζονται αυτό το θρεπτικό συστατικό κάθε μέρα. Τα βοηθά να απορροφούν το ασβέστιο, ώστε το σώμα τους να μπορεί να δημιουργήσει οστά.

Πού θα την βρείτε: Το δέρμα παράγει αυτή τη βιταμίνη όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία. Επειδή όμως οι ακτίνες UV που τροφοδοτούν αυτή τη διαδικασία μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο, τα παιδιά σας δεν πρέπει να κάθονται για πολύ ώρα στον ήλιο. Αντίθετα, ενισχύστε την βιταμίνη D τους με εμπλουτισμένο γάλα, δημητριακά, τόνο, σολομό ή αυγά.

Ασβέστιο

Γιατί το χρειάζονται τα παιδιά: Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα οστικής νόσου αργότερα στη ζωή.

Πού θα το βρείτε: Τα γαλακτοκομικά είναι η καλύτερη πηγή. Μερικές μερίδες γάλακτος και γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών κάθε μέρα, θα πρέπει να κρατούν τα οστά των παιδιών σας γερά.

Χολίνη

Γιατί την χρειάζονται τα παιδιά: Αυτή η θρεπτική ουσία δεν είναι βιταμίνη, αν και συνήθως ομαδοποιείται με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική. Τα κύτταρα την χρειάζονται για να διατηρήσουν το σχήμα τους και το νευρικό τους σύστημα το χρειάζεται για να επιταχύνει τα μηνύματα σε όλο το σώμα.

Πού θα την βρείτε: Το σώμα δεν παράγει τη δική του χολίνη, επομένως τα παιδιά πρέπει να τη λαμβάνουν από τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο και το μπρόκολο.

Σίδερο

Γιατί το χρειάζονται τα παιδιά: Τα ερυθρά αιμοσφαίρια το χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Πού θα το βρείτε: Τροφοδοτήστε τα παιδιά με άπαχο κρέας ή δώστε τους άλλα τρόφιμα όπως φασόλια, σκούρα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Για να βελτιώσετε την απορρόφηση, σερβίρετε αυτά τα φαγητά με ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.

Μαγνήσιο

Γιατί το χρειάζονται τα παιδιά: Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των κυττάρων του σώματος και είναι σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας. Μια δίαιτα πλούσια σε μαγνήσιο θα κρατήσει την καρδιά του παιδιού σας υγιή και δυνατή στην ενήλικη ζωή.

Πού θα το βρείτε: Τα δημητριακά, το καστανό ρύζι, το τόφου, τα φασόλια, τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί είναι όλα εξαιρετικές πηγές.

Κάλιο

Γιατί το χρειάζονται τα παιδιά: Σχεδόν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος το χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Είναι επίσης σημαντικό για την αρτηριακή πίεση, η καρδιά να μπορεί να αντλεί αίμα και οι μύες να λειτουργούν όταν τα παιδιά τρέχουν.

Πού θα το βρείτε: Οι μπανάνες είναι γεμάτες με κάλιο, αλλά μπορείτε επίσης να το βρείτε σε γλυκοπατάτες, λευκά φασόλια, άπαχο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Ψευδάργυρος

Γιατί το χρειάζονται τα παιδιά: Ο ψευδάργυρος μπορεί να κρατήσει μακριά τα κρυολογήματα βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να καταπολεμήσει τους ιούς και άλλα μικρόβια. Επιπλέον, το σώμα τους το χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Πού θα το βρείτε: Κοτόπουλο, φασόλια και ενισχυμένα δημητριακά πρωινού.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, είναι να τους σερβίρετε ένα μείγμα διαφορετικών τροφών. Ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, τα ψωμιά και τα δημητριακά μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι έχουν ισορροπημένη διατροφή.

Εάν το παιδί σας είναι δύσκολο, ρωτήστε τον παιδίατρό σας εάν χρειάζεται καθημερινά συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων.