Έχει έρθει η ώρα για ύπνο και το παιδί τρέχει για να πιάσει το ίδιο βιβλίο, που του διαβάζετε κάθε βράδυ τον τελευταίο μήνα. Κι ενώ προσπαθείτε να του προτείνετε να διαβάσετε κάτι νέο και εξίσου συναρπαστικό, εκείνο γρήγορα απορρίπτει τις προτάσεις σας, δίνοντάς σας το βιβλίο του και κοιτώντας σας όλο ανυπομονησία για να ξεκινήσετε. Αυτή πρόκειται για μια χαρακτηριστική εικόνα της επαναλαμβανόμενης ή κυκλικής συμπεριφοράς, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι φυσιολογική κατά την διάρκεια της νηπιακής ηλικίας. Όταν τα νήπια κάνουν το ίδιο πράγμα, ξανά και ξανά, μαθαίνουν, γεγονός που καθιστά την επανάληψη κομβικής σημασίας για την ανάπτυξή τους.

Γιατί αρέσει η επανάληψη στα παιδιά;

Τα παιδιά έλκονται προς την επανάληψη επειδή είναι οικεία και παρηγορητική. Οι συνεπείς ρουτίνες βοηθούν τα νήπια να κατανοήσουν τον κόσμο και νιώθουν ασφάλεια, καθώς γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει μετά από κάθε δραστηριότητα. Για παράδειγμα, ένα νήπιο που ξέρει ότι η ώρα παιχνιδιού είναι πάντα μετά το πρωινό μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει το γεύμα του αντί να ανησυχεί για το τι θα συμβεί αργότερα.

Η επανάληψη είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέρος της μάθησης. Αυτό περιλαμβάνει την επανάληψη γνωστών φράσεων, τραγουδιών και ομοιοκαταληξιών ή την ανάγνωση του ίδιου βιβλίου ξανά και ξανά. Αν και μπορεί να είναι κουραστικό να διαβάζετε τα ίδια βιβλία, να παίζετε τα ίδια παιχνίδια και να τραγουδάτε τα ίδια τραγούδια, προσπαθήστε να συνεχίσετε γιατί η επανάληψη πραγματικά βοηθά τα νήπια να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να προσθέσουν νέες λέξεις στο λεξιλόγιό τους όταν τις ακούν στην ίδια ιστορία πολλές φορές.

Η επανάληψη μπορεί επίσης να είναι ενστικτώδης για πολλά νήπια. Τα παιδιά αισθάνονται την επιθυμία να επαναλαμβάνουν ορισμένες δραστηριότητες ή εργασίες ξανά και ξανά για να μάθουν κάθε λεπτομέρεια, να κατακτήσουν πλήρως μια νέα δεξιότητα και στην συνέχεια να προχωρήσουν σε νέες κατακτήσεις ή ανακαλύψεις.

Μπορώ να ανακατευθύνω την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά;

Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά γενικά δεν είναι επιβλαβής, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, μπορεί να γίνει δύσκολο να την ανεχτούμε μερικές φορές. Είναι εντάξει να ανακατευθύνετε κάποιες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, αν εξαντλούν πλήρως την υπομονή σας.

Αν απλώς δεν μπορείτε να διαβάσετε ξανά το ίδιο βιβλίο, ίσως θέλετε να προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας και να πάρετε ένα νέο βιβλίο για να το διαβάσετε σε διαφορετικό δωμάτιο. Για επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να σας επαναλάβει αυτά που του είπατε πριν.