Όταν το παιδί έχει έντονη φαγούρα στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, η οποία συνοδεύεται από ανησυχία και ευερεθιστότητα, το πιθανότερο είναι ότι έχει προσβληθεί από οξύουρους.

Δηλαδή από τα γνωστά «σκουληκάκια», που παρατηρούνται συχνά στις κενώσεις των παιδιών. Tα παράσιτα αυτά, που έχουν χρώμα λευκό και μικρό μέγεθος, είναι μια παρασίτωση αρκετά συνηθισμένη στην παιδική ηλικία, και κυρίως σε παιδιά που βάζουν ό,τι βρουν στο στόμα τους ή τρώνε με άπλυτα χέρια.

Aυτές οι κακές συνήθεις ευθύνονται για τη συγκεκριμένη λοίμωξη, αφού το παιδί μαζί με την τροφή μπορεί να μεταφέρει στο πεπτικό του σύστημα και τα αυγά του παράσιτου αυτού.

Πώς μεταδίδονται

 

Τα αυγά των οξύουρων, που συνήθως φωλιάζουν στα ακάθαρτα νύχια, εγκαθίστανται στο γαστρεντερικό σύστημα, δίνουν προνύμφες και αυτές με τη σειρά τους μεταμορφώνονται σε άσπρα σκουλήκια, που ενδημούν στο παχύ έντερο (κυρίως στο ορθό).

Aρκετές φορές μάλιστα, μέσω του πρωκτού, βγαίνουν και έξω από το σώμα και συχνά βρίσκονται και στο εσώρουχο του παιδιού.

Eυτυχώς, οι οξύουροι, παρότι γεννούν μεγάλο αριθμό αυγών και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, δεν εισέρχονται στους ιστούς και, εκτός από την ενοχλητική φαγούρα, δεν δημιουργούν κανένα σοβαρό πρόβλημα στον παιδικό οργανισμό.

Όμως, ακριβώς επειδή γεννούν αυγά, υπάρχει κίνδυνος η μόλυνση να μεταδοθεί και σε άλλα άτομα ή να μολυνθεί ξανά το παιδί με το ξύσιμο.

Eπίσης, λόγω του κνησμού, μπορεί το δέρμα στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό να μολυνθεί με μικρόβια. Παρ’ όλα αυτά, η θεραπεία είναι πολύ εύκολη, και φυσικά βασίζεται στη χρήση κάποιων φαρμάκων, αλλά κυρίως στην ατομική υγιεινή του παιδιού.

Tι να κένετε

 

Η τήρηση των κανόνων καθαριότητας και ατομικής υγιεινής είναι πολύ σημαντική, γιατί μόνον έτσι θα διακοπεί η αυτομόλυνση. Iδιαίτερη λοιπόν προσοχή χρειάζεται να δώσετε:

•Στα νύχια του παιδιού, που πρέπει να είναι πάντα κομμένα και καθαρά, και στα χέρια του, που πρέπει να πλένονται συχνά, και οπωσδήποτε μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα.

•Σχολαστικό πλύσιμο και άλλαγμα πρέπει να γίνονται και στα εσώρουχα, στις πιτζάμες και στα σεντόνια του, ώστε να καταστρέφονται τα αυγά που τυχόν υπάρχουν πάνω σ’ αυτά.

•Αν το παιδί σας έχει οξύουρους, πρέπει να καθαρίζετε και να πλένετε συχνά και όλα τα παιχνίδια του.

•Για την αποφυγή νέας μόλυνσης του παιδιού, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας, απαιτείται και προσεκτικό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών, στα οποία έχουν την τάση να «κατοικοεδρεύουν» τέτοια παράσιτα.