Τα πάρτι γενεθλίων έχουν αλλάξει πολύ από τότε που ήμασταν μικροί, όμως ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: το δράμα του να μην είσαι καλεσμένος. Μπορεί ως παιδιά να το έχουμε βιώσει, ως γονείς, όμως, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να παρακολουθείς το παιδί σου να βιώνει την πρώτη του κοινωνική απογοήτευση.

Το παιδί σας δεν θα είναι καλεσμένο σε κάθε παιδικό πάρτι. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την παιδική του ηλικία, αλλά για ολόκληρη τη ζωή του. Δεν πρόκειται μόνο για το πάρτι, αλλά και το αίσθημα του να βρίσκεσαι στο περιθώριο. Εσείς μπορεί απλώς να το προσπεράσατε, αλλά τα παιδιά τις περισσότερες φορές χρειάζονται λίγη παρηγοριά.

Συναισθηματική επιβεβαίωση

Το παιδί σας είναι ήδη πληγωμένο επειδή δεν το προσκάλεσαν, αν δεν ενδιαφέρεστε για τα συναισθήματά του θα το αναστατώσετε περισσότερο. Σε περίπτωση που ανοίξει το θέμα, ακούστε το, αφήστε το να ξεσπάσει και στο τέλος εξηγήστε του τους πιθανούς λόγους που δεν το κάλεσαν.

Κανονικά, το παιδί σας θα κλεάιει και θα μιλάει γι’ αυτό, όχι μόνο για ώρες, αλλά ίσως για μέρες ή εβδομάδες. Μπορεί να είναι δελεαστικό να μην το ακούσετε γιατί σε μια τέτοια περίπτωση λέει τα ίδια και τα ίδια για αμέτρητες φορές. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να το ακούτε για όσο χρειάζεται.

Είναι η απώλεια του πάρτι ή η κατάσταση της φιλίας που πονάει; Πείτε του ότι καταλαβαίνετε αυτό που νιώθει και ότι πρέπει να μάθει να το αποδέχεται. Όπως πολλά δυσάρεστα πράγματα από την παιδική ηλικία, το να μένεις εκτός μπορεί να είναι μια διδακτική στιγμή.

Για ποιον πρόκειται πραγματικά;

Οι παλιές πληγές μπορεί να φαίνονται οδυνηρά φρέσκες όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μερικές φορές εμείς οι γονείς νιώθουμε την απόρριψη πιο έντονα από τα παιδιά μας. Προσπαθήστε να παραμείνετε ουδέτεροι και να μην εμπλέκετε τραύματα του παρελθόντος. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά είναι πολύ σημαντικό.

Είναι εύκολο για τους γονείς να αισθάνονται εξοργισμένοι για λογαριασμό των παιδιών τους, αλλά το να ενεργούν έτσι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να φέρουν το παιδί σε δύσκολη θέση. Η αντιπαράθεση με τους γονείς θα περιπλέξει άσκοπα τις σχέσεις του παιδιού με τους φίλους του – σχέσεις που πρέπει να διαχειριστεί το παιδί, όχι οι γονείς.

Τα παιδιά παίρνουν τα κοινωνικά τους ερεθίσματα από τους γονείς τους άλλωστε. Μπορεί η στάση σας να δυσκολέψει το παιδί να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Δεδομένου αυτού, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η δική σας αντίδραση στην έλλειψη πρόσκλησης αποτελεί πρότυπο ανθεκτικότητας.

Το δικό σας «πάρτι»

Ένα μικρό δώρο στο παιδί δεν θα του κάνει κακό. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κακομαθαίνετε. Και φυσικά, δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε τα χρήματά σας. Μια βόλτα ή οι αγαπημένες του δραστηριότητες θα του αναπτερώσει το ηθικό και να το κάνουν να ξεχαστεί. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα νιώσει καλύτερα και πως πολλοί άνθρωποι τον αγαπούν, κυρίως εσείς.