Οι χειροτεχνίες είναι οι δημιουργικές εκείνες δραστηριότητες που ευνοούν τη γνωστική, ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, κατά τους ειδικούς. Δεν είναι ίσως επομένως τυχαίο που τα παιδιά τις λατρεύουν!

Μια χειροτεχνία συνδυάζει παιχνίδι και μάθηση. Ενώ τα δάχτυλα των παιδιών κινούνται γρήγορα για να την φτιάξουν, το μυαλό τους μαθαίνει και αναπτύσσεται συνεχώς. Τα παιδιά «εργάζονται» διασκεδάζοντας και αποκομίζουν πολλαπλά και πολύτιμα οφέλη.

Πώς ωφελούν οι χειροτεχνίες τα παιδιά

Οι παιδικές, χειροποίητες κατασκευές:

Ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση.

Από την επιλογή των υλικών μέχρι τη χρήση εργαλείων και τεχνικών, όλα απαιτούν την εγρήγορση των αισθήσεων και του μυαλού ώστε μια χειροτεχνία να είναι επιτυχής. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να δίνουν προσοχή και να επικεντρώνονται σε έναν στόχο και μια εργασία έως ότου ολοκληρωθεί.

Αυξάνουν τη δημιουργικότητα.

Η δημιουργικότητα είναι ένα σπουδαίο μέσο έκφρασης συναισθημάτων, ιδεών και σκέψεων. Επιπλέον, τα δημιουργικά παιδιά χαρακτηρίζονται από:

  • Μεγαλύτερη ικανότητα ανάπτυξης επιχειρηματολογίας.
  • Ευκολία στο να βρουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα.
  • Καλύτερη ικανότητα σύνδεσης γεγονότων και δεδομένων.
  • Πιο εύκολη απομνημόνευση.
  • Αίσθηση του χιούμορ.

Ενεργοποιούν τη φαντασία.

Το μυαλό των παιδιών αφήνεται ελεύθερο να «πετάξει» ώστε να καταφέρει να μεταμορφώσει υλικά και να δημιουργήσει νέα αντικείμενα. Κατά την κατασκευή χειροτεχνιών, πραγματικά δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία των παιδιών.

Ενισχύουν την αυτοεκτίμηση.

Οι χειροτεχνίες είναι μια «πρόκληση» για τα παιδιά. Η επίτευξη του στόχου τους ώστε να δημιουργήσουν κάτι μόνα τους, κάνει τα παιδιά να αισθάνονται περήφανα για τον εαυτό τους και να έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Βελτιώνουν ψυχοκινητικές δεξιότητες.

Ένα από τα πιο προφανή οφέλη των χειροτεχνιών για τα παιδιά είναι η θετική επίδραση που έχουν στο συντονισμό των κινήσεών τους. Η συμμετοχή όλων των αισθήσεων σε συνδυασμό με τη χρήση των χεριών κάνουν τις χειροτεχνίες ευχάριστες όσο και περίπλοκες για τα παιδιά. Είναι προφανές πως όσες περισσότερες χειροτεχνίες φτιάχνουν, τόσο πιο πολύ εξασκούν αυτές τους τις δεξιότητές και τόσο πιο γρήγορα αποκτούν πιο ακριβείς χειρωνακτικές ικανότητες.

Βοηθούν στον έλεγχο του άγχους.

Οι χειροτεχνίες έχουν την ικανότητα να μειώνουν το άγχος των παιδιών σε σχέση συνήθως με το σχολείο και τα μαθήματα και τους προσφέρουν λίγο χαλαρό και ταυτόχρονα δημιουργικό χρόνο.

Κάνουν τα παιδιά πιο ευέλικτα.

Όταν δημιουργεί κάτι με τα χέρια του, κάθε παιδί θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά και τεχνικές.

Αυτό συμβαίνει γιατί το καθένα θα βρει διαφορετικές «λύσεις» προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του. Αυτό, προσφέρει στα παιδιά ευελιξία και πνευματική ευκινησία.

«Χτίζουν» την επιμονή και την υπομονή.

Οι ιδιότητες της επιμονής και της υπομονής «μαθαίνονται» με την πάροδο του χρόνου και οι χειροτεχνίες συμβάλλουν σε αυτό.

Όταν αναλαμβάνουν μια χειροτεχνία, τα παιδιά πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν βήμα-βήμα, να αποδεχτούν ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και να ξεπεράσουν την όποια απογοήτευση. Με τον τρόπο αυτό, τα λάθη γίνονται διδάγματα και αποτελούν μια νέα αφετηρία.

Η έναρξη και η επανεκκίνηση μιας χειροτεχνίας βοηθά στην καλλιέργεια αυτών των αρετών.

Βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και στη συνεργατικότητα

Η ομαδική εργασία, η ανταλλαγή υλικών, η συζήτηση κατά τη δημιουργία μιας χειροτεχνίας και γενικότερα το όλο πνεύμα συνεργασίας βοηθά τα παιδιά να είναι πιο κοινωνικά και συνεργατικά. Το πνεύμα αυτό μεταφέρεται σταδιακά σε όλους τους τομείς της ζωής του παιδιού, όπως στις σχέσεις του με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας του.